Το φυλλικό οξύ στην εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο ψυχικών ασθενειών στα παιδιά

Το φυλλικό οξύ στην εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο ψυχικών ασθενειών στα παιδιά

Η τεχνητή ενίσχυση των τροφών με φυλλικό οξύ, διαδικασία που θεσπίστηκε ως υποχρεωτική στις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του ’90 με απώτερο στόχο την πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, προστατεύει τα παιδιά και από σοβαρές ψυχικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια, σύμφωνα με νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Με τη βοήθεια απεικονιστικών μεθόδων, ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης έδειξαν πως ο εγκέφαλος των νέων που δεν εκτέθηκαν σε ενισχυμένες με φυλλικό οξύ τροφές κατά την εμβρυϊκή τους ζωή παρουσιάζει αξιοσημείωτες αναπτυξιακές διαφορές σε σχέση με τον εγκέφαλο εφήβων που εκτέθηκαν μέσω της διατροφής της μητέρας τους στο φυλλικό οξύ.

Κανονισμός του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που τέθηκε σε εφαρμογή το 1996 προϋπέθετε τα προϊόντα που παράγονται από σπόρους, όπως το ψωμί, το αλεύρι, το ρύζι και τα ζυμαρικά να ενισχύονται κατά τη διαδικασία παραγωγής τους με φυλλικό οξύ. Η εφαρμογή του κανονισμού ολοκληρώθηκε το 1998. Το φυλλικό οξύ αποδεδειγμένα προλαμβάνει ελλείμματα του νευρικού σωλήνα όπως η δισχιδής ράχη, όπου η σπονδυλική στήλη δεν αναπτύσσεται πλήρως γύρω από τον νωτιαίο μυελό και προκαλούνται ως συνέπεια σοβαρές αναπηρίες. Αν και η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος συνιστάται για τις γυναίκες που σκοπεύουν να κάνουν άμεσα παιδί, δεδομένου ότι οι ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα μπορεί να αναπτυχθούν πριν ακόμη διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη, η ενίσχυση των τροφών με φυλλικό οξύ αποσκοπεί στην ευρεία προστασία των εμβρύων. Η εφαρμογή του κανονισμού του FDA οδήγησε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σε διπλασιασμό των επιπέδων φυλλικού οξέος μεταξύ των Αμερικανίδων, όπως έχει αποδειχτεί μέσω αιματολογικών αναλύσεων, καθώς και σε δραστική μείωση των περιστατικών δισχιδούς ράχης σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr