Το θυμωμένο παιδί - Πώς το αντιμετωπίζουμε

Το θυμωμένο παιδί - Πώς το αντιμετωπίζουμε

«Το παιδί μου θυμώνει συνέχεια… λες και γεννήθηκε θυμωμένο!» ακούμε από γονείς που το παιδί τους φαίνεται να εκφράζει αρκετά συχνά τον θυμό του.

Τι είναι όμως ο θυμός;

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα. Δεν σημαίνει πως είναι ένα «κακό» συναίσθημα, καθώς μας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά. Το πώς θα τον εκφράσουμε, είναι αυτό που θα τον χαρακτηρίσει ως «κακό ή και καταστροφικό» ή «δημιουργικό». Έχει μεγάλη σημασία λοιπόν να επεξεργαστεί ο γονιός «τι θέλει να πει ο θυμός του παιδιού του».

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που έχει αρκετή ενέργεια μέσα του και χρησιμοποιείται ως άμυνα. Αν μπορούσαμε να δούμε από κάτω, θα βλέπαμε συναισθήματα πιο επώδυνα, όπως ο φόβος, ο πόνος, η ζήλεια, η απογοήτευση, η λύπη, η στεναχώρια, η ματαίωση, το άγχος, φόβος για το θάνατο, κλπ.

Σκεφτείτε τον εαυτό σας, πως νιώθει κάθε φορά που θυμώνει και τι θα μπορούσε να κρύβεται κάτω από το θυμό. Πολλές φορές θυμώνω για να μην πονέσω, για παράδειγμα ή για να μην αποδεχτώ την έλλειψη αποδοχής, απόρριψης, ζήλειας… Έτσι και το παιδί σας, αντί να εκφράσει τη ζήλεια προς την φροντίδα που δίνεται στο μικρότερο αδελφάκι του μπορεί να θυμώνει μαζί σας ή και μαζί του…

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr