Παντελής Κοντογιάννης: Ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Πρόμαχος» μιλάει στο Queen!

Παντελής Κοντογιάννης: Ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Πρόμαχος» μιλάει στο Queen!

Ο ελληνοαμερικανός ηθοποιός εξηγεί με πάθος γιατί τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα!

Δυο δικηγόροι (ένας άντρας, μια γυναίκα) είναι αποφασισμένοι να φέρουν πίσω στην Ελλάδα τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα. Όταν η υπόθεση οδηγείται σε αδιέξοδο εκείνοι πηγαίνουν την Βρετανική Κυβέρνηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το πάθος για την αρχαία ελληνική κληρονομιά αλλά και ένας μεγάλος έρωτας θα φέρει τους ήρωες πολύ κοντά! Η ιστορία θα μπορούσε να είναι αληθινή όμως πρόκειται για το σενάριο του φιλμ «Πρόμαχος», ένα δικαστικό θρίλερ που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ!

Ο ελληνοαμερικανός Παντελής Κοντογιάννης μιλάει στο Queen.gr για το φιλμ που θα μπορούσε να είναι εμπνευσμένο από την ζωή του αφού ο ίδιος «μοιράζεται» ανάμεσα στην υποκριτική και στη δικηγορία. Ο ηθοποιός με ρίζες από την Χίο προτείνει την δημιουργία μιας παγκόσμιας αλυσίδας με σκοπό τον επαναπατρισμό των μαρμάρων.

Το όνομα της Μελίνας Μερκούρη έχει ταυτιστεί με τον αγώνα της επιστροφής των μαρμάρων. Τον τελευταίο καιρό ο Τζορτζ Κλούνεει και η σύζυγος του Αμαλ τάσσονται δυναμικά υπέρ της υπόθεσης. Μπορεί το φιλμ «Πρόμαχος» να βοηθήσει ενισχύοντας την ελληνική επιχειρηματολογία;
Η ταινία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης γιατί πληροφορεί τον κόσμο, εντός και εκτός Ελλάδας για το πώς έγινε αυτή η λεηλασία. Πάρα πολλοί, ακόμα και Βρετανοί, δεν ξέρουν με ποιο τρόπο τα γλυπτά κατέληξαν στο Βρετανικό Μουσείο. Έλληνες αλλά και πολλοί Άγγλοι είναι υπέρ της επιστροφής τους!

Ποιος Έλληνας θα μπορούσε να γίνει επίσημα η «φωνή» της επιστροφής;
Υπάρχουν 22 παγκόσμιοι οργανισμοί που «παλεύουν» πάνω σε αυτό το θέμα. Μπορούν όλοι οι Έλληνες να μπουν στο site www.bringthemback.org και να «υπογράψουν» ηλεκτρονικά δηλώνοντας έτσι ότι είναι υπέρ της επιστροφής. Αν μαζέψουμε ένα εκατομμύριο υπογραφές τότε μπορεί το θέμα να τεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στόχος όμως είναι να δημιουργηθεί και μια παγκόσμια αλυσίδα;
Ακριβώς! Η παράγωγη έχει ήδη κάνει κάποια βήματα και η ταινία πρόκειται να προβληθεί στην Μεγάλη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες, την Άνοιξη θα προβληθεί στην Αμερική. Έχει ήδη γίνει και ένα pre – screening στην Αυστραλία, οι ελληνο-αυστραλοί είναι απίστευτοι. Έλαβα μηνύματα από πολλούς στο Facebook που με συγκίνησαν πάρα πολύ!

Είναι αλήθεια ότι ο τίτλος της ταινίας ήταν δική σου ιδέα;
Είχα κάνει μια έρευνα όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο και γνώριζα ήδη για το άγαλμα της Αθηνάς της Προμάχου. Ήταν τεράστιο, φαινόταν ακόμα και από το Σούνιο, και «προστάτευε» την πόλη. Όταν διάβαζα το σενάριο, τότε ακόμα είχαμε μόνο τον τίτλο - εργασίας και δεν υπήρχε καν ο επίσημος τίτλος της ταινίας, μου ήρθε η ιδέα για αυτόν τον τίτλο. Μάλλον η Θεά Αθηνά έβαλε τον χέρι της! Το βαθύτερο μήνυμα του φιλμ είναι ότι όλοι πρέπει να είμαστε Πρόμαχοι για την επιστροφή των μαρμάρων αλλά και Πρόμαχοι της Αθήνας!

kontogiannis 3

Ακούστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε ο Παντελής Κοντογιάννης στην εκπομπή Girls On Fire του www.vpradio.gr κάνοντας κλικ εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Κασσάνδρα Βογιατζή: Η ... Amal Clooney της μεγάλης οθόνης μιλάει στο Queen.gr!