Τα λάθη που κάνεις με τη λαδόκολλα στην κουζίνα

Τα λάθη που κάνεις με τη λαδόκολλα στην κουζίνα

Σε αμέτρητες συνταγές και τεχνικές, το αντικολλητικό χαρτί μπορεί να σου γλιτώσει χρόνο και κόπο στο καθάρισμα.

Αν μαγειρεύεις συχνά, υπάρχουν μερικά αναλώσιμα που θεωρείς απαραίτητα. Ίσως έχεις πάντα πρόχειρη τη μεμβράνη τροφίμων ή γεμάτο το συρτάρι με αλουμινόχαρτο. Χρήσιμα κι αυτά, αλλά αν μας ρωτήσεις, ένα από τα πιο πρακτικά προϊόντα που αξίζει να έχεις πάντα κοντά σου είναι η λαδόκολλα. Σε αμέτρητες συνταγές και τεχνικές, το αντικολλητικό χαρτί μπορεί να σου γλιτώσει χρόνο και κόπο στο καθάρισμα, πόσες φορές δεν έχεις τρίψει ταψιά μέχρι τελικής πτώσης;

Κι όμως, όσο απλή κι αν σου φαίνεται η χρήση της, υπάρχουν αρκετά λάθη που μπορείς να κάνεις με τη λαδόκολλα. Μερικά επηρεάζουν το αποτέλεσμα του φαγητού σου, ενώ άλλα μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα.

Χρησιμοποιείς λαδόκολλα στο γκριλ

Η λαδόκολλα είναι πολύ χρήσιμη, αλλά όχι παντού. Αν έχεις στο μυαλό σου ότι μπορεί να αντικαταστήσει το αλουμινόχαρτο παντού, κάνεις λάθος.

antikollitikoxarti2.jpg

Η λαδόκολλα λειτουργεί τέλεια σε μέτρια θερμοκρασία, όπως στο ψήσιμο στον φούρνο για λαχανικά, ψάρι και μπισκότα. Όμως σε υψηλές θερμοκρασίες, κάτω από ανοιχτή φλόγα, στο γκριλ, μπορεί να πάρει φωτιά.

Χρησιμοποίησέ τη μόνο όταν ψήνεις έως 450°F / 230°C.

Νομίζεις ότι η λαδόκολλα και το κερωμένο χαρτί ψησίματος είναι το ίδιο

Μπορεί να μοιάζουν, αλλά δεν έχουν καμία σχέση. Το wax paper (χαρτί με επικάλυψη κεριού) δεν μπαίνει στον φούρνο. Το κερί λιώνει και μπορεί να αλλοιώσει το φαγητό σου.

Η λαδόκολλα, αντίθετα, έχει επίστρωση σιλικόνης, γι’ αυτό και δεν κολλάει και είναι ασφαλής στη θερμότητα, αρκεί να μην ξεπερνάς τους 230°C.

Το wax paper το κρατάς για κρύες χρήσεις: τύλιγμα, αποθήκευση, κατάψυξη.

Αποθηκεύεις τρόφιμα στο ψυγείο τυλιγμένα σε λαδόκολλα

Η λαδόκολλα απορροφά υγρασία. Στο ψυγείο μαλακώνει και κολλάει πάνω στο φαγητό.
Το αποτέλεσμα; Τοστ και σάντουιτς που διαλύονται μαζί με το χαρτί.

Για ψυγείο χρησιμοποίησε:

wax paper

αλουμινόχαρτο

μεμβράνη τροφίμων για μεγαλύτερη διάρκεια

Δεν στερεώνεις σωστά τη λαδόκολλα στο ταψί

Αν σου γυρίζει συνέχεια στις άκρες, δεν κάνεις κάτι λάθος, απλώς πρέπει να τη σταθεροποιήσεις.

Με ελαφρύ ψέκασμα του ταψιού με αντικολλητικό σπρέι, ή με μικρές σταγόνες ζύμης στις γωνίες για να κολλήσει η λαδόκολλα.

Αν το ταψί σου δεν είναι τέλεια ορθογώνιο, κόψε τη λαδόκολλα στο σωστό μέγεθος. Ή, ένα κόλπο ακόμα: τσαλάκωσέ τη και άνοιξέ τη ξανά, έτσι γίνεται πιο εύκαμπτη και εφαρμόζει καλύτερα.

Χρησιμοποιείς τη λάθος πλευρά της λαδόκολλας

Ναι, η λαδόκολλα έχει σωστή και λάθος πλευρά. Η Awada εξηγεί:

η γυαλιστερή πλευρά έχει επίστρωση σιλικόνης → αυτή πάνω, δεν κολλάει

η θαμπή πλευρά είναι απλό χαρτί → κολλάει εύκολα

Αν δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις τις πλευρές, βάλε μια σταγόνα νερό σε κάθε μία:
– Στη σωστή πλευρά θα «στέκεται» σαν μπίλια.
– Στην άλλη θα απορροφηθεί.

Προσοχή: Κάποιες λαδόκολλες είναι διπλής όψης, έλεγξε το κουτί.

Τη χρησιμοποιείς ενώ δεν χρειάζεται

Η Palma τονίζει ότι σε συνταγές όπου θες κρούστα, καραμέλωμα και τραγανότητα, το ταψί χωρίς λαδόκολλα είναι καλύτερο.

Γιατί; Το μέταλλο ζεσταίνεται περισσότερο από τη λαδόκολλα και επιτρέπει να γίνει η Maillard reaction, δηλαδή το καφέ, νόστιμο καψάλισμα.

Απόφυγε τη λαδόκολλα σε:

  • πίτσες
  • ψωμιά
  • ζύμες με μαγιά
  • πίτες που ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες
napkin on wooden table
tissue paper or napkin on wooden table

Ξαναχρησιμοποιείς την ίδια λαδόκολλα πολλές φορές

Είμαστε υπέρ της μείωσης απορριμμάτων, αλλά η λαδόκολλα δεν αντέχει πολλές χρήσεις.

Σε επαγγελματικές κουζίνες χρησιμοποιούν μια λαδόκολλα το πολύ δεύτερη φορά, και μόνο αν είναι εντελώς καθαρή και στεγνή.

Μετά από μία–δύο χρήσεις:

  1. η σιλικόνη φθείρεται
  2. γίνεται κολλώδης και εύθραυστη
  3. καπνίζει σε χαμηλότερη θερμοκρασία
  4. υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης, ειδικά αν έχει ακουμπήσει ωμά τρόφιμα

Τη βάζεις σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε air fryer

Η λαδόκολλα δεν «αναπνέει». Στα μικροκύματα δεν προσφέρει τίποτα — δεν κάνει το φαγητό πιο τραγανό.

Στο air fryer μάλιστα μπορεί:

να εμποδίσει τη ροή αέρα

να ψήσει άνισα το φαγητό

να πιαστεί στον ανεμιστήρα → κίνδυνος βλάβης ή φωτιάς

Στο φούρνο μικροκυμάτων χρησιμοποίησε χαρτί κουζίνας.

Στο air fryer, αν χρειαστεί, μπορείς να επιλέξεις διάτρητη λαδόκολλα, αν και σε αντικολλητικά air fryers δεν είναι απαραίτητη.