H Nόρα Κουφού κέρδισε τον τίτλο «Bartender of the Year» στο φετινό Word Class Greece

H Nόρα Κουφού κέρδισε τον τίτλο «Bartender of the Year» στο φετινό Word Class Greece

1. Νόρα, συγχαρητήρια για τη διάκριση «Bartender of the Year» στο φετινό Word Class Greece! Αρχικά, πώς νιώθεις που είσαι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει τον τίτλο; Περίμενες να φτάσεις στην κορυφή;

Αρχικά, ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια! Είναι μεγάλη τιμή να είμαι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει αυτόν τον τίτλο – και ελπίζω να μην είμαι η τελευταία. Δεν μπήκα στον διαγωνισμό με αυτοσκοπό τη νίκη, αλλά με στόχο να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, να εκφραστώ δημιουργικά και να εξελιχθώ μέσα από τη διαδικασία. Το γεγονός ότι αυτή η προσπάθεια αναγνωρίστηκε με έναν τόσο σημαντικό τίτλο είναι κάτι για το οποίο νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη.

2. Συνολικά, πώς θα περιέγραφες την εμπειρία του διαγωνισμού και τι κρατάς από αυτόν;

Ήταν μια εμπειρία έντονη, γεμάτη πρόκληση. Πλαισιωνόμουν από ανθρώπους γεμάτους με πάθος και ταλέντο, βγήκα από τη ζώνη άνεσής μου και δοκίμασα τα όριά μου. Αυτό όμως που κρατάω περισσότερο είναι η αλληλεγγύη που υπήρχε ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους. Παρότι τυπικά ήμασταν αντίπαλοι, βοηθούσε ο ένας τον άλλο – με συμβουλές, με ιδέες, με μια κουβέντα την κατάλληλη στιγμή. Υπήρχε μια κοινή ενέργεια που τελικά έκανε τον διαγωνισμό πολύ περισσότερο από μια «μάχη» για έναν τίτλο. Ήταν μια κοινή εμπειρία.

WC-2025-890.jpg

3. Πάντως έχεις «προπονηθεί» πολύ για να φτάσεις μέχρι εδώ. Αλήθεια, τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με τα spirits;

Όσο κλισέ κι αν ακουστεί, από μικρή ήξερα πως ήθελα να ασχοληθώ με τον χώρο της εστίασης. Με θυμάμαι παιδί ακόμα, στο Μεσολόγγι απ’ όπου κατάγομαι, να πηγαίνω βόλτα με τους δικούς μου και να παρατηρώ με τεράστια προσήλωση τα άτομα πίσω από το μπαρ στα καφέ. Μου φαινόταν τρομερό το ότι μπορούσαν να δημιουργούν κάτι από το μηδέν και μου άρεσε να τους βλέπω να κινούνται με ταχύτητα και ακρίβεια. Νομίζω από τότε μπήκε μέσα μου το μικρόβιο!

4. Πάνω από δεκαετία στον χώρο -και όχι τα πιο εύκολα χρόνια, αν σκεφτούμε την οικονομική κρίση και την πανδημία. Τι είναι αυτό που σου δίνει έμπνευση, δύναμη να συνεχίσεις;

Η ίδια η δουλειά μου. Μου αρέσει τρομερά να εξελίσσομαι, να μαθαίνω συνεχώς νέα πράγματα και να ανακαλύπτω νέους τρόπους έκφρασης μέσα από αυτό που κάνω. Έμπνευση βρίσκω στη μουσική, στην τέχνη, στα ταξίδια και στους ανθρώπους μου. Δύναμη, όμως, παίρνω από την αγάπη που έχω γι’ αυτό που κάνω – και από την ομάδα που έχουμε χτίσει στο Line. Είναι οι δικοί μου άνθρωποι, και τρέφω για αυτούς βαθύ σεβασμό και αγάπη.

5. Μπορείς να μας εκμυστηρευτείς ποιο είναι το επόμενο βήμα σου; Αν όχι, κι ένα hint μάς καλύπτει!

