O πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle παραιτήθηκαν: Δύο συντάκτριες παίρνουν θέση μετά το πρώτο σοκ

O πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle παραιτήθηκαν: Δύο συντάκτριες παίρνουν θέση μετά το πρώτο σοκ

Παραιτούνται ωρέ οι royals; Ή μήπως καλά έκαναν και τα βρόντηξαν;

Αν διαβάζεις Queen (δεν είναι τυχαίο το όνομα), έχεις καταλάβει πως το ενδιαφέρον μας για την βρετανική βασιλική οικογένεια είναι πάντα απεριόριστο κι αμείωτο. Έχουμε καλύψει αρραβώνες, γάμους, γέννες, βαφτίσεις,σκάνδαλα, διαζύγια και ήρθε η ώρα να καλύψουμε μια παραίτηση στο περίπου.

Τα έμαθες τα νέα σίγουρα: Το ζευγάρι του δούκα και της δούκισσας του Sussex που παντρέψαμε με δόξα και τιμή στο Windsor στις 19 του Μάη του 2018, αποφάσισε να παραιτηθεί των βασιλικών καθηκόντων και να μετακομίσει στον Καναδά.


https://www.instagram.com/p/B7EaGS_Jpb9

Την ίδια στιγμή, Meghan Και Harry δημιούργησαν το δικό τους ίδρυμα (sussexroyal.com), αποφάσισαν να εργαστούν για να βιοποριστούν αλλά επισημαίνουν πως θα συνεχίσουν να δουλεύουν για την βασίλισσα, στηρίζοντας την ίδια και την Κοινοπολιτεία. Με λίγα λόγια, ο μικρός πρίγκιπας και η οικογένειά του θέλει τόση όση ελευθερία, και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη, και δύο royal συντάκτριες του Queen βάζουν το θέμα επί τάπητος στο πιο royal ντιμπέι!

Πάρε ποπ κορν, πιάσε θέση και διάβασε προσεκτικά. Αφού διαβάσεις, ψήφισε!

AP 19128444779411

Εδώ και ένα εικοσιτετράωρο, από την ώρα δηλαδή που ο πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle ανακοίνωσαν την κατά κάποιο τρόπο παραίτησή τους από τα βασιλικά αξιώματα, έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Το κυριότερο όμως είναι πως εγώ και έτερη royal συνάδελφος έχουμε κάποιες διαφωνίες σχετικά με αυτή την απόφαση. Βασικά η διαφωνία είναι μία, εκείνη είναι κατά, εγώ υπέρ. Και όχι δεν το λέω αυτό επειδή λατρεύω τον Archie Harrison, ούτε επειδή συμπαθώ περισσότερο την Meghan από την Kate.

Τα πράγματα είναι απλά, και ο Harry με τη Meghan τόσο στην ανακοίνωση όσο και στις ερωτοαπαντήσεις που έχουν στο site του ιδρύματος που έχουν δημιουργήσει είναι αρκετά κατατοπιστικές. Αν δεν είχα παρακολουθήσει φανατικά τις 3 σεζόν του Crown, ίσως και να μην μπορούσα να υποστηρίξω απόλυτα τη θέση μου, όμως τώρα μπορώ να το κάνω. Αρχικά δεν αμφισβητεί κανείς τη βαρύτητα που έχει το Στέμμα και τις θυσίες που πρέπει να κάνεις προκειμένου να το υπηρετήσεις σωστά.

Η Ελισάβετ αναγκάστηκε να ανέβει στον θρόνο μετά τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα της βασιλιά Γεώργιου, που κι εκείνος με την σειρά του είχε «εξαναγκαστεί» με τον ίδιο τρόπο, όταν ο αδερφός του Εδουάρδος ερωτεύτηκε και ζήτησε να παντρευτεί την Αμερικανίδα Μπέσι Γουάλις Γουόρφιλντ Σίμπσον, δύο φορές διεζευγμένη. Ο βασιλιάς ζήτησε έγκριση από τον τότε πρωθυπουργό, με εκείνον να τον προειδοποιεί πως η Σίμπσον δεν θα γινόταν δεκτή από την αγγλική κοινωνία και ότι αφού θα γινόταν βασίλισσά τους θα έπρεπε η επιλογή του λαού να είναι σεβαστή.

Ο Εδουάρδος προκειμένου να αποφύγει παραίτηση της κυβέρνησης και όντας τρελά ερωτευμένος, παραιτήθηκε από βασιλιάς, εξηγώντας στον λαό τους λόγους που τον ανάγκασαν σε αυτή. Έκτοτε έφυγε στο Παρίσι όπου και παντρεύτηκε και έζησε εξόριστος με τη γυναίκα του μέχρι τον θάνατό του. Ωστόσο δεν αποποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου τα βασιλικά του αξιώματα, αφού του δόθηκε ο τίτλος δούκας του Windsor και έπαιρνε ένα αξιοπρεπές ποσό ως μισθό τα χρόνια εκείνα.

Η Μαργαρίτα από την άλλη ερωτεύτηκε τρελά τον σμήναρχο Peter Townsend, διεζευγμένο με παιδιά επίσης. Η Ελισάβετ της είπε πως θα πρέπει να περιμένει ως τα 25 της προκειμένου να παντρευτεί με εκείνη να κάνει τη θυσία αυτή. Μόλις γιόρτασε τα 25α της γενέθλια ωστόσο η Ελισάβετ της ανακοίνωσε πως και πάλι δεν μπορούσε να παντρευτεί τον Peter καθότι ήταν διεζευγμένος με παιδιά και αυτό απαγορευόταν από το στέμμα. Οι επιλογές της ήταν δύο, είτε να παραιτηθεί από τον τίτλο και τις ανέσεις της και να παντρευτεί, είτε να μην τον ξαναδεί ποτέ. Η πριγκίπισσα φυσικά δεν άφησε τις ανέσεις και τους τίτλους, τη βολή της κοινώς, κι έτσι έμεινε στο παλάτι ξεχνώντας για πάντα τον σμήναρχο.

Μερικά χρόνια αργότερα εμφανίζεται ο Κάρολος, διάδοχος του θρόνου, με εμφανή και τρελό έρωτα για την Camilla Shand. Η οικογένεια του (aka το στέμμα) δεν τη θέλει, τον στέλνει μακριά, στο μεταξύ η Camilla παντρεύεται, και ο Κάρολος επιστρέφει και γνωρίζεται με την Νταϊάνα. Μετά τον θάνατο της Νταϊάνα, το 2005 ο Κάρολος παντρεύεται την χωρισμένη με παιδιά Camilla διατηρώντας κανονικότατα τόσο τη σειρά της διαδοχής, αλλά και δίνοντας στην Camilla τον τίτλο της δούκισσας της Κορνουάλης.

Όπως βλέπεις η ιστορία του στέμματος έχει πολλά παρόμοια περιστατικά, τα οποία αν και διαφορετικά, σχετίζονται με κάποιον τρόπο μεταξύ τους. Και σου παρέθεσα όλα αυτά τα γεγονότα για να σου εξηγήσω πως ο Harry και η Meghan έκαναν πολύ καλά που πήραν την απόφαση να κάνουν κάτι που θέλουν και τους αρέσει, κρατώντας μεν τους τίτλους τους και υποστηρίζοντας τη βασίλισσα και την Κοινοπολιτεία, αλλά και τους οργανισμούς που πατρονάρουν, όχι όμως ως senior μέλη, και έχοντας ένα διαφορετικό οικονομικό ταμείο, αφού στο παρελθόν έχουν γίνει μεγαλύτερες εξαιρέσεις και αλλαγές.


via GIPHY


Επιλέγουν να δουλέψουν για να βιοποριστούν, επιλέγουν να μοιράζουν τον χρόνο τους ανάμεσα σε Ην. Βασίλειο και Βόρεια Αμερική, δίνοντας πάντα την βοήθεια τους και την υποστήριξη στη βασίλισσα και το Στέμμα. Κι εμένα αυτό μου φαίνεται πολύ λογικό. Μπορεί να λένε πως φέρεται να είναι η Meghan αυτή που υποκίνησε όλο αυτό και παρακίνησε τον Harry για την αλλαγή αυτή, όμως δύο χρόνια τώρα έχουν γίνει μπαλάκι στα «χέρια» των tabloids, με κανέναν να μην τους υποστηρίζει ποτέ.

