Το νερό που πίνεις «προσφέρει» στο περιβάλλον: Οι τομείς δράσης της ΕΥΔΑΠ για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Το νερό που πίνεις «προσφέρει» στο περιβάλλον: Οι τομείς δράσης της ΕΥΔΑΠ για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Do something green, today, Queenette!

Κάθε eco lover girl προσπαθεί να βάζει το περιβάλλον και την προστασία του πλανήτη στην «ατζέντα» της καθημερινότητας του. Πώς το καταφέρνει αυτό; Με μικρές ή μεγάλες eco-friendly πρακτικές, που στοχεύουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Αν μη τι άλλο, λοιπόν, το well being, είναι αποτέλεσμα ενός γενικότερου τρόπου ζωής, που ανταποκρίνεται σε διάφορες πτυχές της ζωής μας, όπως ο περιορισμός του food waste, τα beauty vegan προϊόντα, η ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών και, φυσικά, η εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω του πιο πολύτιμου αγαθού που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, του νερού! Αλήθεια όμως, ήξερες ότι το νερό που πίνεις μπορεί να «προσφέρει» πολλά περισσότερα στο περιβάλλον δίνοντάς σου την ευκαιρία να κάνεις ένα ακόμη «βήμα» προς ένα ακόμη πιο «πράσινο» μέλλον;

«Σύμμαχος» σε αυτή την προσπάθεια είναι μία εταιρεία που έχει ως προϋπόθεση τη βιώσιμη επιχειρηματική της δράση και θέτει καθημερινά ως προτεραιότητα τον άνθρωπο, τον σεβασμό των ανθρωπίνων αξιών και τη δέσμευση στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Ο λόγος για την ΕΥΔΑΠ, η οποία, μέσα από τις αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) σε κάθε επίπεδο της λειτουργίας της, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των εργαζομένων, την κοινωνική ευημερία, τη διαφάνεια, την ηθική ακεραιότητα, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Green is the new black

Για εσένα λοιπόν που -όπως και εγώ- αναζητάς τρόπους μέσα στην καθημερινότητά σου οι οποίοι θα σε οδηγήσουν αυτόματα ένα κλικ πιο κοντά στην eco friendly πλευρά σου, ήρθε η στιγμή να μάθεις πως η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασικό πυλώνα της ΕΚΕ και στο πλαίσιο αυτό η ΕΥΔΑΠ ακολουθεί διαδικασίες και δράσεις με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Do something green, today, Queenette! Το περιβάλλον είναι το «Α και το Ω» σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας και είναι σημαντικό να μην το ξεχνάμε. Για τον λόγο αυτόν, η στρατηγική της Εταιρείας όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος υλοποιείται με ανάλογες πρακτικές σε συγκεκριμένους τομείς όπως είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η προστασία και εξοικονόμηση του φυσικού πόρου του νερού καθώς και η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθησίας.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω στην πράξη; Εκμετάλλευση της υδραυλικής ενέργειας κατά μήκος των υδραγωγείων μεταφοράς νερού με μετατροπή της σε ηλεκτρική μέσω μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, έλεγχος των απορρίψεων στο δίκτυο αποχέτευσης, πρόγραμμα αντικατάστασης των υδρομετρητών, αλλά και για τους μικρούς φίλους, δημιουργία ηλεκτρονικών παιχνιδιών έτσι ώστε να εξοικειώνονται με ευχάριστο τρόπο με τις πρακτικές της σωστής χρήσης του νερού και της προστασίας του περιβάλλοντος. Μιλάμε φυσικά για έναν ολόκληρο τρόπο ζωής, σκέψης και νοοτροπίας που θα σε κάνει να νιώσεις και να είσαι καλύτερη για τον εαυτό σου και τους γύρω σου, αλλά και για τον ίδιο τον πλανήτη.

image002.jpg

Go green μέσα από το «κομμάτι» της συνεισφοράς

Τι θα έλεγες να ακολουθήσεις και εσύ το παράδειγμα της ΕΥΔΑΠ για την οποία η κοινωνική υπευθυνότητα αναπτύσσεται μέσα από ένα ευρύ σύστημα αξιών που διαχέονται και στηρίζουν τις δράσεις και τη στρατηγική της Εταιρείας; Σε αυτό το πλαίσιο, η Εταιρεία, με στόχο τη βελτίωση της ζωής των ατόμων, την ανάπτυξη και την ευημερία του κοινωνικού συνόλου υποστηρίζει την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων με γνώμονα την κοινωνική συνεισφορά, αλλά και την προώθηση του πολιτισμού.

