Η Μαδρίτη σχεδιάζει ένα δάσος για να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Η Μαδρίτη σχεδιάζει ένα δάσος για να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι

Η Μαδρίτη σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή στην πόλη δημιουργώντας ένα νέο δάσος.

Οι πόλεις παράγουν περίπου τα 3/4 των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων και αναλαμβάνουν περίπου τα 2/3 του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι πόλεις καλούνται να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπό που έχει η αλόγιστη αυτή κατανάλωση ενέργειας στον κόσμο. Ευτυχώς όμως, η Μαδρίτη έχει δημιουργήσει ένα σχέδιο για να μειώσει τις εκπομπές της ενώ ταυτόχρονα θα κάνει την πόλη πιο βιώσιμη με ένα τεράστιο αστικό δάσος.

Πώς θα δημιουργηθεί

Το ονομάζουν «πράσινος τοίχος», το Bosque Metropolitano (γνωστό και ως αστικό δάσος της Μαδρίτης) θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα σε ολόκληρη την πόλη, να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο της θερμότητας που συμβαίνει μέσα στην πόλη, να απορροφήσουμε τις εκπομπές θερμοκηπίου που παράγονται από την πόλη και να συνδέσουμε όλες τις υπάρχουσες δασικές μάζες που ήδη υπάρχουν σε όλη την πόλη», εξηγεί η Maria Fuentes, σύμβουλος της Μαδρίτης για το Περιβάλλον & την Αστική Ανάπτυξη.

Ο πλανήτης Γη φλέγεται - Σε ποια σημεία της γης τα μέτωπα της φωτιάς αφανίζουν δάση και ζωές

Το έργο θα περιλαμβάνει μισό εκατομμύριο δέντρα απλωμένα σε όλη την περίμετρο γύρω από την πόλη που εκτείνεται 46 μίλια. Αυτό το νέο δάσος θα περιλαμβάνει οξιά, μαύρη πεύκη και βελανιδιές που επιλέχθηκαν προσεκτικά. Η επιλογή των φυτών ήταν ένα σημαντικό ζήτημα για να διασφαλιστεί ότι ο νέος χώρος πρασίνου θα μοιάζει περισσότερο με δάσος παρά ως πάρκο.



«Δεν είναι πάρκο», ισχυρίζεται ο Daniel González, αρχιτέκτονας και αστικός σύμβουλος του δημοτικού συμβουλίου. «Οι απαιτήσεις ήταν να χρησιμοποιούσε πολύ μικρή ποσότητα νερού, φυτεύοντας συγκεκριμένα δέντρα. Έτσι αναζητούσαμε άλλους τρόπους συντήρησης. Γιατί στο τέλος της ημέρας μια τόσο μεγάλη υποδομή πρέπει να διατηρηθεί με ελάχιστη προσπάθεια, ώστε να είναι βιώσιμη με την πάροδο του χρόνου», συνέχισε η Maria Fuentes.


https://www.instagram.com/p/CSB_FjJquvu

Το αστικό δάσος αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος νέων βιώσιμων μέτρων στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων νέων «περιβαλλοντικών διαδρόμων» σε όλη τη Μαδρίτη.

madriti dasos

Αυτές περιλαμβάνουν προτεραιότητα στην ποδηλασία και στις δημόσιες συγκοινωνίες έναντι της προσωπικής κυκλοφορίας οχημάτων, στην επένδυση σε πιο πράσινες πηγές ενέργειας και πολλά άλλα.