Βασικά λάθη που δεν πρέπει να κάνετε όταν μαγειρεύετε με τηγάνι!

Βασικά λάθη που δεν πρέπει να κάνετε όταν μαγειρεύετε με τηγάνι!

Δεν έχετε παρά να τα προσέξετε και θα μας θυμηθείτε

Το τηγάνι είναι ένα πολύ βασικό εργαλείο μαγειρικής με πολλές μορφές και χρήσεις. Όσο εύκολο είναι - άλλο τόσο και ύπουλο καθώς συχνά μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του φαγητού. Πρέπει λοιπόν, να έχουμε υπόψιν μας τους χρόνους μαγειρέματος και τον τρόπο ανταπόκρισης αυτού του πολύτιμου σκεύους στη θερμοκρασία! Τι δεν πρέπει να κάνουμε άρα που είναι λάθος;

-Πολλές φορές συνηθίζουμε να στριμώχνουμε ένα σωρό κομμάτια κρέας, πατάτες και γενικά ψάρια ή άλλα φαγητά σε ένα τηγάνι , επειδή βιαζόμαστε ή επειδή θέλουμε να πλύνουμε λιγότερα σκεύη. Αλλά όταν ένα τηγάνι είναι παραγεμισμένο, η θερμότητα που ανεβαίνει από την επιφάνεια μαγειρέματος παγιδεύεται κάτω από το φαγητό και δημιουργεί ατμό, κάνοντας τις πατάτες φούρνου μαλακές και εμποδίζοντας το φαγητό να ψηθεί όπως πρέπει. Όσο λάδι και να βάλουμε, όσο και να το.. κάψουμε πριν δεν σώνεται το φαγητο μας! Βασικό είναι τα κομμάτια να μην ακουμπούν το ένα με το άλλο στο τηγάνι. Το ελαφρύ ταμπονάρισμα των υγρών τροφίμων για να στεγνώσουν με μια χαρτοπετσέτα πριν το μαγείρεμα, επίσης βοηθά. Δεν έχετε ένα αρκετά μεγάλο τηγάνι ή ταψί; Μαγειρέψτε σε παρτίδες, διατηρώντας την πρώτη παρτίδα ζεστή σε ένα πιάτο σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο ή σε χαμηλή θερμοκρασία φούρνου, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζετε την δεύτερη παρτίδα. Ή χρησιμοποιείστε δύο τηγάνια ή ταψιά ψησίματος.

-Όταν μαγειρεύετε με ένα κρύο τηγάνι και κρύο λάδι ή βούτυρο, το λάδι δεν είναι αρκετά ζεστό, τα σοταρισμένα λαχανικά θα κολλήσουν στο τηγάνι σαν κόλλα, δίνοντάς σας μια επιπλέον σκληρή δουλειά για αργότερα, το τρίψιμο του τηγανιού. Ένα ζεστό τηγάνι και καλά ζεσταμένο λάδι συμβάλουν για να δημιουργηθεί μια επιφάνεια που είναι σχεδόν αντικολλητική. Ζεστάνετε ένα άδειο τηγάνι για τουλάχιστον 1 ή 2 λεπτά. Το τηγάνι είναι έτοιμο, όταν μπορείτε να κρατήσετε το χέρι σας περίπου 3 εκατοστά πάνω από αυτό και νιώστε τη θερμότητα που ακτινοβολεί από την επιφάνεια. Στη συνέχεια, προσθέστε το λάδι ή το βούτυρο. Το λάδι θα γίνει διαυγές όταν ζεσταθεί, το βούτυρο θα λιώσει και θα εμφανιστούν φουσκάλες. Μια εξαίρεση: Εάν χρησιμοποιείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι για να ροδίσετε λεπτοκομμένα τρόφιμα, προσθέστε το λάδι ή το βούτυρο πριν ζεστάνετε το τηγάνι, επειδή ορισμένα αντικολλητικά τηγάνια καπνίζουν όταν ζεσταίνονται άδεια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

-Πολλοί τσιγαρίζετε το κρέας σε υπερβολικά χαμηλή φωτιά για να μην αρπάξει! Όμως, μια μπριζόλα με σωστή κρούστα απαιτεί υψηλή θερμοκρασία, έτσι ώστε οι πρωτεΐνες του κρέατος να μαγειρεύουν γρήγορα. Αν κρατήσετε τη φωτιά σας χαμηλή ή μέτρια, το εσωτερικό της μπριζόλας θα ψηθεί ταυτόχρονα με το εξωτερικό, χωρίς να δημιουργηθεί η κρούστα σωστά. Το ίδιο ισχύει για κάθε κρέας. Επομένως, ρυθμίστε το μάτι της κουζίνας μέτρια-υψηλή ή υψηλή θερμοκρασία και αφήστε το τηγάνι τηγανιστεί άδειο για μερικά λεπτά πριν βάλετε το κρέας σε αυτό. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε ένα βαρύ τηγάνι που διατηρεί τη θερμότητα, όπως χυτοσίδηρο τηγάνι.

-Σε αντίθεση με τα χυτοσίδηρα και τα ανοξείδωτα τηγάνια, τα αντικολλητικά τηγάνια μεταφέρουν την θερμότητα αργά, και έτσι το κρέας ροδίζει λιγότερο. Και όσο περιμένετε να ροδίσει το φαγητό σας λίγο παραπάνω υπάρχει κίνδυνος να παραψηθεί. Άρα... αφήστε στην άκρη το αντικολλητικό τηγάνι, όταν χρειάζεται να μαγειρέψετε ευαίσθητες τροφές, όπως ψάρι ή πανέ συστατικά, ή φαγητά που κολλάνε ιδιαίτερα όπως τα αυγά. Αντίθετα επιλέξτε ένα κανονικό ανοξείδωτο τηγάνι ή ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο.

-Το σκόρδο πρέπει να μπείνει προς το τέλος και όχι από την αρχή, μιας και καφετίζει σε λιγότερο από ένα λεπτό. Εάν το προσθέτετε στο τηγάνι με, ας πούμε, στήθος κοτόπουλο, το οποίο χρειάζεται περίπου 15 λεπτά για να μαγειρευτεί, το σκόρδο θα καεί και θα πικρίσει, πολύ πριν ετοιμαστεί το κρέας. Χρησιμοποιήστε κατά συνέπεια το σκόρδο σε φέτες ή σε ολόκληρες σκελίδες, που καίγονται δυσκολότερα απ' ότι το ψιλοκομμένο ή λιωμένο σκόρδο. Και προσθέστε το σκόρδο κοντά στο τέλος της διαδικασίας του μαγειρέματος (εξαιρούνται οι σούπες και οι σάλτσες). Εάν κάποια σοτέ συνταγή ζητά το σκόρδο να προστεθεί στην αρχή, να έχετε τα υπόλοιπα συστατικά προετοιμασμένα ώστε να μπορείτε να προσθέσετε στη συνταγή γρήγορα πριν το σκόρδο αρχίσει να καίγεται από μόνο του.

-Μην γυρνάτε το κρέας πολύ συχνά ή πολύ νωρίς. Αν έχετε για παράδειγμα μια χοιρινή μπριζόλα, θα χάσει τα υγρά της. Επίσης, το κρέας αν το γυρνάτε γρήγορα ή συχνά δεν μένει σε μια θέση αρκετό καιρό ώστε να πιάσει να ροδίσει. Το αποτέλεσμα θα είναι με μια σκληρή στεγνή, γκρίζα μπριζόλα και ένα υγρό τηγάνι. Να είστε υπομονετικοί και αν δεν είστε σίγουροι ότι μια μπριζόλα είναι έτοιμη να γυριστεί, σπρώξτε την ή χρησιμοποιώντας μία λαβίδα, σηκώστε την από μια γωνία. Αν μετακινηθεί εύκολα σημαίνει ότι το εξωτερικό της έχει ροδίσει αρκετά. Αν κολλάει συνεχίστε να μαγειρεύετε ανενόχλητοι και δοκιμάστε ξανά σε ένα δυο λεπτά.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς να διώξετε τις μυρωδιές από την κουζίνα στο πι και φι !

Ποια απλά,οικολογικά υλικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τον καθαρισμό του σπιτιού μας;

Πως να αντιμετωπίσετε τους ιλίγγους

DPG Network