Επιστροφή στην αθωότητα: 30 παιδιά από όλο τον κόσμο μας δείχνουν τον τρόπο (φωτος)

Επιστροφή στην αθωότητα: 30 παιδιά από όλο τον κόσμο μας δείχνουν τον τρόπο (φωτος)

Η χαμένη μαγεία του «απλού» παιχνιδιού μέσα από διαφορετικές κουλτούρες.

Smartphones, tablets, υπολογιστές, ηλεκτρονικά παιχνίδια κάθε είδους και, φυσικά, internet. Αυτά είναι τα δημοφιλέστερα παιχνίδια των παιδιών στην σημερινή εποχή, ακόμα και στις μικρότερες ηλικίες της τάξης των 4-5 χρονών. Και όχι άδικα, για να είμαστε και αντικειμενικοί. Οι καιροί προχωρούν, η τεχνολογία καλπάζει, οι μόδα αλλάζει και, αν παλιότερα το μόνο που ένοιαζε ένα παιδί ήταν να τελειώσει η ώρα του υποχρεωτικού μεσημεριανού ύπνου (που φυσικά κανείς μας ποτέ δεν κοιμόταν πραγματικά σε εκείνη την ηλικία) για να κατέβει στο δρόμο να παίξει μπάλα (κρυφτό, κυνηγητό, αγαλματάκια κ.ο.κ.) με τα γειτονόπουλα, τώρα το πιο σημαντικό είναι το τελευταίο videogame, η νέα εφαρμογή για το κινητό του και το ατελείωτο σερφάρισμα στο διαδίκτυο. Η μπάλα έγινε πληκτρολόγιο και οι ιστορίες τρόμου το βράδυ κάτω από τη κουβέρτα με ένα φακό, συνομιλίες στο chat και ατελείωτα sms. Και το έχουμε τόσο συνηθίσει που μας φαίνεται εντελώς φυσιολογικό.

Για αυτό και όταν πέσαμε πάνω σε αυτό το συναρπαστικό φωτορεπορτάζ με παιδιά από όλο το κόσμο να παίζουν ανέμελα, χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα τους, το περιβάλλον και τη φαντασία τους, μείναμε με το στόμα ανοιχτό από την ομορφιά -τη στιγμή που θα έπρεπε να θεωρούμε αυτό ως νορμάλ παιδική συμπεριφορά. Σίγουρα δεν μπορείς να δαιμονοποιήσεις την τεχνολογία, κάθε άλλο. Η μόρφωση που προσφέρει σε ένα παιδί και η διεύρυνση των δυνατοτήτων για να αναπτύξει την προσωπικότητά του είναι τεράστια και πλέον απαραίτητη.

Ωστόσο, η φαντασία και ο κόσμος που μπορείς να πλάσεις στο μυαλό σου, προσπαθώντας έπειτα να τον κάνεις πραγματικότητα, ήταν, είναι και θα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για έναν άνθρωπο, τόσο για την ψυχική του γαλήνη και ισορροπία όσο και για την ανάπτυξη του μυαλού και του ταλέντου του. Και ποιος καλύτερος τρόπος από το να ξεκινήσεις ως παιδί με παιχνίδια που φτιάχνεις μόνος ή/και μαζί με τους φίλους σου; Καλή η τεχνολογία, ναι, αλλά αν υπάρχει κάτι που χρειαζόμαστε τώρα πιο πολύ από ποτέ, αυτό είναι η αθωότητα.

*Δείτε τις εκπληκτικές φωτογραφίες στη photo gallery του κειμένου.