Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα από τα χεράκια της Gwyneth Paltrow

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα από τα χεράκια της Gwyneth Paltrow

Η superstar blogger μοιράζεται την συνταγή της για ένα άψογο εορταστικό οικογενειακό γεύμα

Η συνταγή για χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα, όπως την παρουσίασε η -βραβευμένη με Όσκαρ- σταρ στο blog της, Goop.

Υλικά:

1 γαλοπούλα βάρους 6,5 περίπου κιλών, χωρίς εντόσθια και τον λαιμό της
Χοντρό αλάτι
½ κούπα λιωμένο βούτυρο και 4 κουταλιές της σούπας μαλακωμένο
½ μπουκάλι λευκό, ξηρό κρασί
Φρεσκοτριμμένο, μαύρο πιπέρι
1 κομμάτι τουλπάνι

Εκτέλεση:

Βάλτε την σχάρα του φούρνου σας όσο πιο χαμηλά γίνεται. Προθερμάνετε στους 220 βαθμούς Κελσίου.

Τρίψτε την επιφάνεια του πουλερικού με μία χούφτα χοντρό αλάτι. Σκουπίστε την γαλοπούλα με χαρτί κουζίνας μέχρι να είναι απόλυτα στεγνή.

Πάρτε, ένα μεγάλο κομμάτι τουλπάνι. Διπλώστε το στη μέση και, μετά, ξανά στη μέση. Κόψτε το ώστε να έχετε τέσσερα κομμάτια υφάσματος, περίπου 15 x 15 εκατοστά. Ανακατέψτε, σε ένα μπολ, το λιωμένο βούτυρο με το κρασί και βάλτε το τουλπάνι να μουλιάσει μέσα στο μείγμα.

Βάλτε, μέσα στην γαλοπούλα την γέμισή σας ή, αν δεν έχετε, αλατοπιπερώστε καλά. Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε, μέσα στην κοιλότητα του πουλερικού, μισό κρεμμύδι, ή μισό λεμόνι. Δέστε τα πόδια της γαλοπούλας με σπάγκο και αλείψτε, σε όλη της την επιφάνεια, τις τέσσερις κουταλιές της σούπας. Τοποθετήστε την σε μία σχάρα, η οποία θα ακουμπάει μέσα σε ένα ταψί. Στραγγίστε το τουλπάνι (ώστε να είναι ακόμα νωπό, αλλά να μην στάζει) και απλώστε το πάνω στη γαλοπούλα, ώστε να καλύψει εντελώς το στήθος, και ένα μέρος από τα πόδια της. Μην πετάξετε το βούτυρο και το κρασί που έχει μείνει.

Βάλτε την στο φούρνο για μισή ώρα. Βγάλτε την και αλείψτε (πάνω από το τουλπάνι) λίγο από το μείγμα βουτύρου- κρασιού που έχει μείνει. Χαμηλώστε την θερμοκρασία στους 170 βαθμούς Κελσίου και αφήστε την να ψηθεί για μιάμιση ακόμα ώρα, αλείφοντας, ανά μισάωρο, με το μείγμα, αλλά και με τα υγρά στον πάτο του ταψιού.

Η γαλοπούλα σας, σε αυτή την φάση, πρέπει να έχει ψηθεί για δύο ώρες. Αφαιρέστε το τουλπάνι από την επιφάνειά της, και αφήστε την τα ξεροψηθεί για ακόμα μία με μιάμιση ώρα, εξακολουθώντας να αλείφετε ανά μισάωρο.


Βγάλτε την γαλοπούλα από τον φούρνο και αφήστε το κρέας να «ξεκουραστεί» για τουλάχιστον μισή ώρα, πριν το κόψετε σε μερίδες.

Διαβάστε ακόμα:

Η πιο νόστιμη πατατόσουπα από τα χεράκια της Julia Roberts
Η αγαπημένη σάλτσα για σπαγγέτι του Frank Sinatra
Το αγαπημένο, σοκολατένιο κέικ της Barbra Streisand