Αλήθεια, εσύ ξέρεις πώς να διαλέγεις το καλό ταχίνι;

Αλήθεια, εσύ ξέρεις πώς να διαλέγεις το καλό ταχίνι;

Γράφει η Ειρήνη Πολλάλη

Μέσα σε έναν κυκεώνα τάσεων, γαστριμαργικών προτάσεων, διατροφικών «κινημάτων» και μελετών, το να αναβαθμίσεις τη διατροφή σου εν έτει 2020, δεν φαντάζει εύκολη υπόθεση. Από τους αυστηρούς vegans στους «ευέλικτους» flexitarians και από τις υπερτροφές στις φυτικές πρωτεΐνες και από εκεί στο fasting -δηλαδή, τη διαλειμματική νηστεία- και την plant based διατροφή.

Οι γαστρονομικές συμβουλές των απανταχού foodies σίγουρα μπορούν να σε βοηθήσουν να ενημερωθείς για τις διατροφικές τάσεις της εποχής μας -που συχνά «ταξιδεύουν» με ιλιγγιώδεις ταχύτητες από το εξωτερικό για να «προσγειωθούν» στο ελληνικό τραπέζι. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να σε βοηθήσουν να αποφασίσεις πώς αξίζει να τρέφεσαι -ακόμη και αν συνοδεύονται από τον όρο «wellness».

Βλέπεις, για να αποφασίσεις ποιες τροφές αξίζει να εντάξεις στο καθημερινό, διατροφικό σου «μενού» εν έτει 2020, είναι σημαντικό να εστιάσεις την προσοχή στα τρία παρακάτω σημεία: Τις δικές σου διατροφικές ανάγκες, το θρεπτικό προφίλ μιας τροφής και το «ταξίδι» της μέχρι το πιάτο σου.

«Σουσάμι άνοιξε»

Τα καλά νέα είναι πως σε ό,τι αφορά στην υγιεινή διατροφή και τις υπερτροφές συγκεκριμένα, υπάρχουν κάποιες «σταθερές» με αδιαμφησβήτητη αξία τις οποίες δεν χρειάζεται να αναζητήσουμε εκτός Ελλάδος. Και όπως πολύ καλά γνωρίζουν εδώ και χρόνια οι υπέρμαχοι της υγιεινής διατροφής, μια από πλέον σημαντικές διατροφικές αυτές «σταθερές» είναι το ταχίνι - και δη το Μακεδονικό.

Στη δική μου περίπτωση, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η καθημερινότητά μου θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινά με τη φράση… «ταχίνι αγάπη μου». Ταχίνι στη βρώμη, ταχίνι στο γιαούρτι, ταχίνι στη ρυζογκοφρέτα, ταχίνι στη μπανάνα, ταχίνι στα pancakes, ταχίνι στο σάντουιτς, ταχίνι σκέτο αλλά και στη σαλάτα.

Το ταχίνι είναι πλέον απαραίτητο στο καθημερινό μου διατροφολόγιο. Όταν, λοιπόν, μου δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψω το «ταξίδι» του μέχρι το σπίτι μου, δεν μπορούσα παρά να την εκμεταλλευτώ. Και στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Αφοί Χαΐτογλου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, εκεί όπου παράγεται το Μακεδόνικό Ταχίνι πήρα τις απαντήσεις σε μερικά από τα πλέον σημαντικά διατροφικά ερωτήματα που με απασχολούσαν: Το πώς μπορεί ένας καταναλωτής να είναι σήμερα σε θέση να διακρίνει το υψηλής ποιότητας ταχίνι και το τι κάνει το Mακεδονικό Tαχίνι τόσο καλό.

