Γυαλιστερά εξώφυλλα σε κάθε απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας!

Ερμιόνη Σαρρή
Γυαλιστερά εξώφυλλα σε κάθε απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας!

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά

Πόσες φορές βρέθηκες σε ένα απομακρυσμένο μέρος, νησί ή ορεινό χωριό, διαβάζοντας ένα βιβλίο που τρύπωσε στη βαλίτσα σου την τελευταία στιγμή; Σκέφτηκες ποτέ αν οι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα της πρόσβασης σε μία βιβλιοθήκη με τη δική σου ευκολία;

Το δίκτυο εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε δράση – Journalists Acting» σε συνεργασία με την ΙΚΕΑ, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, , υλοποιούν ένα πρόγραμμα δημιουργίας δέκα, συνολικά, βιβλιοθηκών σε απομακρυσμένα και ακριτικά μέρη της Ελλάδας. Το περασμένο Σάββατο εγκαινιάστηκε ο έβδομος κατά σειρά σταθμός στο Βαρικό Φλώρινας και οι κάτοικοι έχουν πλέον μια «πηγή» γνώσης σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι τους.

«Η ΙΚΕΑ, ως εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, υλοποιεί δράσεις με στόχο τα παιδιά και τους νέους, έτσι στηρίζουμε την ενέργεια των «Δημοσιογράφων σε Δράση». Στο Βαρικό Φλώρινας είναι η έβδομη βιβλιοθήκη που πραγματοποιήσαμε, ενώ το πρόγραμμα των βιβλιοθηκών αφορά σε 10 βιβλιοθήκες. Οι επόμενες που θα πάρουν σάρκα και οστά θα είναι σε ακριτικές περιοχές των νομών Σερρών και Δράμας και ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε κι εκεί το έργο» δήλωσε ο Νίκος Υφαντίδης, Περιφερειακός Διευθυντής Βορείου Ελλάδος της ΙΚΕΑ, εταιρείας του Ομίλου FOURLIS, που παρακολούθησε από κοντά το σχεδιασμό και των επτά βιβλιοθηκών. Να σημειωθεί πως η υλοποίηση των βιβλιοθηκών σε απομακρυσμένα και ακριτικά μέρη της Ελλάδας πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου FOURLIS.

Με την πρωτοβουλία του δiκτύου εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε δράση – Journalists Acting» «ένας νέος κόσμος γνώσης ανοίγει με τις βιβλιοθήκες που υλοποιούμε. Τα πιτσιρίκια κάθε φορά που μια βιβλιοθήκη στήνεται έχουν μεγάλη αγωνία και ανυπομονησία να δουν πώς είναι ο χώρος. Ταυτόχρονα δημιουργείται ένας χώρος συνάθροισης και για τους μεγάλους και αυτό μας ευχαριστεί διπλά. Έρχονται οι μαμάδες με τα παιδάκια τους, ξεφυλλίζουν βιβλία, παίζουν και έτσι το βιβλίο μπαίνει στη ζωή όλων» υπογράμμισε η Σοφία Χριστοφορίδου, δημοσιογράφος και μέλος των «Δημοσιογράφων σε Δράση».

Ιδιαίτερη ήταν η χαρά εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βαρικού. «Πριν από ένα χρόνο το Δίκτυο Εθελοντών “Journalists Acting” ήρθε σε επικοινωνία μαζί μας και μας ενημέρωσε για το πρόγραμμα των βιβλιοθήκων. Ενθουσιαστήκαμε από την πρόταση και ευθύς ξεκίνησε η διαδικασία» σημείωσε η Βασιλική Τριπολίτου, πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Βαρικού. «Θεωρούμε πως η δημοτική παιδική βιβλιοθήκη θα βοηθήσει εξαιρετικά τα παιδιά. Ένας τέτοιος χώρος ήταν απαραίτητος για το χωριό μας, για να μαζεύονται τα παιδιά, να διαβάζουν, να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, να κάνουν τις εργασίες τους, ανατρέχοντας στα βιβλία, σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Οι επιλογές για τα παιδιά στο χωριό μας είναι περιορισμένες, παίζουν στα σπίτια ή στις γειτονιές, τώρα όμως απέκτησαν έναν όμορφο χώρο για δημιουργική απασχόληση» πρόσθεσε η ίδια.

Σταθμοί χαράς

Η ΙΚΕΑ, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, υλοποιεί και το πρόγραμμα «Σταθμοί Χαράς» μέσω του οποίου στηρίζει δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα. Η ΙΚΕΑ, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, μέχρι σήμερα έχει διαθέσει προϊόντα αξίας 150.000 ευρώ σε πάνω από 25 Σταθμούς σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, δημιουργώντας μια καλύτερη καθημερινή ζωή για περισσότερα από 500 παιδιά. Για το 2016 έχει υπολογιστεί να επενδυθούν 200.000 ευρώ για το πρόγραμμα του εξοπλισμού και της διαμόρφωσης δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Μάθετε περισσότερα στο: http://www.ikea.gr/stathmoiharas