Τώρα αποφασίζουν να ανεξαρτητοποιηθούν τουλάχιστον οικονομικά –που είναι και πιο σημαντικό- και πάλι γίνονται έρμαιο των δημοσιογράφων και των tabloids…. και της Κατερίνας όπως θα διαβάσεις. Ο πρίγκιπας Harry μέσα από το επίσημο site του Sussex Royal πάντως, σου απαντά σε οποιαδήποτε απορία έχεις σχετικά με την απόφασή τους αυτή και σου τονίζει μάλιστα πως υπάρχει και άλλο βασιλικό μέλος, το οποίο κι έχει διατηρήσει τον τίτλο του, και βιοπορίζεται διαφορετικά χωρίς να πληρώνεται από τη βασιλική οικογένεια (aka πριγκίπισσα Ευγενία).

Harry και Meghan έψαξαν πολύ καλά το θέμα προτού πάρουν αυτή την απόφαση και αυτό φαίνεται και από τις απαντήσεις τους στο site για τα media. Άποψή μου είναι πως αυτή τους η απόφαση είναι κάτι που ήθελαν πολύ και μπράβο τους που το έκαναν πράξη. Η σχέση τους με το στέμμα δεν είναι τόσο άμεση άλλωστε (είναι 6ος στη διαδοχή), οπότε δεν κάνει και κάποια «ιδιαίτερη» ζημιά στο στέμμα και στη μοναρχία.

Νάνσυ Μητσοστεργίου

Δεν τύλιξε η Markle τον Harry, ο πρίγκιπας προτίμησε να μείνει μικρός

Ήμουν κι εγώ ανάμεσα στα κορίτσια που μεγάλωσαν με το όνειρο του πρίγκιπα Harry και William και θυμάμαι σχεδόν με ευλάβεια την Live αναμετάδοση της κηδείας της πριγκίπισσας Diana.

Στα πρώτα δημοσιογραφικά βήματα, ξεκίνησα την περιγραφή των γεγονότων που σημάδεψαν τους royal και μπορώ να νιώσω ακόμα και τώρα την ένταση και την χαρά της αναμετάδοσης του γάμου του William με την Kate το 2011. Δηλώνω φανατική του Crown, μπορώ να θυμηθώ τους τίτλους και τα ακριβή ονόματα των μελών της βασιλικής οικογένειας καθώς και την σειρά στην διαδοχή του θρόνου.


https://www.instagram.com/p/B1_P4jfoYh8

Πριν από πέντε μήνες, έλαβα με χαρά την κάρτα που μου έστειλε η Meghan Markle για τις ευχές μου για την γέννηση του Archie – με λες και γραφικιά- και χάρηκα όσο λίγοι για το happy end του άτακτου Harry στο πλευρό της Rachel του τηλεοπτικού Suits.

Κι αν έχει απογοητευτεί ολάκερη η Βρετανία με την απόφαση του Harry και της Meghan να παραιτηθούν των καθηκόντων τους και να μετακομίσουν στη βόρεια Αμερική, θα με βρεις στο πλευρό τους.


via GIPHY


Δεν είναι μόνο ο χλιδάτος royal γάμος, δεν είναι ούτε η εμπιστοσύνη στον Harry ότι θα έβαζε την δική του μοντέρνα πινελιά στο στέμμα, με μια γυναίκα σαν την Markle στο πλευρό του. Μήπως φταίει εκείνη; Αριβίστρια και με έτοιμο πλάνο να τον τυλίξει και να τον πάρει μακριά, φωνάζουν τα μίντια στη Βρετανία αλλά δεν θα με βρεις σύμφωνη. Αν κάποιος ήξερε καλύτερα από όλους πως όλος ο κόσμος θα στραφεί κατά της Meghan, είναι ο ίδιος ο Harry. Αν και μικρότερος στα χρόνια, ο Harry ήταν ο μοναδικός που έπρεπε να σκεφτεί πως τα μίντια δεν αλλάζουν, όπως κυνήγησαν και δίκασαν την Kate και την μητέρα του, θα έκαναν το ίδιο και με τη γυναίκα του. Είχε την επιλογή να τα παρατήσει όλα πριν τον χλιδάτο γάμο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Windsor και να διεκδικήσει την πολυπόθητη αυτή ελευθερία του χωρίς σκάνδαλα στην πλάτη της Ελισάβετ, της οποία υπήρξε ο αγαπημένος.

