Χαλουμόπιτα

Χαλουμόπιτα

Μια νόστιμη, τραγανή πίτα με κυπριακό χαλούμι

Υλικά

1 κουτί (850 γρ) φύλλο ζύμης

600 γρ χαλούμι τριμμένο

500 γρ κρέμα γάλακτος

100 γρ ελιές (χωρίς κουκούτσι)

3 αυγά

3 κσ βούτυρο

3 κσ αλεύρι

4 κσ χυμό ανανά

2 κσ άνηθο

1 κσ δυόσμο ψιλοκομμένο

1 κγ μοσχοκάρυδο

αλάτι – πιπέρι

125 γρ σπορέλαιο και 125 γρ βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων


Εκτέλεση

Λιώστε το βούτυρο σε εν αντικολλητικό κατσαρολάκι και προσθέστε τμηματικά το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να ξανθύνει.Προσθέστε την κρεμά γάλακτος ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει και προσθέστε το χυμό ανανά. Ανακατέψτε συνεχεία μέχρι να δέσει η κρέμα. Κατεβαστέ από τη φωτιά. Ρίξτε τα αυγά ένα-ένα ανακατεύοντας και προσθέστε τον άνηθο, το δυόσμο, τα χαλούμι και τις ελιές ψιλοκομμένες.

Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψί (διαμέτρου 36 εκ). Στρώστε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας καλά το καθένα ως εξής: Στρώστε το πρώτο φύλλο καλύπτοντας περίπου τα 2/3 του πάτου και ένα μέρος από τα πλάγια του ταψιού, ώστε το φύλλο να εξέχει λίγο. Στρώστε το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο αλλά καλύπτοντας το μέρος του ταψιού που πριν έμεινε ακάλυπτο. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα φύλλα σταυρωτά.

Απλώστε ομοιόμορφα τη γέμιση του κρέατος και ρίξτε το κεφαλοτύρι. Σκεπάστε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας και πάλι καλά το καθένα και στρώνοντάς τα λίγο σουρωμένα. Κλείστε την πίτα διπλώνοντας στριφτά προς τα μέσα τα κάτω φύλλα που εξέχουν. Χαράξτε την πίτα σε τριγωνικά κομμάτια.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Μόλις βγάλετε την πίτα από το φούρνο ραντίστε την με λίγο νερό βρύσης και σκεπάστε την με μία πετσέτα κουζίνας. Αφήστε την να κρυώσει λίγο πριν την ξεσκεπάσετε.