Δες τη φιλία σαν το πιο δυνατό σου όπλο!

Δες τη φιλία σαν το πιο δυνατό σου όπλο!

Το ύψιστο ιδανικό που ξεπερνά κάθε τι υλικό και θεωρείται και πηγή ευτυχίας και από τον σπουδαίο φιλόσοφο Αριστοτέλη, είναι η φιλία. Κάποιες απ’ τις παρατηρήσεις του, αφορούσαν το δεσμό της φιλίας καταλήγοντας στη σπουδαιότητά της και την απίστευτη δύναμή της. Οι άνθρωποι που συνδέονται συναισθηματικά και πραγματικά έχοντας δημιουργήσει την αρετή της φιλίας είναι αυτοί που έχουν κοινές αξίες, ενσυναίσθηση και το μεγάλο κίνητρο για τη διατήρηση της σχέσης μέσα στο χρόνο. Ξεκινώντας λοιπόν, απ’ τα πρώτα χρόνια της κοινωνικοποίησης μας, αντιλαμβανόμαστε ότι η φιλία είναι μια ανάγκη του ανθρώπου παρ' όλο που μπορεί να περιτριγυρίζεται από πολλούς συγγενείς.. Είναι ο δεσμός που χρειάζεται ο οποιοσδήποτε σε κάθε ηλικία, ανεξαρτήτου φύλου, οικονομικής κατάστασης και καταγωγής. Οι άνθρωποι που πιστεύουν στη φιλία και δεν φαντάζονται τη ζωή τους χωρίς αυτήν είναι εκείνοι που μπορούν να εμπιστευτούν και θέλουν να εξελιχθούν.. Αδιαμφισβήτητα το να έχουμε φίλους είναι υγεία..

Σε ποιές περιπτώσεις φαίνεται η αξίας της φιλίας;

Το αίσθημα του ''ανήκειν'' δεν το συναντάμε μόνο στις ερωτικές σχέσεις.. Η αίσθηση του ‘’ανήκειν’’ παρέχει μια οικεία και ασφαλή σχέση που εμπεριέχει αυτόματα και το αίσθημα ευτυχίας. Είναι σημαντική η ύπαρξη πραγματικών και σωστών φίλων γιατί είναι αυτοί που ενισχύουν την αυτοπεποίθηση, σε βοηθούν να εξελιχθείς, να αγαπήσεις τη διαφορετικότητα, και να αντιμετωπίσεις δυσκολίες. Μάλιστα, η αξία της φιλίας φαίνεται ειδικότερα, σε ανθρώπους για παράδειγμα, που δεν έχουν αδέρφια και χρειάζονται κοινωνικό περίγυρο έτσι ώστε να αναπτυχθούν και να γνωρίσουν και τον εαυτό τους μέσα από αυτή τη σχέση. Επίσης, βλέπουμε συχνά ενήλικες οι οποίοι δεν έχουν φίλους να ''πέφτουν'' πάνω στα παιδιά τους, και να εξαρτώνται συναισθηματικά από αυτά. Όμως, η φιλία είναι απαραίτητη ακόμα και όταν χτίζεται μια οικογένεια.. Πόσοι γονείς άλλωστε, δεν θα μετέδιδαν το δικό τους άγχος στα παιδιά, αν είχαν φίλους να μοιραστούν τις δύσκολες στιγμές τους; Επιπλέον, άνθρωποι που έχουν βιώσει τη γονεϊκή απόρριψη είτε σε μικρή είτε σε μεγαλύτερη ηλικία, έχουν περισσότερη ανάγκη από τον καθένα για πραγματική φιλία και αυτό γιατί θέλουν να ανήκουν κάπου, επιλέγοντας τους φίλους για οικογένεια. Είναι σημαντική η αναφορά και στο κομμάτι της αντιμετώπισης της κατάθλιψης. Πέραν του ότι χρήζει ειδικής αντιμετώπισης ένας άνθρωπος που βιώνει κατάθλιψη, έχει ανάγκη από ανθρώπους να βγαίνει έξω, να διασκεδάζει, να συλλέγει αναμνήσεις , να συζητάει, να γελά, να μοιράζεται σκέψεις και να νιώθει τη συμπόνια και τη κατανόηση.. Οι πραγματικοί φίλοι, σου δείχνουν, σε τέτοιες στιγμές ότι είναι εκεί για σένα και πόσο σημαντικός είσαι εσύ για αυτούς! Στη ζωή του κάθε ανθρώπου αυτή η σχέση αποτελεί εσωτερική ισορροπία και όταν αυτό γίνει αντιληπτό ο καθένας θα έχει κίνητρο για την επίτευξη ή τη διατήρηση αυτής της σχέσης.

Αν λοιπόν, σου συμβαίνει αυτή η επιτυχία στη ζωή, (γιατί είναι επιτυχία να έχεις φίλους αφού τους επιλέγεις κερδίζοντάς τους και όχι τύχη)να είσαι για τους άλλους ο φίλος που θα ήθελες να έχεις για όλα τα χρόνια της ζωής σου. Αν δεν έχεις πετύχει ακόμα αυτή την ιδανική σχέση επίλεξε ανθρώπους που βλέπεις σε εκείνους στοιχεία δικά σου, σαν έναν καθρέφτη του εαυτού σου, στη συνέχεια υιοθέτησε τις πιο ωραίες συμπεριφορές που θαυμάζεις , και τέλος διατήρησε αυτή τη σχέση σαν κάτι πολύ δικό σου και πολύτιμο.

Tip : Δες τη φιλία σαν το πιο δυνατό σου όπλο!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-LIFE COACH / Katerinaxaritou14@gmail.com