Με την ΙΚΕΑ στα Ιωάννινα: Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος μαγείρεψε τις "Γεύσεις του Τόπου μας"!

Με την ΙΚΕΑ στα Ιωάννινα: Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος μαγείρεψε τις "Γεύσεις του Τόπου μας"!

Γνωρίσαμε εκλεκτά τοπικά προϊόντα, μαγειρέψαμε με τον αγαπημένο chef και γευτήκαμε... Ελλάδα! 

Την προηγούμενη φορά που τον συνάντησα- πάλι στις "Γεύσεις του Τόπου μας" στη Θεσσαλονίκη- του υποσχέθηκα πως θα μαγειρεύω περισσότερο.

Το θυμήθηκε και ήταν το πρώτο πράγμα που με ρώτησε μόλις συναντήθηκαν τα μάτια μας. "Χμμμ... όχι ιδιαίτερα", του απάντησα αμήχανα ψάχνοντας να δέσω την ποδιά μου για να λάβω θέση δίπλα του στον πάγκο "Αλλά λατρεύω την γαστρονομία, με ενθουσιάζει όσο λίγα πράγματα να διαβάζω πίσω από τα πιάτα των chef, να συζητάω μαζί τους με κάθε ευκαιρία, να γεμίζω τον σκληρό δίσκο της μνήμης μου με όσες περισσότερες γεύσεις μπορώ- και ας μην μπαίνω συχνά στην κουζίνα η ίδια", του είπα, εκείνος έσκασε ένα τεράστιο χαμόγελο και... με έστρωσε στη δουλειά: ένα τεράστιο κρεμμύδι και ένα μαχαίρι του chef ήταν έτοιμα στον πάγκο για να ξεκινήσω την προετοιμασία για τα μαγειρέματα, παρέα με την λιλιπούτεια sous chef, την Ηρώ!

ego 3c158

Κάπως έτσι ξεκίνησε η μέρα μου στο πάρκινγκ της ΙΚΕΑ στα Ιωάννινα, όπου έτρεξαν την προηγούμενη Παρασκευή και το Σάββατο οι "Γεύσεις του Τόπου μας", με εκλεκτούς παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής που μας σύστησαν τα προϊόντα τους (τα περισσότερα δεν έχουν κατέβει ακόμα στην Αθήνα, οπότε ήταν μια μοναδική ευκαιρία να τα δοκιμάσω) και φυσικά, με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο να μαγειρεύει, να δίνει tips και να κάνει σεμινάρια μαγειρικής στους τυχερούς που πρόλαβαν να δηλώσουν συμμετοχή (την Παρασκευή μαγείρευαν ο Χριστόφορος Πέσκιας με την food blogger Εύα Μονοχαρη του Funky Cook).

ego2 35214

Πριν στρωθούμε στις μαγειρικές κάναμε μια "βόλτα" στους τοπικούς παραγωγούς: Το Εργαστήρι της Ειρήνης από τον Καστανά Θεσσαλονίκης το είχα πρωτογνωρίσει στις προηγούμενες "Γεύσεις του Τόπου μας". Η οικογένεια επιλέγει τις καλύτερες Ελληνικές πρώτες ύλες (καθαρό σιμιγδάλι, ολόφρεσκο γάλα και αυγά, φρεσκοκομμένα λαχανικά) και δημιουργεί απίστευτους συνδυασμούς γεύσεων- σωτήρια λύση που πρέπει να υπάρχει σε κάθε ντουλάπι, γιατί μέσα σε 5 λεπτά μπορείς να έχεις έτοιμο ένα πεντανόστιμο πιάτο ζυμαρικών! Νέα άφιξη, το Κριθαράκι λαχανικών, το Σπαγγέτι με 100% αλλά και γλυκές δημιουργίες Μαρμελάδες και Γλυκά του Κουταλιού.

