Θρεπτικά συστατικά που βρίσκουν στόχο από το πιάτο… στην καρδιά μας!

Θρεπτικά συστατικά που βρίσκουν στόχο από το πιάτο… στην καρδιά μας!

O σεφ Alex Σαμοΐλης μας δίνει τις δικές του προτάσεις. 

Η γνωστή ρήση του Ιπποκράτη «Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας» εξακολουθεί να είναι επίκαιρη αιώνες μετά και είναι μάλιστα η βάση για πολλές σχολές διατροφολογίας, που συνδέουν τη μακροζωία και την ευεξία με την τροφή.

Το junk food είναι για πολλούς καταναλωτές ελκυστικό και μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, προκαλεί εθισμό, αφού τα κορεσμένα λιπαρά έχουν παρόμοια επίδραση στον εγκέφαλο, όπως τα ναρκωτικά! Ωστόσο οι διακεκριμένοι σεφ δεν χρησιμοποιούν ποτέ στην κουζίνα τους κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα, όμως το φαγητό τους παραμένει υγιεινό και γευστικότατο. Η αλήθεια είναι πως οι πρώτες ύλες είναι το σημαντικότερο μυστικό για ένα εύγευστο πιάτο. Όταν αυτές συνδυάζονται με συστατικά πλούσια σε θρεπτικές ουσίες τότε μπορούν να απογειώσουν γαστρονομικά ένα πιάτο και να κάνουν καλό στον οργανισμό μας.

Τα παρακάτω συστατικά μπορούν να αποτελέσουν πρόκληση για κάθε σεφ και ταυτόχρονα κάνουν αποδεδειγμένα καλό στην καρδιά.

Κρόκος Κοζάνης:
Ο κρόκος Κοζάνης παρομοιάζεται στην κουζίνα με ένα ακριβό άρωμα, αφού μια μόνο σταγόνα αρκεί για να δώσει γεύση αλλά και ένα χρυσαφί χρώμα στο φαγητό. Χρησιμοποιείται συχνά για να αρωματίσει το ρύζι αλλά ταιριάζει επίσης στα όσπρια, τις σούπες αλλά και σε σάλτσες. Το σαφράν όπως είναι η κοινή του ονομασία θεωρείται μια πραγματική υπερτροφή. Ανάμεσα στις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες έχει αποδειχθεί πως μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση. Επιπλέον έχει αντικαταθλιπτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Μαύρη Σοκολάτα:
Η σκούρα σοκολάτα είναι η βάση για εντυπωσιακά «άγλυκα» γλυκά που όχι μόνο δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό αλλά κάνουν καλό. Οι σπόροι του κακάο είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά ενώ η μαύρη σοκολάτα μειώνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να ελαττώσει την LDL χοληστερόλη. Μάλιστα, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, βοηθά ασθενείς που πάσχουν από περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια να περπατούν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

monika grabkowska jEu4F6oJtUQ unsplash

Ξηροί καρποί:
Οι ανάλατοι ξηροί καρποί περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά και συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη του κινδύνου παθήσεων της καρδιάς. Συνοδεύουν υπέροχα σαλάτες και κρύα πιάτα.

monika grabkowska 4 mGIfpH2Gc unsplash

Σκόρδο:
Το σκόρδο κατέχει σημαντική θέση σε όλες τις κουζίνες ανά τον κόσμο. Η γεύση του είναι χαρακτηριστική και γνωστή σε όλους. Το σκόρδο είναι σημαντική πηγή βιταμίνης C, B6 και μαγγανίου και σύμφωνα με ιατρικές μελέτες τα συμπληρώματα σκόρδου βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με πρόβλημα υπέρτασης.

monika grabkowska uTsCzWZ9aXQ unsplash

Αβοκάντο:
Το αβοκάντο έγινε σχετικά πρόσφατα δημοφιλές στην ευρωπαϊκή κουζίνα και κατέκτησε το instagram και τα social media που γέμισαν ξαφνικά με εντυπωσιακές εικόνες με γουακαμόλε και αναρίθμητες διαφορετικές εκδοχές του avocado tost. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Συμβάλλει στην βελτίωση των επιπέδων LDL-χοληστερόλης στο αίμα και στην γενικότερη καρδιακή υγεία. Μπορείτε να απολαμβάνετε συχνά σκέτο, σε σαλάτες ή σε πράσινα smoothies.

jiangxulei1990 ELDgFshFAhw unsplash

Κουρκουμάς:

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό με έντονο κίτρινο χρώμα που αποτελεί τη βάση του καρυκεύματος κάρυ και χρησιμοποιείται ευρέως στην ινδική κουζίνα. Πολύτιμο συστατικό του είναι η κουρκουμίνη, μια πολυφαινόλη που σύμφωνα με ιατρικές έρευνες βελτιώνει σημαντικά την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές στα τοιχώματα των αρτηριών που συσσωρεύουν πλάκες και θρόμβους του αίματος.