Οι τέλειες πατάτες ογκρατέν στο φούρνο, country style

Οι τέλειες πατάτες ογκρατέν στο φούρνο, country style

Και μόνο από τη φωτογραφία τρέχουν τα σάλια, σκεφτείτε να το έχετε μπροστά σας.

Πατάτες, με τυριά, μυρωδικά και αλλαντικά στο φούρνο, χρυσές, λαχταριστές, απολαυστικές. Ένα πιάτο που «στολίζει» το τραπέζι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην αρέσει σε κάποιον και είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε.

Υλικά
2κ.γ. βούτυρο
1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
4 κούπες γάλα 2%, χαμηλό σε λιπαρά
1κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κούπα τυρί τσένταρ, τριμμένο
1 1/4 κούπα ζαμπόν σε κυβάκια
περίπου 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες, βρασμένες και κομμένες σε χοντρές φέτες

Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C.
2. Λιώστε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίξτε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετέ τα για 5 λεπτά ή μέχρι το κρεμμύδι να γίνει τρυφερό.
3. Σε ένα μπολ αναμείξτε το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι και το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.
4. Ρίξτε το μείγμα του γάλατος στο τηγάνι και αφήστε το να σιγοβράσει μέχρι να γίνει ελαφρά παχύρρευστο (σχεδόν 2 λεπτά), ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέστε μισή κούπα τσένταρ και όλο το ζαμπόν, ανακατεύοντας μέχρι το τυρί να λιώσει. Ρίξτε μέσα τις πατάτες.
5. Βάλτε το μείγμα σε ένα πιρέξ το οποίο πριν θα έχετε αλείψει ελαφρά με λάδι. Πασπαλίστε από πάνω το υπόλοιπο τυρί. Καλύψτε το πιρέξ με αλουμινόχαρτο (το οποίο θα έχετε αλείψει από την εσωτερική πλευρά με λάδι) και ψήστε το στους 180C για 45 λεπτά. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε το για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσοκαφέ χρώμα και οι πατάτες να μαλακώσουν. Αφήστε το να σταθεί για 15 λεπτά πριν σερβίρετε.