καλο

Πώς θα απολαμβάνεις τη διαφορά στο ταχίνι, κάθε φορά

Με τις ευεργετικές ιδιότητες του ταχινιού για τον άνθρωπο να είναι ευρέως γνωστές στις μέρες μας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι οι οποίοι επιχειρούν να φέρουν στο πιάτο του καταναλωτή την ξεχωριστή αυτή σούπερ τροφή. Διότι μπορεί το σουσάμι να κάνει ουσιαστικά το ταχίνι και να του προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση του, όμως τι κάνει τελικά το Mακεδονικό Tαχίνι τόσο καλό;

Τρία είναι τα βασικά σημεία στα οποία πρέπει να σταθούμε και θα μας βοηθήσουν εντέλει να κάνουμε την κατάλληλη επιλογή σε ό,τι αφορά στο ταχίνι μας: Η άριστη ποιότητα, η ασύγκριτη γεύση και ο σεβασμός στο περιβάλλον.

περιωαλλον

Το ζήτημα με το ταχίνι είναι πως για να φτάσει στα ράφια του σουπερμάρκετ της γειτονιάς σου και εν συνεχεία στο σπίτι σου, χρειάζεται να ακολουθηθεί μία ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο κομμάτι του καθαρισμού και της αποφλοίωσης. Αρκεί να ρίξεις μια ματιά στις εικόνες που ακολουθούν για να κατανοήσεις τους κινδύνους που ενδεχομένως κρύβει η αγορά μη πιστοποιημένων προϊόντων.

Η εταιρεία η οποία παράγει το αγαπημένο μας Mακεδονικό Tαχίνι, λοιπόν, έχει επενδύσει περισσότερο από καμία άλλη στον κόσμο στο κομμάτι του καθαρισμού του σουσαμιού, κάτι που αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Το γεγονός ότι τα προϊόντα της εταιρείας Αφοί Χαΐτογλου -και δη το ταχίνι- εξάγονται σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο είναι ενδεικτικό.

νεδιεκι

Εξίσου σημαντικό όμως, είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ταχίνι περιέχει διαλεχτό σουσάμι από τις καλύτερες ποικιλίες σουσαμιού παγκοσμίως. Το ίδιο και ότι για την παραγωγή του δεν γίνεται χρήση χημικών ή αλατιού (το σουσάμι πλένεται με καθαρό, πόσιμο νερό ενώ σε κανένα στάδιο της επεξεργασίας δεν χρησιμοποιούνται χημικά ή άλλα πρόσθετα) και πως ακολουθείται μια πρωτοποριακή μέθοδος ψησίματος του σουσαμιού. Εντύπωση προκαλεί επίσης το ότι μέχρι σήμερα, η άλεση του σουσαμιού από το οποίο παράγεται το Μακεδονικό Ταχίνι γίνεται παραδοσιακά, σε πέτρινους μύλους που έχουν κατασκευαστεί από ειδική πέτρα που προέρχεται από τα παράλια της Μικράς Ασίας! Και αυτή ακριβώς η πέτρα δίνει στο Μακεδονικό Ταχίνι την εκλεπτυσμένη γεύση και τα αρώματα που το κάνουν να ξεχωρίζει.

ksexv

Έτσι θα επιλέγεις πάντα το καλό ταχίνι

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Ότι είναι σημαντικό να γνωρίζεις την πραγματική προέλευση του ταχινιού σου και να είσαι σίγουρη πως για να φτάσει σε εσένα, έχει τηρηθεί η κατάλληλη διαδικασία. Διότι η παραγωγή ταχινιού είναι ένα απαιτητικό και «δύσκολο» έργο και λίγοι είναι εκείνοι οι οποίοι γνωρίζουν σήμερα πώς να μεταφέρουν το πολύτιμο αυτό προϊόν στον σύγχρονο καταναλωτή.

Με περισσότερα από 90 χρόνια ζωής -ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη, από την ομώνυμη προσφυγική οικογένεια- η εταιρεία Αφοί Χαΐτογλου διαθέτει σίγουρα το know how -και δη το παγκόσμιο. Η μονάδα επεξεργασίας της στο Καλοχώρι αποτελεί την πιο σύγχρονη μονάδα-πρότυπο επεξεργασίας και μεταποίησης σουσαμιού παγκοσμίως και συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τεχνολογία αιχμής με παραδοσιακή μέθοδο άλεσης.

