5 πολύ καλοί λόγοι για να βάλεις το ρύζι στη διατροφή σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
5 πολύ καλοί λόγοι για να βάλεις το ρύζι στη διατροφή σου

Εάν δεν το έχεις ήδη κάνει

Το μαύρο ρύζι, ονομάζεται επίσης απαγορευμένο ή μοβ ρύζι, και είναι ένας τύπος ρυζιού που ανήκει στο είδος Oryza sativa L. Το μαύρο ρύζι παίρνει το χαρακτηριστικό του μαύρο-μοβ χρώμα από μια χρωστική ουσία που ονομάζεται ανθοκυανίνη, η οποία έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Στην αρχαία Κίνα, λέγεται ότι το μαύρο ρύζι θεωρήθηκε τόσο μοναδικό και θρεπτικό ώστε απαγορεύτηκε για όλους εκτός από τους βασιλείς. Σήμερα, χάρη στην ήπια γεύση του, στην υφή του, αλλά και στα πολλά θρεπτικά οφέλη του το μαύρο ρύζι μπορεί να το βρεις σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο.

Εάν δεν βρίσκεται ήδη μέσα στη διατροφή σου, δες 5 πολύ καλούς λόγους για να το προσθέσεις.

#1. Πολύ καλή πηγή θρεπτικών συστατικών
Σε σύγκριση με άλλους τύπους ρυζιού, το μαύρο ρύζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Τα 100 γρ. μαύρου ρυζιού για παράδειγμα περιέχουν 9 γρ. πρωτεΐνης, ενώ το καστανό ρύζι 7 γρ. Είναι επίσης πολύ καλή πηγή σιδήρου, ένα μέταλλο, που βοηθά στο να μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα σου.

#2. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Εκτός από την καλή πηγή πρωτεϊνών, ινών και σιδήρου, το μαύρο ρύζι είναι ιδιαίτερα υψηλό σε πολλά αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα σου από οξειδωτικό στρες που προκαλείται από μόρια γνωστά ως ελεύθερες ρίζες. Είναι σημαντικό, καθώς το οξειδωτικό στρες έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο πολλών χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ και κάποιες μορφές καρκίνου.
Παρά το γεγονός ότι είναι λιγότερο δημοφιλής από άλλες ποικιλίες ρυζιού, η έρευνα δείχνει ότι το μαύρο ρύζι έχει την υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα και δραστηριότητα.

Στην πραγματικότητα, εκτός από την ανθοκυανίνη, το μαύρο ρύζι έχει βρεθεί ότι περιέχει πάνω από 23 φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών τύπων φλαβονοειδών και καροτενοειδών.

#3. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς
Η έρευνα για τα αποτελέσματα του μαύρου ρυζιού στην υγεία της καρδιάς είναι περιορισμένη. Ωστόσο, πολλά από τα αντιοξειδωτικά του έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις. Τα φλαβονοειδή, όπως αυτά που βρίσκονται στο μαύρο ρύζι, έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης και θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

#4. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Οι ανθοκυανίνες από το μαύρο ρύζι έχουν επίσης ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Μια ανασκόπηση των δημογραφικών μελετών διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ανθοκυανίνες συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

#5. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
Το μαύρο ρύζι είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και ινών, και οι δύο μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της απώλειας βάρους μειώνοντας την όρεξη και αυξάνοντας το συναίσθημα της πληρότητας.

Επιπλέον, η πρώιμη έρευνα σε ζώα υποδεικνύει ότι οι ανθοκυανίνες, όπως αυτές που βρίσκονται στο μαύρο ρύζι, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του σωματικού βάρους και του σωματικού λίπους.

Κι ενώ η έρευνα για το ρόλο του μαύρου ρυζιού στην απώλεια βάρους στους ανθρώπους είναι περιορισμένη, έχει βρεθεί ότι συμβάλλει στη μείωση του βάρους όταν συνδυάζεται με καστανό ρύζι. Σε μια μελέτη διάρκειας 6 εβδομάδων σε 40 γυναίκες με υπερβολικό βάρος, όσες έτρωγαν μείγμα καστανού και μαύρου ρυζιού έως και 3 φορές την ημέρα σε δίαιτα περιορισμένης θερμιδικής αξίας έχασαν σημαντικά περισσότερο σωματικό βάρος και σωματικό λίπος από όσες κατανάλωναν λευκό ρύζι.