H Μαρία Καλλιμάνη στο Queen.gr - Στις Άγριες Μέλισσες λέει ναι στον Ακύλα και όχι στον Κωνσταντή!

Κατερίνα Μπούσιου
H Μαρία Καλλιμάνη στο Queen.gr - Στις Άγριες Μέλισσες λέει ναι στον Ακύλα και όχι στον Κωνσταντή!

Τα παιδικάχρόνια στο Αίγιο, η δυναμική μαμά, οι σπουδές στην Αρχαιολογία, το βάπτισμαστην τηλεόραση, το θέατρο, οι Άγριες Μέλισσες και η… γιόγκα. Η ηθοποιός πίσω από τη δασκάλια του Διαφανίου, μας διηγείται τη ζωή της.

Θα μπορούσε να μιλά με…στόμφο για τις επιτυχίες της στο θέατρο με τις 40 και πλέον παραστάσεις της από το 1998 που πήρε το βάπτισμα του πυρός στην σκηνή, και τις 17 ταινίες που έχει πρωταγωνιστήσει, αλλά κρατά χαμηλούς τόνους. Δεν είναι ταπεινή, αλλά απλά αξιοπρεπής. Και πολύ ευδιάθετη σε όλα, αντίθετα από την αυταρχική δασκάλα που καλείται να υποδυθεί στην τηλεοπτική σειρά, παίρνοντας μάλιστα την θέση του Λάμπρου που βρίσκεται στην εξορία!

Από την Κατερίνα Μπούσιου

Πριν καν ανακοινωθεί επίσημα η συμμετοχή σας στις «Άγριες Μέλισσες» η είδηση κυκλοφόρησε σε κάποιες εφημερίδες του Αιγίου. Είναι ο τόπος καταγωγής σας;

Έχω γεννηθεί, έχω μεγαλώσει στο Αίγιο μέχρι τα 18 μου χρόνια. Η μητέρα μου μαζί με δύο από τα αδέλφια μου ζουν εκεί. Είμαστε τρία κορίτσια και ένα αγόρι στην οικογένεια.

Ο μπαμπάς σας αισθανόταν περήφανος που είχε τρεις...πριγκίπισσες στο σπίτι; Είχε αδυναμία στα κορίτσια του;

Θα έλεγα ότι σε όλους μας είχε αδυναμία. Δεν ξεχώριζε κανέναν, μας έδωσε την ίδια...ποσότητα αγάπης. Ο μπαμπάς μου ήταν ένας πολύ επικοινωνιακός άνθρωπος και δημιουργούσε με τον καθένα μας μια πολύ ιδιαίτερη σχέση.

Είχε κάποια σχέση ο μπαμπάς σας με τα καλλιτεχνικά;

Όχι καμία. Τον έχουμε «χάσει» εδώ και αρκετά χρόνια. Ήταν ένας πολύ ικανός επιχειρηματίας, με όραμα, δημιούργησε την γνωστή εταιρεία «ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ» με τα ψάρια. Συνέχισαν το όραμά του η μητέρα μου και τα αδέλφια μου. Απ’ ότι φαίνεται όμως, η μητέρα μου είχε σίγουρα κάποια έφεση, αφού φέτος τιμήθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με το βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου για την συμμετοχή της στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, «Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς»!

Δεν σας πέρασε από το μυαλό να ασχοληθείτε με την επιχείρηση;

Για ένα μικρό διάστημα όταν τελείωσα τις σπουδές μου στην Αρχαιολογία, δούλεψα στην εταιρεία. Ήταν ένα μικρό μεταβατικό στάδιο όπου γενικά ψαχνόμουν, πριν ασχοληθώ μετά εξ ολοκλήρου με την υποκριτική. Το θέατρο είναι αυτό που με γεμίζει, είναι ένας τρόπος να εκφράζομαι.

Στη φωτογραφία, η Μαρία Καλλιμάνη με τη δυναμική μαμά της Βασιλική και τα αδέλφια της (NDP photo agency)

Σκληρό ανταγωνισμό συναντήσατε στην δουλειά σας, σε σημείο που να σας αποθαρρύνει από το να είστε ηθοποιός;

Δεν τον συνάντησα θα έλεγα. Αλλά κι αν τον συνάντησα, δεν με ενδιέφερε να εστιάσω σ’ αυτόν, το θεωρώ χάσιμο χρόνου.

