Rise Against Bullying: Πέντε φοιτητές μας δίνουν ένα ανεκτίμητο μάθημα ζωής (video)

Rise Against Bullying: Πέντε φοιτητές μας δίνουν ένα ανεκτίμητο μάθημα ζωής (video)

Η Νικολίνα, η Γιωργίνα, η Κωνσταντίνα, η Μαντώ και ο Γιάννης, έστειλαν στο Queen ένα βίντεο που γύρισαν σχετικά με το bullying. Και μας άρεσε τόσο πολύ, που τους ζητήσαμε να μας πουν δυο λόγια για τη δράση τους, ώστε να τους στηρίξετε κι εσείς μαζί μας. Αξίζει, πιστέψτε μας!

Είμαστε πέντε προπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πριν λίγο καιρό, μας ανατέθηκε ως εργασία στο μάθημα της Οργανωσιακής Ψυχολογίας να σχεδιάσουμε μια παρέμβαση, με θέμα της επιλογής μας, με σκοπό να επηρεάσουμε τους αποδέκτες της προσπάθειάς μας.

Το θέμα το οποίο νιώσαμε πιο οικείο και κοντινό μας ήταν αυτό του σχολικού εκφοβισμού (bullying). Λόγω προσωπικής εμπειρίας; Λόγω του ότι είχαμε πρόσφατες αναμνήσεις απ' το σχολείο; Λόγω των πολλών αμερικάνικων εφηβικών ταινιών που όλοι έχουμε δει; Ναι! Όλοι αυτοί οι λόγοι, αλλά και ένας ακόμη! Οι περιπτώσεις bullying δεν αποτελούν πια κάτι απόμακρο ούτε σκηνή από ταινία! Είναι πραγματικότητα και είναι καθημερινότητα των μαθητών της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, που επιδεινώνεται συνεχώς! Πρόκειται για παιδιά τα οποία δέχονται σωματικές και λεκτικές επιθέσεις, που δεν έχουν φίλους, που κατακρίνονται και περιθωριοποιούνται λόγω της "διαφορετικότητάς" τους.

Τα παιδιά αυτά στην πιο κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, στα χρόνια που διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους, φοβούνται... να είναι αυτό που θέλουν, να πούνε αυτό που σκέφτονται, να ντυθούν όπως τους αρέσει, να διαφωνήσουν, ακόμα και να φάνε το φαγητό τους στο προαύλιο... Γιατί εκεί είναι ο bully.... Αυτός που θέτει τους κανόνες και τους νόμους στον μικρόκοσμο του σχολείου. Αυτός που ορίζει τι είναι αποδεκτό και ποιος είναι ευπρόσδεκτος στις παρέες. Αυτός που θέλει να πείσει τα θύματά του να νομίζουν ότι το σχολείο δεν θα τελειώσει ποτέ. Ότι η "κοινωνική θέση" τους μέσα σ' αυτή τη μικρή κοινωνία είναι η μόνη που θα έχουν σ' όλη τους τη ζωή. Ότι αυτό είναι και τίποτα άλλο δεν μπορούν να γίνουν. Και τελικά το πιστεύουν. Και απελπίζονται. Και εγκαταλείπουν...

Πριν γίνουμε και στην Ελλάδα μάρτυρες μαθητών που φτάνουν στο σημείο να αφαιρούν την ίδια τους τη ζωή, αφήνοντας το πολύ ένα μήνυμα στο Youtube ή ένα τελευταίο post στο Facebook, θέλουμε όσο τίποτα άλλο, άτομα σε παρόμοια κατάσταση να συνειδητοποιήσουν ότι το σχολείο τελειώνει μόλις στα 18 τους!! Ότι όλη η υπόλοιπη ζωή τούς περιμένει να τη διαμορφώσουν, να τη ζήσουν και να τη χαρούν όπως αυτοί θέλουν! Και ότι ο "προσωπικός" τους bully θα είναι για πάντα το παράδειγμα προς αποφυγή, το πιο φοβισμένο άτομο από όλους τους συμμαθητές του, δειλό να ζήσει κάτι παραπάνω, ανέτοιμο να βγει στη ζωή, γιατί δεν έχει τα εφόδια, που μέσα του το γνωρίζει και θυμώνει με τον εαυτό του και φοβάται ακόμα περισσότερο μήπως καταλάβουν και οι γύρω του την ανεπάρκειά του... Γιατί αυτός έχει το πραγματικό πρόβλημα!

Με αυτό το βίντεο, όσο μικρό και όσο ασήμαντο μπορεί να φαίνεται... με τα όσα ελαττώματα του και ελλείψεις του, θέλουμε να περάσουμε ένα μήνυμα! Rise Against Bullying! Είμαστε πιο δυνατοί απ' τον bully μας και θα ξανασηκωνόμαστε σε πείσμα όλων αυτών που μας τρομοκρατούν. Όσες φορές μας σπρώξουν, όσες φορές μας βρίσουν, όσες φορές προσπαθήσουν να μας κάνουν να νιώσουμε ένα "τίποτα". Είμαστε όλοι πολλά παραπάνω από "χαζός","geek", "ξανθιά", "φυτό", "αποτυχημένος", "nerd", "φρικιό", "άχρηστη". Σας παρακαλούμε να μιλήσετε δυνατά!! Μη φοβηθείτε!

Δεν είστε ποτέ εντελώς μόνοι. Μιλήστε στους γονείς σας γι' αυτό που βιώνετε, στον καθηγητή και τον διευθυντή σας, στον BULLY σας! Μόλις τον δείτε γι' αυτό που είναι, δεν θα τον φοβάστε πια! Μιλήστε και σε μας στη σελίδα μας στο Facebook ή στο mail της ομάδας μας. Αν έχετε παρόμοια εμπειρία ή τη βιώνει κάποιος συμμαθητής σας μη μένετε αμέτοχοι! Κάντε γνωστή αυτή την αδικία, αυτήν την παράνοια. Γιατί παράνοια είναι όταν διώκεσαι επειδή είσαι αυτό που είσαι. Αν έστω και ένα παιδί πάρει κουράγιο από αυτό το κείμενο και το βίντεο, θα είναι η μεγαλύτερη νίκη για μας! Για μας που αποδειχτήκαμε δυνατότεροι του bully μας!

Σας ευχαριστούμε! Νικολίνα, Γιωργίνα, Κωνσταντίνα, Μαντώ, Γιάννης

Info:

Rise Against Bullying

facebook page

mail: riseagainstbullying@hotmail.com

Twitter (και instagram): @ItsNikolina_ant