Μελισσούλα, μελισσάκι

Μελισσούλα, μελισσάκι

Τι θα μας συμβεί χωρίς τις μέλισσες;

Ειδικά το καλοκαίρι τις βλέπομε πολύ συχνά και μάλιστα κάποιοι τις αντιπαθούν ή της φοβούνται ειδικά εκείνοι που υποφέρουν από αλλεργείες. Υπάρχει βέβαια το γνωμικό του Αϊνστάιν που υποστήριζε ότι «αν οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει». Η μέλισσα είναι ένα σπουδαίο έντομο για το οικοσύστημα και τη διατροφική αλυσίδα.

Πολύ σημαντικό ποσοστό των καρποφόρων δέντρων του πλανήτη επικονιάζεται από τις μέλισσες και με αυτόν τον τρόπο πολλαπλασιάζονται, αναπαράγουν τους καρπούς τους και καταλήγουν σαν τρόφιμα στο τραπέζι μας ή έμμεσα μέσω της ζωοτροφής. Το όφελος που έχουμε από το μέλι και τα προϊόντα της κυψέλης είναι πολύ μικρό σε σχέση με τη σπουδαιότητα τους αυτή.

Η κρίση που περνάει σήμερα η μελισσοκομία ονομάζεται σύνδρομο κατάρρευσης των μελισσών (Colony Collapse Disorder) και περιγράφει τη μαζική τους απώλεια. Οι μελέτες δείχνουν ότι στην Ευρώπη τα τρία τέταρτα των λαχανικών εξαρτώνται από τη μεταφορά της γύρης των μελισσών. Ξανασκεφτείτε το την επόμενη φορά που θα θάψετε μια μέλισσα στην άμμο.