Σύμη: Η πραγματική βασίλισσα των Δωδεκανήσων

Σύμη: Η πραγματική βασίλισσα των Δωδεκανήσων

Μαθήματα ταξιδιωτικής ευζωίας σε 500 σκαλιά. Όσα δηλαδή θα χρειαστεί να ανέβεις από το δραστήριο Γιαλό στην εκπάγλου καλλονής Χώρα (ή Χωριό, όπως το λένε οι ντόπιοι). Η Σύμη δεν είναι απλώς ένα νησί της Δωδεκανήσου. Είναι μια εμπειρία ζωής που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν να ζήσουν ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες

aliki
IAPETOS
operahouse
tholos1
mylopetra2
kalistrata
DINOS

Η Σύμη έχει ένα κακό που είναι όμως στην περίπτωσή της και μεγάλο καλό. Βρίσκεται αρκετά μακριά από την Αθήνα, δε διαθέτει αεροδρόμιο και η ακτοπλοϊκή της σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά δεν είναι καθημερινή. Δηλαδή περίφημα, αφού τα σμήνη των μανιασμένων τουριστών δεν την έχουν αλώσει ακόμη (και ούτε πρόκειται). Παρά τους πολλούς τουρίστες που καταφθάνουν για μονοήμερες εκδρομές από τη Ρόδο, με την οποία η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι καθημερινή και τα δρομολόγια πυκνά, η Σύμη χάρη στους κατοίκους της που δε θυσιάζουν τον τόπο τους στο βωμό του εφήμερου κέρδους μοιάζει με μια καλή, αργή αλλά σταθερή επένδυση που ολοένα γίνεται και πιο κερδοφόρα. Ουσιαστικά κερδοφόρα.

Όσο κι αν ταλαιπωρηθείς για να φτάσεις ως εκεί, με το που το πλοίο θα κάνει τη στροφή για ελλιμενιστεί στο Γιαλό, το λιμάνι του νησιού, ήδη θα γνωρίζεις πως δεν έχεις φτάσει απλώς σε ένα ακόμη από τα Δωδεκάνησα αλλά πως αντικρίζεις ένα πραγματικό ποίημα. Όχι, τα φλας και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα δεν μπορούν να απαθανατίσουν την αρχοντιά, την καλή ενέργεια, τη γαλήνη που σου προκαλούν τα αριστοτεχνικά χτισμένα σπίτια που σκαρφαλώνουν πάνω από το φυσικό λιμάνι του νησιού. Κάνε μια βόλτα στην Καλή Στράτα, τα 500 σκαλοπάτια που ενώνουν το Γιαλό με τη Χώρα (εδώ τη λένε απλώς το Χωριό) και θα διαπιστώσεις μια σχεδόν κοσμογονική αλλαγή στη συμπεριφορά των τσάκρα σου.

Αν προσωπικά με ρωτούσε κανείς πού θα ήθελα να επιστρέφω κάθε καλοκαίρι, θα επέλεγα με κλειστά μάτια τη Σύμη. Παρότι οι περισσότερες και οι πιο ενδιαφέρουσες από τις παραλίες της δεν είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο παρά μόνο με τα πλοιάρια και τα σκάφη που ξεκινούν από το Γιαλό, δε θα νιώσεις ούτε στιγμή κούραση, εξάντληση, ταλαιπωρία. Βούτηξε οπωσδήποτε στην επική σχεδόν παραλία του Άγιου Γιώργη Δησάλωνα στα καταγάλανα νερά κάτω από τον επιβλητικό βράχο, άσε τον ήλιο να σε τσουρουφλίσει στη Νανού, εξερεύνησε την αψεγάδιαστη παραλία του Αγίου Αιμιλιανού με το ομώνυμο εκκλησάκι που ενώνεται μέσω μιας στενής λωρίδα γης με τη στεριά κι αν τυχαίνει να βρίσκεσαι στο νησί με σκάφος πετάξου για κολύμπι στη νησίδα Νύμος.

Η Σύμη διαθέτει όλη εκείνη την ταξιδιωτική ποιότητα –στα καταλύματα, στη διασκέδαση, στο φαγητό, μα πάνω απ' όλα στους ανθρώπους- που απλώς κάνει άτοπο το νεόκοπο χαρακτηρισμό που της αποδίδεται ως «Μυκόνου του Νοτίου Αιγαίου». Αν παρόλα αυτά σε κάποια βόλτα σου στο Γιαλό πέσεις πάνω στον Μπραντ Πιτ ή την Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, έχε έτοιμο ένα χαμόγελο (και οπλισμένη τη lomo σου).