eirini 82a4d

Το 1878, ο Θανάσης Γάτσιος έρχεται από την Κωνσταντινούπολη στο Συρράκο και ιδρύει το πρώτο αποστακτήριο στην περιοχή της Ηπείρου. Εκεί, οι συνταγές της Κωνσταντινούπολης, το μεράκι και η τέχνη «αναμειγνύονται» αρμονικά, δημιουργώντας εξαιρετικό ούζο, τσίπουρο, brandy και λικέρ διαφόρων γεύσεων. Προσωπικά ενθουσιάστηκα με το Limoncello, το Λικέρ Καφέ και το ξεχωριστό λικέρ Coffee-Anise, έναν ιδιαίτερο συνδυασμό καφέ με γλυκάνισο που πίνεται τέλεια ως digestif!

liker e6d0e

Στο stand της Greebals δοκίμασα παγωμένο αφέψημα από μελισσόχορτο με μια ιδέα μέλι, ένα preview από το αφέψημα που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει η εταιρεία στην αγορά- ιδανικό για τα καυτά καλοκαιρινά μεσημέρια και άκρως ευεργετικό/αποτοξινωτικό για τον οργανισμό! Η Greebals ασχολείται με πάθος με τα βότανα της ελληνικής φύσης, θέλει να μπουν στα σπίτια μας, να μάθουμε όχι μόνο την γευστική αλλά και την θεραπευτική αξία τους, τα αποξηραίνει, παίρνει τα αιθέρια έλαιά τους, αρωματίζει ελαιόλαδο με αυτά και έρχονται πολλά ακόμα!

"Η μέλισσα νιώθει την ψυχολογία σου. Δεν σε θέλει κοντά της όταν είσαι στενοχωρημένος, φορτισμένος αρνητικά. Πρέπει να καθαρίσεις την ψυχή σου και μετά να πλησιάσεις το μελίσσι" μου λέει ο μελισσοκόμος-παραγωγός Θανάσης Μαργώνης από τα Τζουμέρκα, που παράγει το Μέλισσας, ενώ μου δίνει να δοκιμάσω μέλι Κισσού, που αφήνει μια ελάχιστα πικρή γεύση στο τελείωμά του.

melissaki 7bdb9

Θα μπορούσα να κάθομαι ώρες μαζί με την μελισσοκόμο Σοφία Βαρυτίμου Μασούρα και να την ακούω να μου λέει ιστορίες από τα μελίσσια της- είναι ευλογία να αγαπάς με πάθος το επάγγελμά σου. Στο stand της δοκίμασα για πρώτη φορά μέλι κουμαριάς To Melissaki, που δεν το βρίσκεις εύκολα- η πικρή γεύση του σε αιφνιδιάζει, "δεν είναι για πολλούς και είναι πολύ σπάνιο" μου εξηγεί η Σοφία. Επόμενη γευστική έκπληξη: αποξηραμένη VS φρέσκια γύρη. Η πρώτη θέλει έναν "φορέα" για να την φας, η δεύτερη είναι απαλή, γεμάτη αρώματα από λιβάδι, λιώνει στο στόμα και αφήνει ένα τρυφερά γλυκό τελείωμα- αποκάλυψη!

baklava a84dd

Πώς αντιδράς όταν βρίσκεσαι μπροστά σε 4 τεράστια ταψιά μπακλαβά με ξανθό, τραγανό φύλλο, που μοσχοβολάνε φρέσκο βούτυρο, καρύδι, γλυκά μπαχαρικά; Αφήνεις στην άκρη την λέξη "εγκράτεια" και δοκιμάζεις το φουσκωτό κομμάτι που σου προσφέρει με αγάπη η Αθηνά Κολιονάσιου- εγώ τη ονομάζω "Θεά του Μπακλαβά". Η οικογένεια ασχολείται εδώ και χρόνια με τα περίφημα Γιαννιώτικα γλυκά, δεν κάνει καμία υποχώριση στην ποιότητα των υλικών και αυτή η αφοσίωσή της ανταμείβεται εντός και εκτός Ελλάδας, αφού τα κουτάκια με τον Baklava Kolionasios ταξιδεύουν σε πολλές χώρες του κόσμου! Πρόσφατα, μπήκαν και στο Exit Café των καταστημάτων ΙΚΕΑ, σε ειδική συσκευασία με το logo "Γεύσεις του Τόπου μας" και πολύ μας άρεσε αυτή η ιδέα- περιμένουμε κιάλλες τέτοιες αφίξεις!

