Η αναδάσωση «δροσίζει» τον πλανήτη περισσότερο από όσο νομίζαμε

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου

Η αναδάσωση είναι μια σημαντική στρατηγική για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, λένε οι ειδικοί.

Μιλάμε για την αναδάσωση αλλά πόσα πολλά μπορεί να προσφέρει στο περιβάλλον μας;

Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα δάση μπορούν να αποθηκεύσουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα που οδηγούν στην αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας. Μη ξεχνάμε επίσης πως τα δάση προωθούν τη βιοποικιλότητα και υποστηρίζουν την άγρια ​​ζωή.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών δείχνει ακόμη ότι η αναδάσωση ενθαρρύνει την κάλυψη νέφους, η οποία με τη σειρά της έχει ψυκτική επίδραση στο κλίμα της Γης. Το ΄ξερες;

Έβρεξε για πρώτη φορά στη Γροιλανδία- Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη

Η αναδασώσεις είναι επωφελείς σε τροπικές περιοχές

Οι επιστήμονες αναρωτιούνται από καιρό αν η ενθάρρυνση της δασικής ανάπτυξης στα μεσαία πλάτη μεταξύ των ισημερινών και των αρκτικών περιοχών έχει πράγματι θετική επίδραση στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μερικοί ερευνητές ανησυχούσαν ότι η φύτευση δέντρων μπορεί να θερμάνει τον πλανήτη καθώς η δασική κάλυψη αντανακλά λιγότερο από το φως του ήλιου που φτάνει στη Γη από άλλες επιφάνειες.

Η διάχυτη αντανάκλαση του ηλιακού φωτός είναι γνωστή ως albedo

Τι είναι και πώς λειτουργεί στο περιβάλλον; Για να καταλαβάνεις καλύτερα σκέψου πως μια τέλεια μαύρη επιφάνεια σώματος θα απορροφούσε όλη την ακτινοβολία του ήλιου και συνεπώς θα είχε μηδενική μέτρηση albedo. Αντίθετα, μια τέλεια λευκή επιφάνεια θα είχε μέτρηση 1, που σημαίνει ότι όλο το φως του ήλιου αντανακλάται πίσω και καμία δεν απορροφάται. Στην κλίμακα των βαθμολογιών albedo για κοινές επιφάνειες, το χιόνι είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τη δασική βλάστηση. Το ίδιο και η άμμος, το έδαφος και η έρημος. Ως αποτέλεσμα, η φύτευση δέντρων μειώνει την ποσότητα του ηλιακού φωτός (και της θερμότητας) που αντανακλάται πίσω από την ατμόσφαιρά μας, συμβάλλοντας στη θέρμανση του κλίματος.

Οι νέες έρευνες

Η νέα έρευνα των επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον απεικονίζει πώς αυτό το αποτέλεσμα υπερτερεί από ένα φαινόμενο ψύξης που προκαλείται από το νέφος. Η ομάδα χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα σύννεφων καθώς και μοντέλα αλληλεπίδρασης μεταξύ φυτών και ατμόσφαιρας. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι τα δάση ήταν δυσανάλογα θολά, πιθανώς αποτέλεσμα της υγρασίας που απελευθερώνεται από τα φυτά.

Η Μαδρίτη σχεδιάζει ένα δάσος για να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι

Τα οφέλη ψύξης των νεφών που παράγονται από τα δάση φάνηκε να αντισταθμίζουν και να ξεπερνούν τη μείωση του albedo από το νέο φυλλώδες κάλυμμα. Αυτά είναι εξαιρετικά νέα για τους ακτιβιστές που μάχονται για την κλιματική αλλαγή, καθώς πιέζουν να αναδασώσουν μέρη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης προειδοποίησαν ότι κάθε περιοχή θα απαιτήσει εξατομικευμένη εξέταση των διασυνδεδεμένων οικοσυστημάτων που υπάρχουν και των αναγκών των κατοίκων.

Μια από τους συγγραφείς της μελέτης, η Sara Cerasoli, δήλωσε στο περιοδικό Smithsonian ότι «οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να συνεχίσουν να εξετάζουν το ρόλο των σύννεφων, αλλά θα πρέπει να επικεντρώνονται σε πιο συγκεκριμένες περιοχές και να λαμβάνουν υπόψη τις οικονομίες τους».

Μια νέα μελέτη προτείνει ότι η αναδάσωση ενθαρρύνει την κάλυψη νέφους, η οποία έχει ψυκτική επίδραση στο κλίμα της Γης.



© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης