Τελικά πρέπει να πίνεις καφέ προτού φας πρωινό;

Πατούλια Κατερίνα
Τελικά πρέπει να πίνεις καφέ προτού φας πρωινό;

Πόσο καλό κάνει στη δίαιτά σου ο πρωινός καφές;

Τελικά τι ισχύει με την κατανάλωση καφέ πριν το πρωινό μετά από μια νύχτα αυπνίας και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στον μεταβολισμό σου;

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition έδειξε αρχικά πως το 50% των ανθρώπων που κοιμήθηκαν άσχημα το βράδυ και συνήθιζαν να πίνουν καφέ με το που ξυπνούν το πρωί, μπορεί να μπλοκάρουν τον μεταβολισμό τους.

Σύμφωνα με τους μελετητές τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα όσων είχαν άστατο ύπνο και έπιναν καφέ πριν το πρωινό, ήταν πολύ υψηλότερα σε σχέση με εκείνους που κοιμήθηκαν καλά όλο το βράδυ.

Το να καταναλώσεις πρωινό γεύμα αντί για καφέ αμέσως μετά το ξύπνημα, φαίνεται πως βοηθά στην ισορροπία των σακχάρων στο αίμα, ανεξάρτητα με την ποιότητα του βραδινού ύπνου σου.

Το δείγμα της έρευνας ήταν μικρό, περίπου 30 ενήλικες και παρακολούθηση του ύπνου και του πρωινού γεύματος για τρεις βραδιές.



Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως μόνο μια κούπα καφέ, 300mg καφεΐνης, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα κατά 50% σε σχέση με εκείνους που έφαγαν πρωινό αργότερα.

Για να το θέσουμε απλά, ο έλεγχος που έχουμε στο σάκχαρο του αίματος διαταράσσεται όταν το πρώτο πράγμα που κάνουμε το πρωί είναι να πιούμε καφέ, ειδικά αν δεν είχαμε κοιμηθεί καλά όλο το βράδυ.

Αυτό μπορούμε να το αλλάξουμε μόνο τρώγοντας πρώτα το πρωινό μας, τόνισε ο James Betts, υπεύθυνος της έρευνας, ξεμπλοκάροντας όχι μόνο τον μεταβολισμό αλλά και την υγεία μας συνολικά.

Τα καλά νέα από την εν λόγω έρευνα; Φαίνεται πως το να κοιμηθεί κανείς άστατα, δεν σημαίνει πως θα μπλοκάρει τον μεταβολισμό του απαραίτητα.

Βέβαια, σε αυτή την έρευνα, μελετήθηκε μόνο μια αποσπασματική κακή βραδιά ύπνου και όχι μια γενικά κακή συνήθεια στη ρουτίνα ύπνου.

Οι ειδικοί τονίζουν πως ο συσχετισμός ύπνου και μεταβολισμ0ύ πρέπει να μελετηθεί ακόμα περισσότερο.