Στο posts τους, ο Harry με την Meghan επαναλαμβάνουν πολλές φορές πως θα παραμείνουν στο πλευρό της βασίλισσας και θα είναι μέλη της οικογένειας, απλά κλείνουν το μάτι πως επιλέγουν να αφήσουν την οικογενειακή επιχείρηση. Το ότι έχουν έτοιμο το site του ιδρύματός τους με απαντήσεις σε όλες τις υποθετικές ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τα έξοδα, την ασφάλεια και τον βιοπορισμό τους από εδώ και έπειτα, το λες και έγκλημα προμελετημένο.

Είναι απορίας άξιο, το πώς άνθρωποι που στηρίζουν το θεσμό του στέμματος, νοιάζονται μόνο για το δικό τους δίκιο, για την δική τους ευτυχία, για τα δικά τους δικαιώματα χωρίς να θυμούνται τις υποχρεώσεις τους. Το momentum του περίφημου #meganexit, λίγο πριν το #Brexit και οι τριγμοί που θα προκαλέσει η κίνηση αυτή στα θεμέλια όσων έχτιζε χρόνια τώρα η βασίλισσα, είναι κομβικό. Αν οι πρίγκιπες παραιτούνται, η μοναρχία από μόνο της θα πρέπει να τρέμει για το μέλλον της. Αλλά δεν είναι αυτό που απασχολεί τον απλό κόσμο. Ο Harry ήταν το άτακτο κακό παιδί της βασιλικής οικογένειας που πάντα έψαχνε την αγάπη. Ο μικρός πρίγκιπας με το πλατύ χαμόγελο είδε τον κόσμο να τον συγχωρεί μετά από κάθε σκάνδαλό του, μετά από κάθε άσεμνη χειρονομία του και δεν σταμάτησε ποτέ να τον δικαιολογεί και να τον αγαπά. Μόνο που τώρα ο Harry γυρίζει την πλάτη σε όλους: και στο Θεσμό, και στην οικογένεια και στον κόσμο, κι αυτό δύσκολα θα το συγχωρέσει κανείς. Δεν φταίει καμία Meghan για το γεγονός πως ο μικρός πρίγκιπας έμεινε παιδί και προτιμά να μείνει στη χώρα του ποτέ κυνηγώντας τάχα την ελευθερία και κινδυνεύοντας να καταλήξει ένα celebrity της σειράς στις ΗΠΑ.

Όσο για την Markle, λάτρεψε σίγουρα το όνειρο του γάμου με έναν πρίγκιπα, είχε την ευκαιρία να αγαπηθεί πραγματικά από μια ολόκληρη οικογένεια, παρότι η ίδια μιλά μόνο με την μητέρα της αλλά στην πράξη, δεν ήθελε ούτε κανόνες, ούτε πρωτόκολλα, ήθελε απλά να μπαίνει στο αεροπλάνο όποτε θέλει χωρίς κριτική και να ζήσει το όνειρο του οι δυο μας, επαναστάτες, πάμε κόντρα στο σύστημα με σημαία την αγάπη μας. Θα δούμε αν αυτό αρκεί.


via GIPHY


Κι αν κάτι θα μας λείψει πιο πολύ, είναι ο Archie και τα γεμάτα γλύκα μάτια του πατέρα του όταν τον υποδέχτηκε στον κόσμο, ο αυθορμητισμός και η λαχτάρα του Harry για το νέο κεφάλαιο που ξεκινούσε στη ζωή του. Αυτός ο Harry, είναι δύσκολο να φανταστώ πώς θα ταιριάξει στον κόσμο που του έφτιαξε στον κρύο Καναδά η Markle. Αλλα θα πεις, έξι χρόνια προϋπηρεσία δικηγόρου στο Suits, κάτι την δίδαξαν.

Κατερίνα Πατούλια