Με αυτοθυσία οι συνταξιούχοι της Ιαπωνίας

Με αυτοθυσία οι συνταξιούχοι της Ιαπωνίας

Προσφέρονται να επιδιορθώσουν τις ζημιές στη Φουκουσίμα, αφού ο καρκίνος δεν μπορεί να τους κάνει κακό σ' αυτή την ηλικία. 

Πραγματικά απίστευτο είναι το έργο που με αυτοθυσία ανέλαβε να πραγματοποιήσει η οργάνωση «Σώμα Εκπαιδευμένων Βετεράνων» της Ιαπωνίας. Τα μέλη της είναι περίπου 200, η ηλικία τους άνω των 60 ετών και στόχος τους να βοηθήσουν στην επιδιόρθωση των ζημιών στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με δήλωση του εθελοντή και συνταξιούχου μηχανικού Γιασουτέρο Γιαμάντα, «Καλύτερα να υποστούμε εμείς τις συνέπειες της ραδιενέργειας, παρά οι νέοι. Είμαι 72 ετών και έχω ακόμη 12 με 15 χρόνια ζωής. Ακόμη κι αν πάθαινα καρκίνο από την έκθεσή μου στη ραδιενέργεια αυτός θα έκανε να εκδηλωθεί 20-25 χρόνια».

Οι εθελοντές είναι γενικά συνταξιούχοι μηχανικοί, δάσκαλοι, ακαδημαϊκοί και εργάτες και θεωρούν πως η γενιά τους, που συνειδητά ή ασυνείδητα ενέκρινε την κατασκευή των πυρηνικών σταθμών της Φουκουσίμα και που επωφελήθηκε των μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας που παράγουν, θα πρέπει να είναι η πρώτη που θα συμμετέχει στο Σώμα Εκπαιδευμένων Βετεράνων.

Όπως είναι το λογικό, υποστηρίζουν πως οι νέοι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στη θέση να πρέπει να κάνουν αυτή τη δουλειά αφού η έκθεσή τους στη ραδιενέργεια θα ήταν καταστροφική τόσο για τους ίδιους, όσο και για τη γενιά που θ' ακολουθήσει. Αξιοθαύμαστο.