Εσύ ξέρεις από καλό λάδι;

Εσύ ξέρεις από καλό λάδι;

Πώς θα επιλέξουμε το σωστό λάδι.

Το λάδι που θα επιλέξουμε, θα πρέπει να έχει καλή γεύση και οσμή. Αυτά είναι τα προτερήματά που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη βιολογική του αξία.


Τα είδη του παρθένου ελαιόλαδου είναι τρία. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει πικάντικη ή πικρή γεύση και οσμή φρούτου. Η οξύτητά του πρέπει να ¬είναι μεγαλύτερη από 0,8%. Το κλασικό παρθένο ελαιόλαδο έχει πολύ πιο ελαφριά γεύση και οσμή φρούτου ενώ φέρει κάποιο εμφανές ελάττωμα. Η οξύτητά του πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 2%. Το μειονεκτικό παρθένο ελαιόλαδο έχει δυσάρεστη γεύση, και η με οξύτητά του ξεπερνά το 2%.


Σχετικά με τη γεύση, αναζητούμε το πικρό και το πικάντικο. Πρόκειται για μία έντονη, χαρακτηριστική αίσθηση των ελληνικών λαδιών που παράγονται από ανώριμες ελιές. Το άρωμα του λαδιού μπορεί να ποικίλλει και να θυμίζει φρούτα, ματζουράνα ακόμα και χαμομήλι.

Εάν το λάδι που θα δοκιμάσετε μυρίζει σα χαλασμένο τυρί, ή θυμίζει κρασί και ξίδι, τότε να ξέρετε πως είναι ελαττωματικό. Επίσης, εάν δείτε μούχλα, πάλι είναι χαλασμένο οπότε να το αποφύγετε.