4 λόγοι για να εντάξεις το μαύρο ρύζι στη διατροφή σου

Τσακιρίδου Χριστίνα

Τα οφέλη του για τον οργανισμό είναι πολλά και εντυπωσιακά.

Το ρύζι είναι ένα από τα βασικά προϊόντα στη μαγειρική και σίγουρα έχεις έστω και ένα σακουλάκι στην κουζίνα σου. Υπάρχουν διάφορα είδη ρυζιού στην αγορά όπως καστανό ρύζι, ρύζι μπασμάτι, ρύζι νυχάκι κ.ά. Καθεμία από αυτές τις ποικιλίες ρυζιού διαθέτει ξεχωριστή γεύση και πολλά θρεπτικά οφέλη για τον οργανισμό.

Το μαύρο ρύζι είναι το νέο superfood

Σίγουρα το έχεις δει σε κάποιο εστιατόριο, αφού το μαύρο ρύζι γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Μερικές φορές αναφέρεται ως μωβ ρύζι ή απαγορευμένο ρύζι. Ο όρος μαύρο ρύζι στην πραγματικότητα περιλαμβάνει μια σειρά διαφορετικών τύπων ρυζιού που έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Προέρχεται από την Κίνα και άλλα μέρη της Ασίας ενώ πρώτη φορά εμφανίστηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Το αποκαλούσαν «απαγορευμένο ρύζι» επειδή καταναλωνόταν αποκλειστικά από τον Κινέζο αυτοκράτορα που ήθελε να εξασφαλίσει την υγεία και τη μακροζωία του. Σήμερα μπορείς να βρεις το μαύρο ρύζι στα super market ή σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Αυτό που κάνει το μαύρο ρύζι να διαφέρει από άλλους τύπους ρυζιού είναι η απόχρωση του, η οποία στην πραγματικότητα προκαλείται από μια γονιδιακή μετάλλαξη. Αν και φαίνεται μαύρο όταν είναι ωμό, στην πραγματικότητα υιοθετεί ένα βαθύ μωβ χρώμα μόλις ψηθεί. Αυτή η απόχρωση οφείλεται στις ανθοκυανίνες που βρίσκονται στο φλοιό του.

5 πολύ καλοί λόγοι για να βάλεις το ρύζι στη διατροφή σου

4 καλοί λόγοι για να βάλεις το μαύρο ρύζι στη ζωή σου

1) Το μαύρο ρύζι είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων περιέχει 9 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αντίθετα, η ίδια μερίδα καστανό ρύζι έχει μόνο 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Το μαύρο ρύζι είναι επίσης μια εξαιρετικά καλή πηγή σιδήρου, παρέχοντας περίπου 2,4 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα.

2) Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά όπως η ανθοκυανίνη βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, το οποίο έχει επιστημονικά συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων καταστάσεων (καρδιακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ και ορισμένοι τύποι καρκίνου).

3) Ενισχύει την καρδιακή λειτουργία

Τα φλαβονοειδή, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο μαύρο ρύζι, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου. Το μαύρο ρύζι βοηθά στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων επομένως ενισχύει την υγεία της καρδιάς.

4) Είναι ευεργετική τροφή για την υγεία των ματιών

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που περιέχει το μαύρο ρύζι έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την υγεία των ματιών. Οι συγκεκριμένες ενώσεις βοηθούν στην προστασία του αμφιβληστροειδούς φιλτράροντας τα επιβλαβή κύματα του μπλε φωτός.

Πηγή κεντρικής: unsplash.com



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης