Sustainable Queen: Οι απλές αλλαγές στο σπίτι που θα κάνουν τη ζωή σου πιο φιλική προς το περιβάλλον

Sustainable Queen: Οι απλές αλλαγές στο σπίτι που θα κάνουν τη ζωή σου πιο φιλική προς το περιβάλλον

Βλέποντας καθημερινά αναρτήσεις στα social media που σε παρακινούν να λάβεις μέρος στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του οικοσυστήματος, επόμενο είναι να φλερτάρεις έντονα με την ιδέα να κάνεις μία… sustainable στροφή στον τρόπο ζωής σου.

Το ερώτημα είναι, βέβαια, πώς θα καταφέρεις να αποκτήσεις μία βιώσιμη καθημερινότητα, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο για τον πλανήτη, αλλά και για εσένα την ίδια; Σου έχω καλά νέα, λοιπόν, διότι σε αυτή την προσπάθεια δεν θα είσαι μόνη, αλλά θα έχεις στο πλευρό σου έναν πολύτιμο «σύμμαχο», την ΙΚΕΑ, η οποία σε προσκαλεί να υιοθετήσεις μικρές, αλλαγές στο σπίτι σου, αποβλέποντας σε μία βιώσιμη, ωφέλιμη και πιο ευσυνείδητη ζωή και την ίδια ώρα, σου παρέχει μία σειρά από εύκολες και προσιτές λύσεις για να τα καταφέρεις, μέσα από τα προϊόντα της. Συνέχισε να διαβάζεις και θα τα μάθεις όλα!

Από αύριο ξεκινάει μία καινούργια, καλύτερη μέρα από το σπίτι σου

Μπορεί η μετάβαση σε μία sustainable καθημερινότητα να φαντάζει… ανηφόρα όμως, μπορείς να την ανέβεις εύκολα, κάνοντας ένα βήμα τη φορά. Και το πρώτο βήμα είναι να παρατηρήσεις τη ρουτίνα σου. Διότι μέσα στις μικρές, καθημερινές στιγμές που παρεμβάλλονται από την ώρα που ξυπνάς μέχρι την ώρα που κοιμάσαι, βρίσκονται τα σημεία που χρειάζεται να βελτιώσεις, για να αποκτήσεις έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Παρατηρώντας την πρωινή ρουτίνα περιποίησής σου, για παράδειγμα, θα συνειδητοποιήσεις πως με την κατάλληλη μπαταρία νιπτήρα μπορείς να εξοικονομείς νερό, ενώ αποθηκεύοντας το φαγητό που έχει μείνει το βράδυ σε ένα γυάλινο δοχείο αποθήκευσης τροφίμων, μπορείς να το απολαύσεις στο γραφείο την επόμενη μέρα, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Τι άλλο μπορείς να κάνεις προς αυτήν την κατεύθυνση; Μπορείς να συμβάλλεις στον περιορισμό της σπατάλης πόρων αλλάζοντας τις αλκαλικές μπαταρίες στο σπίτι σου με επαναφορτιζόμενες, να χρησιμοποιείς μία τσάντα πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια σου, να κάνεις ανακύκλωση, να αντικαταστήσεις τα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης με καλαμάκια από μέταλλο ή μπαμπού και να χρησιμοποιείς στο εξής ένα θερμός για τα ζεστά σου ροφήματα!

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλεις και άλλες ιδέες για μία πιο βιώσιμη ζωή, πάτα «play» στο βίντεο που ακολουθεί, για να ξεκινήσει σήμερα κιόλας μία καινούργια, καλύτερη μέρα από το σπίτι σου.



Ένας οδηγός και συνοδοιπόρος στο «ταξίδι» σου προς μία πιο βιώσιμη ζωή

Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως όσο πιο ενημερωμένη είσαι σχετικά με τον sustainable τρόπο ζωής, τόσο πιο εύκολο θα είναι να τον ακολουθήσεις. Μερικές μικρές αλλαγές στον προσωπικό σου χώρο είναι η ιδανική αρχή για να ξεκινήσεις το «ταξίδι» σου προς μία βιώσιμη καθημερινότητα όμως, σε αυτή τη διαδρομή, χρειάζεσαι και έναν… συνοδοιπόρο, δηλαδή τον οδηγό για μία βιώσιμη ζωή στο σπίτι της ΙΚΕΑ. Από τη συγκεκριμένη σελίδα μπορείς να αντλήσεις πληροφορίες, συμβουλές και έμπνευση, για να εξοικονομείς ενέργεια, νερό και πόρους, για να αποκτήσεις ένα πιο υγιεινό περιβάλλον στο σπίτι, για να περιορίσεις το food waste και φυσικά, για να μάθεις ποια είναι τα βιώσιμα, πιο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, που αξίζουν μία θέση στην καθημερινότητά σου.

Άλλωστε, μέσα από τις πρωτοβουλίες και τις βιώσιμες πρακτικές που ακολουθεί η IKEA, δίνει πρώτη το παράδειγμα, σε ό,τι αφορά στο πώς η βιωσιμότητα μπορεί να γίνει μέρος της σύγχρονης καθημερινότητας και μάλιστα, πολύ εύκολα και οικονομικά! Βλέπεις, πέρα του ότι δημιουργεί βιώσιμα προϊόντα και ακολουθεί βιώσιμες πρακτικές στοχεύοντας στη σωστή χρήση των πόρων του πλανήτη, έχει καταργήσει το πλαστικό μίας χρήσης από τη συλλογή προϊόντων της και τα εστιατόριά της, διαθέτει μόνο λαμπτήρες LED, μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει διακόψει την πώληση των αλκαλικών μπαταριών και θα τις έχει αντικαταστήσει με επαναφορτιζόμενες, ενώ στόχος της είναι το σύνολο των προϊόντων της να βασίζεται σε ανακυκλωμένα ή ανανεώσιμα υλικά, μέχρι το 2030.

Picture2 copy copy

Αν θέλεις να γίνεις, λοιπόν, η αλλαγή που επιθυμείς να δεις στον κόσμο, τότε ξεκίνα με μικρές αλλαγές στο σπίτι σου, που μπορούν να έχουν έναν μεγάλο και θετικό αντίκτυπο για το περιβάλλον. Αποκτώντας ένα σπίτι φιλικό προς το περιβάλλον, θα γίνεις μέρος της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται για την προστασία του οικοσυστήματος, ενώ συγχρόνως, θα αποτελέσεις ένα παράδειγμα για τους γύρω σου, παρακινώντας τους να ακολουθήσουν τα βήματά σου, για να διαμορφώσουν και εκείνοι μία βιώσιμη καθημερινότητα.

#IKEAviosimotita #KalyteriZoi #ikeagreece #zoumemazi