Τι είναι τα προβιοτικά και που βοηθάνε; Ο γιατρός της Paltrow δίνει όλες τις απαντήσεις!

Τι είναι τα προβιοτικά και που βοηθάνε; Ο γιατρός της Paltrow δίνει όλες τις απαντήσεις!

Ο guru της ολιστικής Dr. Frank Lipman είναι υπεύθυνος για το λαμπερό δέρμα της σταρ και δίνει τις συμβουλές του σε όλες μας

Τελευταία γίνεται πολύ έντονη συζήτηση γύρω από τα προβιοτικά και το κατά πόσο κάνουν καλό στην φροντίδα του δέρματος. Είναι αλήθεια πως η κατανάλωση προβιοτικών έχει οφέλη αλλά και μειονεκτήματα. Άλλωστε κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα προβιοτικά κάνουν θαύματα στην θεραπεία της ακμής ενώ αντίθετα υπάρχουν και επιστήμονες που κατηγορούν τα προβιοτικά για την κυστική ακμή.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε για τα προβιοτικά μέσα από τις διαφημίσεις των γιαουρτιών. Ξέρουμε όμως τι πραγματικά είναι και ποια η λειτουργία τους στον οργανισμό μας;

Ο Dr. Frank Lipman, ειδικός της ολιστικής ιατρικής και ο άνθρωπος πίσω από την αψεγάδιαστη επιδερμίδα της Gwyneth Paltrow, έδωσε πρόσφατα μια συνέντευξη στο «Cut» του NY Mag και έδωσε τα φώτα του για τα προβιοτικά και το καλό που κάνουν στην υγεία αλλά και στην ομορφιά μας. Σας παραθέτουμε παρακάτω μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία της συνέντευξής του:

Τι είναι τα προβιοτικά

Tα προβιοτικά είναι φυσικά, «καλά» βακτήρια που ζουν στο έντερό μας και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην συνολική ευεξία μας. Όταν είσαι υγιής, ο εντερικός σωλήνας φιλοξενεί πάνω από 100 τρις. φιλικά βακτήρια (δηλαδή 10 φορές περισσότερα από τα κύτταρα στο σώμα μας) τα οποία βοηθούν στην πέψη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταναλώνουν τα «κακά» βακτήρια. Δημιουργούν βασικά θρεπτικά συστατικά που περιορίζουν την ανάπτυξη της μαγιάς και των ανθυγιεινών βακτηρίων και, στον ελεύθερο χρόνο τους, τα προβιοτικά βοηθούν στο να μειωθεί σημαντικά η δυσανεξία στη λακτόζη, η κακή πέψη και η διάρροια.

Που μπορούμε να τα βρούμε

«Για να ενισχύσετε τα επίπεδα καλών βακτηρίων στο σώμα σας, μπορείτε να πάρετε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα ή να επιλέγετε τροφές όπως το μίσο (κινέζικο μακροβιοτικό superfood), το tempeh (παραδοσιακό ασιατικό προϊόν από σόγια), το κιμτσί (παραδοσιακό κορεάτικο πιάτο λαχανικών τουρσί και καρυκευμάτων), το λάχανο τουρσί και το κεφίρ. Πολλοί άνθρωποι τρώνε γιαούρτι, επειδή τους έχουν πει ότι είναι μια καλή πηγή φιλικών βακτηρίων. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραιτήτως αληθές. Τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται για να παρασκευαστούν τα περισσότερα γιαούρτια (L. bulgaricus και S. thermophilus) δεν είναι τα βασικά ευεργετικά βακτήρια. Αν αγοράζετε γιαούρτια από το σούπερ μάρκετ, να φροντίζετε πάντα ώστε να μην είναι φτιαγμένα από αντιβιοτικά ή ορμόνες.»

Γιατί πρέπει να εντάξω τα προβιοτικά στη διατροφή μου

«Τα προβιοτικά μπορούν να αποτρέψουν και να διορθώσουν εξουθενωτικά πεπτικά προβλήματα όπως όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, κολίτιδα, και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Επίσης, παράγουν χημίκες ουσίες που ενισχύουν την ανοσία του οργανισμού και «σκοτώνουν» την εισβολή παθογόνων. Βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από έλκος του στομάχου, τροφικές δηλητηριάσεις, λοιμώξεις από μαγιά, δυσανεξία στη λακτόζη, επιβλαβή βακτήρια, ιούς και μύκητες. Μπορούν τέλος να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας και της εμφάνισης του δέρματος.»

Πόσο συχνά μπορώ να παίρνω προβιοτικά

«Ψάξτε για τα προβιοτικά που παρέχουν 20 με 50 δις. ζωντανών οργανισμών ανά δόση και περιέχουν ένα συνδυασμό από διαφορετικά στελέχη του Lactobacillus και Bifidobacterium. Φροντίστε να τα παίρνετε σύμφωνα με τις οδηγίες, μία με δύο φορές την ημέρα, ιδανικά μετά από γεύμα.»

Τελικά γιατρεύουν ή όχι την ακμή;

«Θα έλεγα πως μια καθαρή διατροφή χωρίς ζάχαρη, γλουτένη και επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εξίσου σημαντική. Τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και συχνά είναι πολύ χρήσιμα για τη βελτίωση της ακμής, αλλά χωρίς να αλλάξει η διατροφή σας, είναι πιθανό να μην είναι σε θέση να καθαρίσουν το δέρμα σας για μεγάλο διάστημα.»