Εquivoque: Η προσωπογραφία του... συναισθήματος!

Εquivoque: Η προσωπογραφία του... συναισθήματος!

Στο σπίτι σας

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα ήθελαν μία προσωπογραφία δική τους, έναν δουλεμένο πίνακα που να απεικονίζει από τον εαυτό τους, το παιδί τους ή κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο μέχρι διασημότητες. Με μία ανατρεπτική μοντέρνα τεχνική λαδιού, ο εικαστικός Σταύρος Παλταδάκης δημιουργεί πάνω απ' όλα για τον εαυτό του και κατ' επέκταση κατά παραγγελία, στιγμές. Τα δυνατά-δυναμικά του έργα έχουν γίνει περιζήτητα στην καλλιτεχνική Αθήνα- καθώς γίνονται ανάρπαστα. Τα μοντέλα του, διάσημοι και απλοί καθημερινοί άνθρωποι, αποκτούν την πιστή αποτύπωση της ψυχής τουςσε καμβά. Σε ό, τι διαστάσεις μπορεί να φανταστεί κανείς ο ζωγράφος ξεδιπλώνει το ταλέντο του που κοσμεί εκτός από γκαλερί τους τοίχους σπιτιών και όχι μόνο- γνωστών προσωπικοτήτων και αρκετών φιλότεχνων. Δεν είναι λίγοι δεν όσοι εντυπωσιάζονται από την αλήθεια των έργων και ζητούν να τους ζωγραφίσει.

Τα πορτραίτα του κ.Παλταδάκη- ο οποίος έχει ιντριγκάρει τους κριτικούς τέχνης- αποδίδουν συναισθήματα μερικές φορές αντίθετα από την οπτική τους, τα πρόσωπα ως γραμμικές ανατομές εμπεριέχουν στη χαραγμένη δομή τους γνωρίσματα οικεία σε εκδοχές ανατρεπτικές. Τα πορτραίτα τα του, που διόλου φανταστικά δεν είναι- απεικονίζουν ανθρώπους υπαρκτούς σε ιδιαίτερες, συναισθηματικά έντονες στιγμές τους. Δεν πρόκειται για προσωπογραφίες που απλά απεικονίζουν κάποιον, αλλά τον συναισθηματικό του κόσμο- με ένταση. Εκτός του ότι τα έργα είναι πιστή απόδοση των ανθρώπων που αναπαριστούν- δεν πρόκειται για απλή ομοιότητα, παρά βαθιά μελέτη στην έκφραση και τον συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων.

Διφορούμενες όψεις που για άλλους θα χαρακτηρίζονταν ερμαφρόδητα-μαύρα πρόβατα, για τους ψυχολόγους άτομα με διαταραγμένη προσωπικότητα, για τους ταξιδιώτες κάποιος άγνωστος, για μια μάνα το παιδί της, για ένα λεξικό ένα λήμμα όπως: équivoque αμφίσημος, μεσοβέζικος, αμφιλεγόμενος, αμφίβολος, διφορούμενος. Στα λεξικά ωστόσο δίνουν και την αντίθετη ορολογία claire(ξεκάθαρος,καθαρός). Τι σημαίνει équivoque τελικά; Τι αντιπροσωπεύει η έκφραση του καθενός από εμάς, τη δεδομένη στιγμή και στο μέλλον;

Αυτό είναι τα πρόσωπα των πορτραίτων. Παρ'όλα την enquivoque μορφή τους δηλώνουν την ξεκάθαρη ύπαρξη τους. Πρόσωπα που κανείς θα μπορούσε να συναντήσει οπουδήποτε. Θα μπορούσε να τα προσπεράσει αδιάφορα στο δρόμο, ακόμη και να τα ερωτευτεί. Τα πρόσωπα του κ. Παλταδάκη είναι αληθινά, υπαρκτά θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς, εσεις, κάποιος φίλος ή άγνωστος-ποτέ όμως αδιάφορος.

Μπορείτε να δείτε την πλήρη συλλογή από τις 15 Μαίου στις 20:00 το βράδυ, που θα εκτίθεται στον πολυχώρο Μεταξοσκώληκα έως τις 10 Ιουνίου.

*Κολωνού 76, Μεταξουργείο

Τηλέφωνα επικοινωνίας:211 1847450, 6948336281.