Είστε ηθοποιός κυρίως του θεάτρου με περισσότερες από 50 παραστάσεις στο ενεργητικό σας. Υπήρξατε επιφυλακτική με την τηλεόραση;

Νομίζω πως απλά δεν έτυχε να κάνω κάτι τα τελευταία χρόνια στην τηλεόραση. Όταν τελείωσα την δραματική σχολή του θεάτρου «Εμπρός», ο Μηνάς Χατζησάββας με είχε προτείνει στον Πάνο Κοκκινόπουλο και συμμετείχα στην σειρά που έκανε τότε, το «Νυχτερινό δελτίο». Έπεσα στα «μαλακά» στην αρχή της δουλειάς, γιατί ο Κοκκινόπουλος είναι εξαιρετικός συνεργάτης. Πολύ αργότερα συνεργάστηκα μαζί του και στο «ου φονεύσεις». Επίσης, έπαιξα και στο «10» του Καραγάτση, σε σκηνοθεσία της Πηγής Δημητρακοπούλου. Τα τελευταία 11 χρόνια είχα την χαρά να ασχοληθώ πολύ με τον κινηματογράφο και με μάγεψε. Μου αρέσει πολύ το σινεμά. Όπως και το θέατρο. Μου αρέσει αυτή η καθημερινή τριβή που έχω ως ηθοποιός πάνω στην σκηνή. Φυσικά, κινητήριος δύναμη κάθε βράδυ είναι το διαφορετικό κοινό που σε παρακολουθεί με μια φρέσκια ματιά.

Ωστόσο, στο θέατρο ένας ηθοποιός βγάζει λιγότερα χρήματα από ότι στην τηλεόραση.

Αλήθεια είναι αυτό. Με την πανδημία το θέατρο τραυματίστηκε και αρκετοί ηθοποιοί στράφηκαν στην τηλεόραση και αυτό έγινε για πολλούς λόγους και φυσικά και για οικονομικούς. Τον τελευταίο καιρό γίνονται πολλές σειρές και κάποιες από αυτές έχουν ενδιαφέρον. Άρα και για μας τους ηθοποιούς αναπτύσσεται ένα πεδίο δημιουργικότητας και καλλιτεχνικών αναζητήσεων, πέρα από τις οικονομικές απολαβές.

Πώς την αντιμετωπίσατε ψυχολογικά την περίοδο της πανδημίας;

Η πρώτη καραντίνα ήταν ευλογία, γιατί σταμάτησαν όλα γύρω μας, έπαψαν οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας. Ξεκουράστηκα όσο ποτέ! Ξαναβρέθηκα με τον εαυτό μου και τους φίλους μου. Όπως όλοι μας βέβαια, αισθανόμουν φόβο και άγχος γιατί τότε βρισκόμασταν μπροστά στο άγνωστο. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα η Επιστήμη θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κορονοϊό και στο επίπεδο των φαρμάκων.

«Η Κορίνα θαξεμπροστιάσει την μητέρα της για τον Κωνσταντή μπροστά μου»

Πώς προέκυψε η πρόταση για τις Άγριες Μέλισσες;

Είχα βρεθεί στο στούντιο για μια άλλη ακρόαση και συνεργασία που τελικά δεν ευδοκίμησε και η φοβερή casting director της σειράς Μιράντα Ρωσταντή με πλησίασε, αρχικά με ρώτησε αν θα κάνω κάτι το χειμώνα και μου είχε ζητήσει να κρατήσουμε επαφή. Κάπως έτσι προέκυψε στην συνέχεια ο ρόλος μου.

Ο οποίος ρόλος αφορά στη νέα δασκάλα του χωριού. Θα είστε αυστηρή και αυταρχική όπως λένε οι πληροφορίες;

Η Αιμιλία είναι μια αυστηρή γυναίκα, συντηρητικών πεποιθήσεων! Δεν βάζει νερό στο κρασί της και τα πιστεύω της τα υπερασπίζεται με πάθος. Βλέπει τη δουλειά της ως λειτούργημα και θεωρεί πως πρέπει τα παιδιά να τα βάλει στον ίσιο δρόμο. Αυτό φυσικά θα φέρει τρομερές συγκρούσεις.

Αυστηρή με τα παιδιά ή και με τους γονείς τους;

Με όλους! Και στο σπίτι ακόμα συγκρούεται με την αδελφή της, Ζωή Μεγαρίτη. Θαυμάζει όμως απεριόριστα, τον Ακύλα, τον άντρα της αδελφής της, τον θεωρεί πρότυπο συζύγου, οικογενειάρχη και ανθρώπου που βοηθά τους γύρω του.

Spoiler Άγριες Μέλισσες: Λάμπρος και Λενιώ γίνονται γονείς και δυο δίκες συγκλονίζουν το Διαφάνι!

