Γλυκό: τάρτα φρούτων με μασκαρπόνε

Γλυκό: τάρτα φρούτων με μασκαρπόνε

Φτιάξτε αυτή τη μυρωδάτη τάρτα φρούτων –μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αχλάδια, ροδάκινα, μήλα, βερίκοκα κ.ο.κ.- και φτιάξτε τη όσο γλυκιά θέλετε ρυθμίζοντας εσύ τη ζάχαρη.

Υλικά
2 κουταλιές της σούπας νερό
160 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
4 μεγάλα αχλάδια, αποφλοιωμένα, χωρίς το κουκούτσια, κομμένα στα τέσσερα
1 κουταλιά της σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 φύλλο (25 x 25εκ.) σφολιάτα βουτύρου ξεπαγωμένη
250 γραμμάρια τυρί μασκαρπόνε
2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη

Εκτέλεση
1. Τοποθετήστε το νερό και 100 γραμμάρια ζάχαρη σε ένα πυρίμαχο αντικολλητικό τηγάνι που μπαίνει και στον φούρνο (20 εκατοστών διαμέτρου) σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε ανακατεύοντας για 5 λεπτά ή μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί. Σιγοβράστε, χωρίς να ανακατεύετε για 6-7 λεπτά ή μέχρι το σιρόπι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα και μετά αφαιρέστε από τη φωτιά.
2. Ανακατέψτε σε ένα μπολ τα αχλάδια (ή άλλα φρούτα της επιλογής σας), το χυμό λεμονιού, το βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας και την υπόλοιπη ζάχαρη (αν θέλετε την τάρτα σας λιγότερο γλυκιά μειώστε τη ζάχαρη που θα βάλετε εδώ).
3. Τακτοποιήστε τα αχλάδια με την κομμένη πλευρά προς τα επάνω μαζί με τη μαρινάδα τους στο τηγάνι με το σιρόπι. Μαγειρέψτε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 6-7 λεπτά ή μέχρι τα αχλάδια να αρχίσουν να μαλακώνουν (άλλα φρούτα μπορεί να χρειαστούν λιγότερο χρόνο, ανάλογα και με το πόσο ώριμα είναι). Αφήστε το σκεύος να κρυώσει εντελώς.
4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόψτε ένα δίσκο από τη ζύμη, λίγο μεγαλύτερο από την επιφάνεια του τηγανιού. Τοποθετήστε τη σφολιάτα πάνω από τα μαγειρεμένα αχλάδια. Κάντε μικρές πτυχώσεις στις άκρες. Ψήστε για 30 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να είναι τραγανή και χρυσή στο χρώμα.
5. Τοποθετήστε το μασκαρπόνε σε ένα μπολ και προσθέστε τις 2 κουταλιές της μαύρης ζάχαρης. Ανακατέψτε καλά.
6. Αφού περάσουν 10 λεπτά τουλάχιστον από τη στιγμή που βγάλατε την τάρτα από το φούρνο, αναποδογυρίστε τη σε μια πιατέλα, κόψτε ένα κομμάτι και απολαύστε το με μια κουταλιά από το μείγμα του μασκαρπόνε στο πλάι (αν βαριέστε να φτιάξετε το μείγμα με το μασκαρπόνε, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λίγο παγωτό βανίλια).