athina 5b491

Το Γαλακτοκομείο Ζαγόρι συνεργάζεται με εκλεκτούς παραγωγούς της περιοχής, ακολουθεί πιστά τις παλιές συνταγές της οικογένειας για γιαούρτι και γαλοτύρι και παράλληλα "ψάχνεται" και ενημερώνεται συνεχώς σε ό,τι αφορά τον χώρο. Αποτέλεσμα: εκπληκτικό βασιλοτύρι-αριστούργημα, γαλοτύρι, πρόβειο, αγελαδινό και στραγγιστό γιαούρτι, βούτυρο γάλακτος.

indokarido 6495e

Όταν οι "Γεύσεις του Τόπου μας" βρίσκονται στα Ιωάννινα, δεν θα μπορούσε να λείπει ο Χαλβάς Φαρσάλων. Ομολογώ πως ένα κομμάτι χαλβά με ινδοκάρυδο που με τράταραν στον πάγκο του Χαλβά Χανε αναθεώρησα την άποψη που είχα. Ο Χαλβάς Φαρσάλων δεν ήταν από τις αγαπημένες μου γεύσεις, όμως μάλλον δεν είχα δοκιμάσει την αυθεντική συνταγή που σε κερδίζει με την βουτυράτη γεύση, τα γλυκά μπαχαρικά και την ιδιαίτερη υφή του! Για να τον φτιάξεις σωστά θέλει μαστοριά και αγάπη, υπομονή, αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες, να μην λειποψυχάς με τα καψίματα- όπως ακριβώς μας έδειξε ο τεχνίτης του Παραδοσιακού Χαλβά Χανε!

{youtube}dKt41TrN9Ts{/youtube}

Τα Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις: οι λάτρεις των μανιταριών ορκίζονται στην ποιότητά τους και αυτό που έχω να πω είναι πως η δημιουργικότητά τους ξεπερνά την φαντασία! Μανιτάρια σε λάδι, χορτόσουπες αφυδατωμένες για να τις φτιάξεις σε 5 λεπτά και να ζεστάνεις το μέσα σου τον χειμώνα, τραχανάς γλυκός, ό,τι τραβάει η ψυχή σου σε ζυμαρικά αλλά και... λικέρ μανιτάρι, γλυκό του κουταλιού και η λίστα δεν έχει τέλος!

Διάλειμμα για beaute στο stand των χειροποίητων καλλυντικών και σαπουνιών Oleum Soap, ένας πάγκος που κυριολεκτικά μοσχοβολάει σαν ανθισμένο λιβάδι! Όλα τα προϊόντα είναι φτιαγμένα με την πιο αγνή σύνθεση: χαμομήλι, λεβάντα, μέλι & γάλα, πορτοκάλι και κανέλα, scrub με κόκκους άμμου... Εκείνο όμως, που με άφησε με το στόμα ανοιχτό ήταν το Ντεμακιγιάζ με 4 φυσικά συστατικά, που είδα με τα μάτια μου ότι αφαιρεί με μία κίνηση ακόμα και το πιο πλούσιο σε χρωστικές κραγιόν- απίστευτο!

Το Μονολίθι στα Τζουμέρκα διαλέγει τα καλύτερα φρούτα και κλείνει σε βαζάκια ό,τι μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού μπορεί να βάλει ο νους σου: βατόμουρο, καρότο,καρπούζι,σταφύλι, μανταρίνι, νεράντζι, κίτρο και λεμόνι αλλά και ντελικάτα λικέρ και ζυμαρικά.

barbagiannis 07516

Σπιτικά ζυμαρικά ετοιμάζουν καθημερινά στο εργαστήριο της οικογένειας Μπαρμπαγιάννη στο Μέτσοβο- και μάλιστα, πολλά από αυτά τα πολυπόθητα πακετάκια που μοσχοβολάνε πριν καν τα ανοίξεις, ταξιδεύουν και στο εξωτερικό! Το Αγρόκτημα Παπαγεωργίου από την Κόνιτσα, παράγει παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα, ξεχωρίζει για τα άλευρά του (λευκό, κίτρινο και ολικής) που αλέθονται σε δικό τους πετρόμυλο. Κάποια "μεταμορφώνονται" σε σπιτικά ζυμαρικά και τραχανά.

marmelodia 936ac

Στην "Μαρμελωδία" κόλλησα. Η κυρία Ελένη με κέρδισε με το που μου σύστησε το Πέστο Τσουκνίδας της, μετά μου έδειξε το Πέστο Αμυγδάλου και το βαθυκόκκινο Πέστο από Παντζάρι, τα τουρσάκια της που αγαπάει ιδιαίτερα, η μελιτζανοσαλάτα και η ρεβυθοσκορδαλιά της, αλλά και τα απίστευτα γλυκά κουταλιού που προχωρούν ένα βήμα παραπέρα χάρη στους ευφάνταστους συνδυασμούς τους, όπως δαμάσκηνο με κρασί και κανέλα, φλούδες λεμονιού με ούζο και σαφράν, φέτες πορτοκαλιού με λικέρ και αρωματικούς κόκκους καφέ!

pesto a73af

Το Πέστο από Παντζάρι (από τα σωτήρια βαζάκια στο ντουλάπι της κουζίνας) χρησιμοποίησε και ο Δημήτρης όταν φτιάξαμε παρέα μια κρύα σαλάτα ζυμαρικών, πανεύκολη και πεντανόστιμη- δες τη συνταγή πιο κάτω!

Και κάτι ακόμα: Όπως και την πρώτη χρονιά, έτσι και φέτος η ΙΚΕΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου FOURLIS, πραγματοποίησε παράλληλη δράση και θα διαθέσει το ισόποσο του 5% των εσόδων του καταστήματος ΙΚΕΑ Ιωάννινα, από το Σάββατο 9 Μαΐου, για την υποστήριξη δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων, με τη μορφή επίπλων και απαραίτητων ειδών».

penes c87b3

Υλικά

400 γρ. πένες (ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας)

1 ώριμη, σφιχτή ντομάτα κομμένη σε κυβάκια

2 ψητές πιπεριές φλωρίνης

1 μικρό ξερό κρεμμυδι ψιλοκομμένο

φρέσκος μαϊντανός ψηλοκομμένος

2 γεμάτες κουταλιές της σούπας πέστο παντζάρι

100 γρ. φέτα σε κομματάκια

αλάτι, πιπέρι και λιγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βράζετε και κρυώνετε τις πένες- μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ζυμαρικά που έχετε βράσει την προηγούμενη μέρα και σας περισσεψαν, αρκεί πριν τα βάλετε στο ψυγείο να τα ανακατέψετε με ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Ρίχνετε τις πένες σε ένα βαθύ μπωλ, προσθέτε ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά. Συνεχίζετε ρίχνοτας την ντομάτα, το κρεμμύδι, τις πιπεριές φλωρίνης, τον μαϊντανό και ανακατεύετε. Προσθέτετε το πέστο παντζάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά, για αγκαλιάσει το πέστο όλα τα ζυμαρικά σας. Τελειώνετε ρίχνοντας τη φέτα και απολαμβάνετε τη δημιουργία σας!

* Όλες τις συνταγές που μαγειρεύουν ο Δημήτρης Σκαρμούτσος και ο Χριστόφορος Πέσκιας στις "Γεύσεις του Τόπου μας" θα τις βρείτε στην επίσημη σελίδα της ΙΚΕΑ στο facebook.

** Επόμενοι σταθμοί για τις «Γεύσεις του Τόπου μας», η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα στα πάρκινγκ των αντίστοιχων καταστημάτων ΙΚΕΑ- να είστε εκεί, θα περάσετε υπέροχα!