Το πιο άμεσο βήμα είναι να βάλω τα δυνατά μου για τον μεγάλο τελικό του World Class στο Τορόντο – και να προσπαθήσω να κοιμηθώ λίγο παραπάνω μέχρι τότε, αν γίνεται! Μετά από αυτό, θα ήθελα πολύ να ταξιδέψω, να δω πώς δουλεύουν άλλες σκηνές του κόσμου και – κάπου εκεί – να βρω και λίγο χρόνο να απολαύσω ένα ποτό χωρίς να το αναλύω σε 32 επίπεδα γεύσης. Ο στόχος είναι να συνεχίσω να μαθαίνω, να εμπνέομαι και να κάνω ωραίες συνεργασίες με ωραίους ανθρώπους.

6. Μια είναι η απορία πολλών γυναικών: Είναι όντως το bartending ένας κυρίως ανδροκρατούμενος χώρος ή είναι ιδέα μας; Υπάρχουν δυσκολίες και στερεότυπα που πρέπει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα;

Ο χώρος ήταν – και σε κάποιες περιπτώσεις παραμένει – ανδροκρατούμενος. Αυτό όμως, αισίως, αλλάζει, και αλλάζει με γρήγορο ρυθμό. Όλο και περισσότερες γυναίκες διεκδικούν τη θέση τους, εξελίσσονται, δημιουργούν και ηγούνται. Αυτό όμως που θεωρώ εξίσου σημαντικό, είναι ότι πολλοί άντρες του χώρου έχουν γίνει συμμέτοχοι σε αυτή την αλλαγή. Έχουν ανοίξει τους ορίζοντές τους, στηρίζουν, σέβονται και λειτουργούν ως σύμμαχοι – όχι για να «δώσουν χώρο», αλλά γιατί αναγνωρίζουν την αξία της συμπερίληψης. Και δεν μιλάμε μόνο για γυναίκες. Η κουλτούρα του bartending στρέφεται πια προς το inclusivity σε κάθε επίπεδο. Είναι μια στροφή που κάνει τον χώρο πιο ανθρώπινο και τελικά, πιο δημιουργικό.

7. Τι θα συμβούλευες κάποια που θέλει να μπει και αυτή στον χώρο;

Θα της έλεγα να είναι ταπεινή, να διαβάζει, να παρατηρεί και να δουλεύει σκληρά. Ό,τι ακριβώς θα συμβούλευα και κάθε άτομο που θέλει να μπει σε αυτόν τον χώρο. Χρειάζεται πείσμα, συνέπεια και διάθεση για μάθηση. Και φυσικά, ποτέ δεν κάνουν κακό οι πιστοποιήσεις – είτε πρόκειται για spirits, είτε για κρασί, είτε για τεχνικές. Όλα βοηθούν να χτίσεις μια ουσιαστική βάση.

IMG-20241112-WA0017.jpg

8. Με τα κοκτέιλ σου, καταλαβαίνουμε ότι βλέπεις μπροστά, οπότε ας κλείσουμε κοιτώντας στο μέλλον. Ποια τάση πιστεύεις ότι θα δούμε στα cocktail τον επόμενο χρόνο;

Νομίζω πως σιγά-σιγά τα cocktails θα περάσουν σε μια πιο πολυαισθητηριακή προσέγγιση – πέρα από τη γεύση, θα αναζητούν να διεγείρουν και την όραση, την όσφρηση, ακόμα και την αφή. Κάτι αντίστοιχο προσπάθησα κι εγώ στους ημιτελικούς του World Class, όταν μετέτρεψα έναν πίνακα σε cocktail.

Η δημιουργικότητα σήμερα συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα, τη χρήση τοπικών πρώτων υλών και μια φιλοσοφία κυκλικής σκέψης που πλέον δεν αποτελεί απλώς τάση. Παράλληλα, τα low και no abv cocktails κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος με αξιοπρεπή serves.