Ριζότο με σαφράν

Ριζότο με σαφράν

Ο Κρόκος Κοζάνης (σαφράν) δίνει στο ριζότο ένα ζωηρό πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και μια πολύ ιδιαίτερη γευστική απόχρωση. Προσοχή στην ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε - χρειάζεται ελάχιστη- γιατί αν το παρακάνετε, το φαγητό θα αποκτήσει μια καθόλου ευχάριστη, ιωδιούχα γεύση.

Υλικά
2 κούπες ρύζι αρμπόριο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου
4 κουτ. σούπας βούτυρο
1/2 φλιτζ. λευκό κρασί
Σαφράν σε σκόνη, στη μύτη του κουταλιού
1 φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σοτάρετε το κρεμμύδι σε 3 κουτ. βούτυρο μέχρι να μαλακώσει.
2. Ρίχνετε το ρύζι και το σοτάρετε μέχρι οι κόκκοι του να γυαλίσουν και να γίνουν διάφανοι.
3. Σβήνετε με το κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί.
4. Συνεχίζετε ρίχνοντας σιγά σιγά τον ζεστό ζωμό - περιμένετε να απορροφηθεί κάθε φορά μέχρι να συνεχίσετε με την επόμενη δόση- και ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να χυλώσει το ρύζι. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να αλατίσετε ελαφρά, καθώς η παρμεζάνα που θα μπει στο τέλος είναι αρκετά αλμυρή.
5. Πριν ρίξετε την τελευταία δόση ζωμού, προσθέστε το σαφράν και ανακατέψτε. Το ριζότο είναι έτοιμο όταν το ρύζι «κρατάει» στο δόντι και είναι ωραία χυλωμένο.
6. Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίξτε μια κουταλιά βούτυρο και την παρμεζάνα, ανακατέψτε και σερβίρετε αμέσως προσθέτοντας το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.