Εσύ για τι λες ψέματα;

Εσύ για τι λες ψέματα;

Και, ξέρεις, πως αυτά τα "τι" εξαρτώνται -κατά πολύ- και από το φύλο σου;

Είναι στη φύση του ανθρώπου το να λέει ψέματα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο έχει αποφανθεί η επιστήμη της ψυχολογίας εδώ και πολύ καιρό. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο λέμε ψέματα και οι λόγοι για τους οποίους τα λέμε εξαρτάται και από το φύλο μας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychology Today. Ενώ, λοιπόν, οι άνδρες ψεύδονται σχετικά με τα χρήματα που κερδίζουν από τη δουλειά τους ή το ύψος τους (...) οι γυναίκες δεν τα πάνε καθόλου καλά με την αλήθεια όταν πρόκειται να αποκαλύψουν το βάρος ή την ηλικία τους. Και οι δύο, πάντως, τα βρίσκουν στο θέμα αριθμός σεξουαλικών συντρόφων στο οποίο κανένα από τα δύο φύλα δεν αναφέρεται με ειλικρίνεια.

Όλα αυτά τα έχετε ήδη σκεφτεί και διαπιστώσει πρακτικά και από την εμπειρία σας, όμως, θα μας πείτε. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι πως οι άνδρες όταν ψεύδονται, στις κατηγορίες στις οποίες λένε τα περισσότερα ψέματα, τείνουν να μεγαλοποιούν σε αντίθεση με τις γυναίκες που «συρρικνώνουν» την αλήθεια. Τι εννοούμε;

Τα ψέματα των ανδρών είναι κάπως εμπνευσμένα και ελπιδοφόρα υπό την έννοια του ότι θα μπορούσαν, ας πούμε, κάποτε στο μέλλον να κερδίζουν πράγματι περισσότερα χρήματα. Θα μπορούσαν, επίσης, να ψηλώσουν 1-2 ποντάκια αν είναι αρκετά νεαροί (έστω με τακούνια). Και σίγουρα θα έχουν αυξήσει τη λίστα των σεξουαλικών παρτενέρ τους.

Οι γυναίκες, από την άλλη, λένε ψέματα για θέματα τα οποία δεν είναι αναστρέψιμα. Όλοι γερνάμε -αν δεν είμαστε ο Benjamin Button, τουλάχιστον- και οι ερωτικοί σύντροφοι που θα θέλαμε να ξεχάσουμε πέρασαν στα αλήθεια από το κρεβάτι μας και δε μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Το μόνο ψέμα για το οποίο οι γυναίκες μπορούν να κάνουν κάτι για να πλησιάσει την αλήθεια είναι τα κιλά τους.

Το πιο δυσάρεστο, πάντως, είναι η διαπίστωση πως ο λόγος για τον οποίο και οι μεν και οι δε λένε ψέματα είναι επειδή προσπαθούν σκληρά να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις και στις νόρμες της σύγχρονης κοινωνίας. Που, όσο να' ναι, είναι κομματάκι υπερβολικές και ιδιαζόντως αγχωτικές.

Τι σημασία έχει αν μια γυναίκα έχει κοιμηθεί με περισσότερους άνδρες από όσες γυναίκες έχει συνευρεθεί σεξουαλικά ο σύντροφός της; Και τι ρόλο παίζει, σε μια σχέση, το αν ο μισθός είναι υπέρογκος; Για όνομα του Θεού. Είμαστε ενήλικοι. Ας συμπεριφερθούμε ως ενήλικοι. Και ας αντιμετωπίσουμε όλοι τις αλήθειες μας χωρίς να τρομοκρατούμαστε όσον αφορά στις συνέπειές τους. Και, κάπως έτσι, θα αλλάξουμε τα στερεότυπα και δεν θα φοβόμαστε την αλήθεια. Σωστά;