Την ώρα που ο πλανήτης χρειάζεται τη βοήθειά μας, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που έχουμε στα χέρια της! Η κοινωνική πολιτική και ο πολιτισμός μας γνωρίζουν ακριβώς πώς μπορεί να γίνει αυτό, μέσα από παροχή ειδικών τιμολογίων χαμηλής χρέωσης σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, μέσα από συστηματική στήριξη κοινωφελών ιδρυμάτων, φιλανθρωπικών και ιατρικών οργανώσεων και υπηρεσιών υγείας και παιδείας με αναγνωρισμένη κοινωνική δράση, καθώς και με υλικοτεχνική βοήθεια και παροχή τεχνογνωσίας σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα.

Από τις δράσεις της ΕΥΔΑΠ, ασφαλώς, δεν λείπουν και πρωτοβουλίες που αφορούν στο «κεφάλαιο» πολιτισμός, όπως οι εκδόσεις βιβλίων και λευκωμάτων, οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης αντικειμένων ιστορικής σημασίας καθώς και η οικονομική στήριξη προγραμμάτων υποτροφιών και του επιστημονικού έργου συνεδρίων που καλύπτουν όλες τις επιστήμες. Μήπως, τώρα, μπορείς να υπενθυμίσεις στις κολλητές σου πως, μέσα από το νερό που πίνεις, συνεισφέρεις και εσύ στο περιβάλλον, την οικονομία, αλλά και τον πολιτισμό;

image003.jpg

Οι άνθρωποι είναι το πιο πολύτιμο «αγαθό»

Κάθε εταιρεία είναι οι άνθρωποί της και αυτό δεν είναι ένα ακόμη κλισέ, μιας και το ανθρώπινο δυναμικό, ανέκαθεν, αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί τον βασικό άξονα κάθε σχεδιαζόμενης στρατηγικής και τον κινητήριο μοχλό για την αναπτυξιακή της πορεία. Κάπως έτσι λειτουργεί και η ΕΥΔΑΠ, μια Εταιρεία που μεριμνά συστηματικά για την ασφάλεια του Προσωπικού, επιδιώκει τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου του και τη διαρκή βελτίωση των δεξιοτήτων του, εφαρμόζοντας νέες τεχνικές διαχείρισης και ανάπτυξης του.

Υπάρχει κάτι πιο σημαντικό, άλλωστε, από την έμπρακτη υποστήριξη και τον αμοιβαίο σεβασμό προς αυτούς που καταβάλλουν τα μέγιστα καθημερινά; Εάν κι εσύ θεωρείς ως προαπαιτούμενο σε κάθε εταιρεία τις ασφαλείς συνθήκες εργασίας, τη συστηματική ενημέρωση των εργαζομένων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, τις ευκαιρίες εκπαίδευσης ανάλογα με τον τομέα εργασίας τους, τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των συστημάτων διοίκησης και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και πολλά ακόμη, τότε ένα είναι το σίγουρο: Είσαι έτοιμη να βάλεις και εσύ το λιθαράκι σου προς αυτή την κατεύθυνση, αγαπητή Queenette!

image004.jpg

Η υπευθυνότητα είναι το Α και το Ω

Τελικά, πόσο σημαντική είναι η διαφάνεια, το ήθος και η ακεραιότητα μιας εταιρείας; Η ΕΥΔΑΠ δεσμεύεται να διεξάγει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της, διασφαλίζοντας την άριστη ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει, εστιάζοντας στον πελάτη και εφαρμόζοντας μια συνεχή διαδικασία βελτίωσης με σκοπό να ενισχύσει τη φήμη της ως Εταιρεία με ήθος. Υπευθυνότητα και εμπιστοσύνη δεν αναζητάς, άλλωστε, σε κάθε επιλογή στη ζωή σου;

Σκέψου απλώς πως η σωστή εταιρική διακυβέρνηση, η ποιότητα ύδατος και η εξυπηρέτηση των πελατών αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την ΕΥΔΑΠ, ώστε να λειτουργούν τα πάντα με γνώμονα μία υπεύθυνη εταιρική πρακτική.

Ναι, Queenette, τα βήματα προς μία πιο βιώσιμη ανάπτυξη είναι πολύ απλά, αρκεί να θέλεις να τα ακολουθήσεις έτσι ώστε να μπορέσεις να ανακαλύψεις το «πώς» θα δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας σε έναν πιο φιλικό προς τη φύση τρόπο ζωής – και έπειτα να κάνεις κι εσύ τις δικές σου eco-friendly επιλογές, με τους κατάλληλους «συμμάχους» στο πλευρό σου. Go green girl, με τη βοήθεια της ΕΥΔΑΠ… there is no Planet B!