Εσείς δηλαδή δεν έχετε ιδέα για όσα κάνει στο παρασκήνιο;

Η Αιμιλία έχει νομίζω πολύ ανεπτυγμένο το αίσθημα της επιβίωσης. Ίσως δε θέλει να βλέπει την σκοτεινή πλευρά του Ακύλα. Πολλές φορές άλλωστε όλοι μας κάνουμε τα στραβά μάτια όταν οι συνθήκες μας ευνοούν. Πιστεύω όμως ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη το διπλό του πρόσωπο. Επίσης αγαπάει πολύ την αδελφή της, άλλο αν συγκρούονται συνεχώς.

Δεν έχει καταλάβει η Αιμιλία ότι η αδελφή της είναι δυστυχισμένη στο γάμο της;

Την βλέπει ότι δεν είναι ευτυχισμένη. Από τη μια η Αιμιλία μπορεί να επηρεάζεται συναισθηματικά, από την άλλη όμως έχει την λογική που εναρμονίζεται με τις πεποιθήσεις της, π.χ. ότι μια οικογένεια δεν πρέπει με τίποτε να καταστραφεί. Μια γυναίκα έχει χρέος να μείνει κοντά στον άντρα της. Αυτές οι αντιλήψεις δεν είναι πολύ μακρινές στο χρόνο στην ελληνική κοινωνία.

Θα καταλάβετε ότι είχε εξωσυζυγική σχέση με τον Κωνσταντή; Μέχρι στιγμής μόνο η κόρη της η Κορίνα ξέρει το μυστικό.

Η Κορίνα δεν έχει καλή σχέση με την μητέρα της και εμπιστεύεται περισσότερο τη θεία της. Φτάνει στο σημείο να την ξεμπροστιάσει μπροστά μου, αποκαλύπτει την σχέση της με τον Κωνσταντή. Βέβαια θα προσπαθήσω να κρατήσω ισορροπίες μέσα στο σπίτι. Δεν θέλει η Αιμιλία να είναι εκείνη που θα ανάψει τη βόμβα. Και ούτε φυσικά θέλει να μάθει κάτι ο Ακύλας!

Με ποιόν από το χωριό θα αποκτήσετε φιλίες και με ποιόν θα είστε αντίπαλοι;

Συγκρούομαι με όλους! Δεν έρχομαι με κανέναν κοντά, προς το παρόν. Φέρνω μεγάλη αναστάτωση στο χωριό.

Η Ελένη δεν θα σας... στραβοκοιτάξει που πήρατε την θέση του Λάμπρου και είστε και αδελφή του Ακύλα;

Γυρίσαμε ήδη μια σκηνή, όταν έρχεται η Ελένη να πάρει από το σχολείο τον Σέργιο μαζί με την Ασημίνα. Δεν θα έλεγα πως απλά με στραβοκοιτάζει. Φυσικά διαφωνεί με τις μεθόδους μου ως δασκάλα. Με τον μικρό Σέργιο έχουμε γυρίσει λίγες σκηνές μέχρι στιγμής. Είναι πραγματικά καταπληκτικός ο Σπύρος Ντούγιας.

Από ό τι μαθαίνω προετοιμάζεστε και για την πρεμιέρα σας στο θέατρο τις επόμενες ημέρες.

Έχουμε πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου, στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας, με το έργο «Φθινόπωρο χειμώνας» του Σουηδού συγγραφέα Λαρς Νορέν ,σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη. Παίζουμε η Μπέτυ Αρβανίτη , ο Άλκης Παναγιωτίδης , η Άννα Καλαιτζίδου κι εγώ. Σκηνικά της Ελένης Μανωλοπούλου και κοστούμια της σχεδιάστριας Λουκίας.

Μια και αναφέρατε την γνωστή σχεδιάστρια, εσείς ασχολείστε με τη μόδα; Είτε κοκέτα ακόμη και στην καθημερινότητά σας;

Όχι πάντα. Μπορεί κάποιες φορές να μου αρέσει να είμαι καλά ντυμένη και άλλες φορές θέλω να φοράω συνέχεια τις φόρμες μου και τα αθλητικά μου!

Είναι η γυμναστική μια καθημερινή σας συνήθεια;

Προσπαθώ να γυμνάζομαι αρκετά, τα τελευταία χρόνια κάνω γιόγκα. Επίσης μου αρέσει πολύ το περπάτημα.

Κάνετε διατροφή;

Φροντίζω να προσέχω αλλά μερικές φορές κάνω και κάποιες...ατασθαλίες.

Φαντάζομαι, ότι το ψάρι και λόγω της οικογενειακής παράδοσης δεν λείπει από το μενού..

Μα φυσικά, εννοείται! (γελάει)

(φωτογραφίες NDP photo agency, www.mariakallimani.gr)