Διαμονή
Αλίκη
Ακτή Γεννηματά, Γιαλός, 22460 71665
Η πιο κλασική επιλογή διαμονής στη Σύμη. Το νεοκλασικό του 1895, πατρικό πάλαι ποτέ της οικογένειας Γεννηματά, ανακαινίστηκε το 2000, για να προσφέρει τις ανέσεις που φαντάζεται ειδικά ο επισκέπτης της Σύμης: δωμάτια με θέα θάλασσα, διακριτική συμιακή διακόσμηση, ανεπιτήδευτο στιλ.


Ιαπετός Village
Γιαλός, 22460 72777
Σχετικά πρόσφατη άφιξη στο νησί, ήρθε να συμπληρώσει το κενό ενός μίνι resort που απαιτούσε η ταχύτατη τα τελευταία χρόνια ανάπτυξη της Σύμης. Όμορφος κήπος, αρχιτεκτονική που δεν ξεφεύγει από τα υψηλά στάνταρντ του νησιού και μια –αχρείαστη να 'ναι- κεντρική πισίνα.


Opera House
Γιαλός, 22460 72034
Μικρό συγκρότημα έξι νεοκλασικών που «περικυκλώνουν» τον ανθισμένο κήπο. Τα δωμάτια ακολουθούν την τουριστική μανιέρα διακόσμησης που συναντάς σε σύμπαντα τα ελληνικά νησιά, ωστόσο το value for money θα κατευνάσει την έξαψή σου (εσένα που τα βράδια ονειρεύεσαι σκανδιναβικό design).


Food & Drink
Θόλος
Γιαλός, 22460 72033
Σταθερή αξία του νησιού για τα τραπέζια του δίπλα στο κύμα και τα φρέσκα ψάρια του. Και bonus μια υποψηφιότητα για «Χρυσό Σκούφο» το 2010. Α, μην το ξεχάσετε. Εδώ θα γευτείτε το –μου τρέχουν τα σάλια- μοναδικό στον κόσμο γαριδάκι Σύμης. Γιαμ!


Ο Μάνος
Γιαλός, 22460 72429
Φάτε λαβράκι ψημένο στο αλάτι και θα γλύφετε τα δάχτυλά σας (ενώ θα ευγνωμονείτε τον εαυτό σας που με διαβάσατε πριν ελλιμενιστείτε στη Σύμη).

Μυλόπετρα
Γιαλός, 22460 72194
Σίγουρα το πιο σοφιστικέ και για πολλούς το πιο όμορφο εστιατόριο της Σύμης (δεν έχουν άδικο). Ο ιδιοκτήτης του Χανς με την κοφτερή φαντασία του ανανεώνει διαρκώς το μενού του εστιατορίου του, βλέποντας πάντα τη μεσογειακή κουζίνα αλλιώς. Μόνο για δείπνο.


Καλή Στράτα
Καλή Στράτα, 22460 72786
Άπαξ και περάσετε από εδώ μια φορά (θα χρειαστεί να ανεβείτε μπόλικα σκαλιά από το Γιαλό, αφού βρίσκεται ακριβώς επάνω στην Καλή Στράτα των 500 σκαλοπατιών), δεν υπάρχει περίπτωση να μην επιστρέψετε ξανά και ξανά και ξανά. Σκηνικό εσύ, το daiquiri σου και η Billie Holiday με τη μακράν καλύτερη θέα στο Γιαλό. Αυτά είναι.


Shopping
Penelope
Γιαλός, 22460 71335
Μήπως ήρθε η στιγμή να αγοράσεις εκείνο το κυκλαδικό ειδώλιο που χρόνια ονειρευόσουν (χρησιμεύουν μια χαρά και ως βιβλιοστάτες); Μήπως θες να το ρίξεις έξω και να σου αγοράσεις ένα κόσμημα, βρε αδελφέ, για να 'χεις να θυμάσαι ένα από τα νέα αγαπημένα σου νησιά; Ό,τι κι αν θες, ο προσηνής ιδιοκτήτης Νικήτας/μορφή της Σύμης θα σε εξυπηρετήσει και με το παραπάνω. Και θα σου δώσει και όλα τα tips για να περιηγηθείς στο νησί ως μυημένος ταξιδευτής και ουχί ως περαστικός τουρίστας.

Ντίνος
Γιαλός, 22460 71940
Η Σύμη έχει τη μακρότερη παράδοση στη σπογγαλιεία. Συμιακοί ήταν άλλωστε οι πρώτοι δύτες που βουτούσαν με σκάφανδρο για να βγάλουν σφουγγάρια. Στο couleur locale μαγαζί του Ντίνου θα βρείτε ό,τι σφουγγάρι μπορεί να βάλει ο νους σας. Και θα το αγοράσετε διότι τέτοιες συναντήσεις με αγνά σφουγγάρια του βυθού σπάνια θα έχετε.