Η εταιρεία Βίκος και η HOPEgenesis δίπλα στις νέες οικογένειες στην Ήπειρο

Η εταιρεία Βίκος και η HOPEgenesis δίπλα στις νέες οικογένειες στην Ήπειρο

Πρόγραμμα για τη μείωση της υπογεννητικότητας

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για την υπογεννητικότητα στην Ήπειρο, σε μία από τις πιο όμορφες περιφέρειες της Ελλάδας, με ασύγκριτα φυσικά αξιοθέατα, επιβλητικά βουνά, ορμητικά ποτάμια και γραφικά χωριά. Για παράδειγμα, στον δήμο Ζαγορίου, όπου ανήκουν 46 κοινότητες, 46 πανέμορφα χωριά με παραδοσιακά σπίτια όπου διατηρείται η πανάρχαια παράδοση της Ηπείρου ολοζώντανη, το 2019 γεννήθηκαν μόλις 6 παιδάκια!

Ο δισταγμός που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια σήμερα στην Ελλάδα προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά, αποτυπώνεται σε αυτούς τους αριθμούς πάρα πολύ γλαφυρά: Την προηγούμενη χρονιά, το 2018 σε αυτά τα 46 μικρά χωριά γεννήθηκαν 7 παιδιά, το 2017 καταγράφηκαν 8 νέες γεννήσεις ενώ το 2016 είχαν γεννηθεί 12 μωράκια. Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση τις επιστημονικές μελέτες, στον δήμο Ζαγορίου που, σύμφωνα με την απογραφή 2011 (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ), έχει 3.804 κατοίκους θα έπρεπε να γεννιούνται κάθε χρόνο 38 παιδιά!

Είναι, λοιπόν, περισσότερο από εμφανές πως σε αυτή την πανέμορφη περιοχή της πατρίδας μας καταγράφεται ένα από τα σημαντικότερα ποσοστά υπογεννητικότητας, την ώρα που είναι επίσης ξεκάθαρο πως οι νέοι άνθρωποι εκεί χρειάζονται στήριξη, προκειμένου να μείνουν στον τόπο τους και να δημιουργήσουν εκεί τις οικογένειές τους.

Η Βίκος Α.Ε κοντά στα νέα ζευγάρια της Ηπείρου

Μία από τις πιο γνωστές εταιρείες της περιοχής, η Βίκος, αναλαμβάνει δράση, στηρίζοντας έμπρακτα τους νέους ανθρώπους, τα νέα ζευγάρια της Ηπείρου και εν γένει το θεσμό της οικογένειας. Στο πλαίσιο των δράσεων «Ο Β-οίκος της ζωής μας», μίας σειράς πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν την προστασία της φύσης, τον πολιτισμό και τον εθελοντισμό, ανακοίνωσε συνεργασία με τη HOPEgenesis, που στηρίζει νέες γυναίκες να αποκτήσουν παιδί εδώ και χρόνια. Με αυτή την κίνηση, η εταιρεία Βίκος αποδεικνύει για ακόμα μία φορά πως δεν είναι απλώς μία από τις πιο δημοφιλείς εταιρείες στην Ήπειρο αλλά και πως ενδιαφέρεται για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, σε πολλαπλά επίπεδα.

bikos 1

Έτσι, σήμερα, σε συνεργασία με τη HOPEgenesis, στηρίζει τους κατοίκους του δήμου Ζαγορίου στην προσπάθειά τους να «αναστήσουν» τα χωριά τους, να αντιμετωπίσουν την υπογεννητικότητα και να δώσουν νέα πνοή στην πατρίδα τους. Η Βίκος Α.Ε., υπό μία έννοια, «υιοθετεί» το Κεντρικό, το Δυτικό και το Ανατολικό Ζαγόρι, ολόκληρο τον δήμο Ζαγορίου με τις 46 τοπικές κοινότητες και δεσμεύεται να συμβάλλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας, ενισχύοντας εκείνους που θέλουν να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους παραμένοντας στον τόπο τους.

Η HOPEgenesis άλλωστε είναι μία ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που ιδρύθηκε το 2015 και δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και η στήριξη της οικογένειας στην Ελλάδα. Αυτό άλλωστε κάνει πραγματικότητα ήδη σε πολλά ακριτικά νησιά, παρέχοντας την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες και διευκολύνοντάς τες, όπου απαιτείται.

bikos 2

Το πρόγραμμα «Ο Β-οίκος της ζωής μας» με πολλαπλές δράσεις και πρωτοβουλίες έχει αποδείξει εμπράκτως πως η ευημερία της Ηπείρου βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εταιρείας Βίκος, αποτελώντας τον άξονα της πολυετούς και πολυεπίπεδης δράσης της. Μεγάλα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά ζητήματα που απασχολούν την Ήπειρο ειδικά, αλλά και κατ’ επέκταση ολόκληρη την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες, αναδεικνύονται και επιλύονται, όπου αυτό είναι εφικτό, με συγκεκριμένες, μελετημένες και στοχευμένες δράσεις. Από τον καθαρισμό του Αχέροντα και των παραλιών της Ηπείρου μέχρι την εθελοντική αιμοδοσία και τη στήριξη χώρων πολιτισμού, «Ο Β-οίκος της ζωής μας» βρίσκεται δίπλα στην ηπειρώτικη κοινωνία με κάθε τρόπο και μέσο. Τώρα, η Βίκος Α.Ε. στέκεται δίπλα στις γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες χωρίς να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, τα χωριά του Ζαγορίου. Στέκεται δίπλα στην τοπική κοινωνία και υπόσχεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναστρέψει την κατάσταση και να αντιμετωπίσει επιτυχώς την υπογεννητικότητα, στο Ζαγόρι, στην Ήπειρο, στην Ελλάδα.