Η δοκιμασία της Ιαπωνίας

Η δοκιμασία της Ιαπωνίας

Προσπάθεια πέρα από τις ανθρώπινες δυνάμεις κάνουν οι Ιαπωνικές αρχές τις μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Οι πρώτες μέρες πέρασαν αλλά η καταστροφή συνεχίζεται στην Ιαπωνία. Οι τοπικές αρχές κάνουν κυριολεκτικά υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να σώσουν ό,τι μπορούν και να αποτρέψουν τα χειρότερα. Τα χειρότερα είναι φυσικά έκρηξη και των έξι αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Fukushima, πράγμα που δεν αποκλείεται να συμβεί τελικά.

Ελικόπτερα πετούν διαρκώς πάνω από το εργοστάσιο ρίχνοντας θαλασσινό νερό παντού ώστε να αποφευχθεί η τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων. Στο χώρο του εργοστασίου βρίσκονται και περίπου 50 εργάτες του προσωπικού που με κίνδυνο την υγεία τους (έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ενώ μακροπρόθεσμα δεν αποκλείεται να παρουσιατούν προβλήματα στην υγεία τους) εργάζονται πυρετωδώς για να αποτρέψουν χειρότερες καταστροφές.

Οι ατμοσφαιρικές μετρήσεις δείχνουν υπερβολικά υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας και η τριγύρω περιοχή έχει σχεδόν εκκενωθεί, ενώ κάποιοι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και παράθυρα χωρίς κλιματιστικό. Ειδικό πυροσβεστικό όχημα με κανόνι εκτόξευσης νερού έφτασε σήμερα από το Τόκυο και λογικά έχει ήδη αρχίσει τις στοχευμένες ρίψεις νερού σε σημεία των αντιδραστήρων που θεωρούνται επικίνδυνα.

Η κάτοχος εταιρεία του πυρηνικού σταθμού μετέφερε αγωγό ηλεκτρικού ρεύματος για την επαναλειτουργία των αντλιών που διατηρούν τους αντιδραστήρες δροσερούς. Το χειρότερο σενάριο πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ιαπωνία των 100.000 κατεστραμμένων κτιρίων, των 4.314 νεκρών, των 8.606 αγνοουμένων και των 2.282 τραυματιών.