Έβρεξε για πρώτη φορά στη Γροιλανδία- Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη

Μαρία Ροδίτη
Έβρεξε για πρώτη φορά στη Γροιλανδία- Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη

Ούτε οι επιστήμονες δεν περίμεναν να συμβεί κάτι τέτοιο!

Μια ξαφνική βροχή ξέσπασε στις οροσειρές της Γροιλανδίας με 7 δισεκατομμύρια τόνους νερού να πλήττουν την περιοχή. Αυτή είναι η πρώτη φορά που βρέχει στην υψηλότερη κορυφή της Γροιλανδίας και οι επιστήμονες ήδη έχουν αρχίσει να προβληματίζονται.

Κι αυτό, γιατί οι πάγοι της Γροιλανδίας είναι οι δεύτεροι μεγαλύτεροι του πλανήτη μετά την Ανταρκτική και κάθε βροχή που πέφτει στην επιφάνειά της επιταχύνει το λιώσιμό τους. Και αυτό μόνο καλό δεν είναι για το μέλλον του πλανήτη.

«Είναι ένα υπερβολικό γεγονός μιας και δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν», είπε στο AFP ο Martsin Stendel, ερευνητής στο Δανέζικο Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.

Δες περισσότερα σε αυτό το link

Και πρόσθεσε: «Πιθανότατα είναι ένα σημάδι της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Fast Flowers: Τι είναι και πώς συμβάλλουν στην καταστροφή του περιβάλλοντος

Τι σημαίνει για τον πλανήτη η βροχή στη Γροιλανδία

Σύμφωνα με ειδικούς, την περασμένη Κυριακή (29/8), έλιωσαν εξαιτίας της βροχής στη Γροιλανδία ποσότητες πάγων επτά φορές μεγαλύτερες από τις ποσότητες που λιώνουν κατά μέσο όρο ημερησίως αυτήν την χρονική περίοδο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Γροιλανδία θερμαίνεται εξαιρετικά γρήγορα.

Η ταχύτητα με την οποία, λοιπόν, λιώνουν οι πάγοι της Γροιλανδίας σε συνδυασμό με το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής σημαίνει αυτόματα πως η θερμοκρασία του πλανήτη μπορεί να αυξηθεί κατά 1.5℃ και κατ’ επέκταση ότι θα υπάρχουν πιο συχνοί και με μεγαλύτερη διάρκεια καύσωνες, αλλά και ξηρασία.



Τα προβλήματα για την ανθρωπότητα από την τήξη των πάγων δεν σταματούν εδώ. Εξαιτίας των αλλαγών αυτών, θα ανέβει ακόμα περισσότερο η στάθμη των θαλασσών με αποτέλεσμα να προκαλούνται πλημμύρες και διάβρωση στις ακτές και τις πεδινές παράκτιες περιοχές.

Συγχρόνως, οι βροχοπτώσεις θα γίνουν όλο και πιο έντονες με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, καθώς και σε περιορισμό των υδάτινων πόρων σε ορισμένες περιοχές.

Σε αυτό το link θα δεις περισσότερες πληροφορίες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και τη ζωή του ανθρώπου

Επιπτώσεις σε υγεία, οικονομική και κοινωνική ζωή

Και όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα σε πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Σκέψου απλά ότι με την ξηρασία και τη διάβρωση του εδάφους θα επηρεαστούν σίγουρα οι γεωργοί και οι αγροτικές εργασίες τους.

Αντίστοιχα, με τους παρατεταμένους καύσωνες, οι πυρκαγιές θα είναι ολοένα και συχνότερο φαινόμενο με τα δάση να κατακαίγονται, το οξυγόνο να μειώνεται και η υγεία των πολιτών του κόσμου να κινδυνεύει.

Βλέπεις, λοιπόν, ότι μια βροχή μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω στον πλανήτη. Στη ζωή τη δική σου και των γύρω σου.

Δεν είναι, λοιπόν, απαραίτητο να αρχίσεις να ακολουθείς κι εσύ έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής; Ναι, ακόμα και το παραμικρό που κάνεις στην καθημερινότητά σου για να βοηθήσεις τον πλανήτη μπορεί να έχει αποτέλεσμα και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους μας.

Photos: AP Images