Χάρη στον συστηματικό έλεγχο της πρώτης ύλης, λοιπόν, τις κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης, τα πολλαπλά στάδια καθαρισμού για την απομάκρυνση ξένων σωμάτων που γίνονται με ήπιο τρόπο για τον σπόρο, το πλύσιμο του σουσαμιού με καθαρό νερό, την πιστοποιημένη μέθοδο αποστείρωσης και παστερίωσης που ακολουθείται για τη διασφάλιση της απουσίας επιβλαβών μικροοργανισμών και μεταξύ άλλων, το ψήσιμο του σουσαμιού με πλήρως καθαρό αέρα και την αποστείρωση των βάζων, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι απολαμβάνουμε ένα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας προϊόν. Και όλα αυτά με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ένα πεντακάθαρο, ομοιόχρωμο σουσάμι όπου κάθε σπόρος είναι εκλεκτός. Και έτσι ακριβώς πρέπει να είναι το σουσάμι από το οποίο αποτελείται το ταχίνι που καθημερινά καταναλώνεις.

katanalwneis

Ένας διατροφικός «θησαυρός» που αξίζει την προσοχή σου εν έτει 2020

Είτε καταναλώνεις συχνά ταχίνι είτε όχι, το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μία τροφή που αξίζει μια θέση στο διατροφικό σου «μενού» και μάλιστα, σε καθημερινή βάση.

Αν ρωτήσεις έναν διατροφολόγο να σου πει γιατί αξίζει να εντάξεις το ταχίνι στη διατροφή σου, σίγουρα θα μιλάει για πολλή ώρα και θα σε ενημερώσει πως πρόκειται για μια ιδανική τροφή για εκείνους που θέλουν να προλάβουν την οστεοπόρωση, να προστατεύσουν την καρδιά τους και μεταξύ άλλων, να ενισχύσουν τη λειτουργία τους νευρικού συστήματος. Το γεγονός πως το ταχίνι θεωρούνταν μια κορυφαία υπερτροφή και ένας wellness διατροφικός θησαυρός προτού καν έννοιες όπως οι «υπερτροφές» και τα «food trends» ενταχθούν στο καθημερινό μας λεξιλόγιο είναι ενδεικτικό της αξίας του.

Το Μακεδονικό Ταχίνι, λοιπόν, προέρχεται από 100% αλεσμένο σουσάμι και αυστηρά διαλεγμένες ποικιλίες σουσαμιού. Και αυτό σημαίνει πως είναι μια τροφή που διατηρεί στο έπακρο όλα τα ευεργετικά συστατικά του πολύτιμου αυτού σπόρου.

Γιατί το ταχίνι θεωρείται ο δικός μας διατροφικός «θησαυρός»; Διότι έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες και έναν μοναδικό συνδυασμό πρωτεϊνών, αμινοξέων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ο οποίος παρέχει στον οργανισμό δύναμη και ενέργεια. Μεταξύ άλλων περιέχει Ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης και μόλις 30 γραμμάρια την ημέρα αρκούν για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σου!

orghanismoy

Από τους vegans μέχρι τους vegetarians και από τους flexitarians μέχρι τους pescetarians. Είτε ακολουθείς έναν συγκεκριμένο τρόπο διατροφής είτε όχι, το ταχίνι είναι μια υπερτροφή που αξίζει και μπορεί να έχει μια θέση στο καθημερινό σου «μενού». Το σημαντικό είναι να είσαι σε θέση να επιλέγεις κάθε φορά το καλό ταχίνι, εκείνο που φτάνει στο πιάτο, το μπολ ή τη σαλάτα σου νόστιμο και πεντακάθαρο.