Εσύ αποφασίζεις για την ευτυχία σου!

Εσύ αποφασίζεις για την ευτυχία σου!

Εμείς έχουμε τον έλεγχο και την αντοχή να μπορέσουμε να αψηφήσουμε οτιδήποτε 

Κακά τα ψέματα, πολλές είναι οι φορές που αφήνουμε να ελέγχεται η διάθεσή μας από πράγματα και ανθρώπους, που χωρίς να το θέλουμε μας επηρεάζουν ψυχολογικά.

Πόσες φορές μέσα στην ημέρα, εντός λεπτών, μη σου πω και εντός δευτερολέπτων έχει τύχει να αλλάξει η διάθεσή μας από το ένα άκρο στο άλλο; Είτε γιατί κάτι μας δημιούργησε θυμό, ή καλύτερα εμείς επιτρέψαμε να μας επηρεάσει δημιουργώντας μας θυμό και οργή είτε γιατί μας έκανε να αμφιβάλλουμε για τα όρια και τις αντοχές μας, είτε γιατί στο αμέσως επόμενο λεπτό δώσαμε και την ευκαιρία σε κάτι να μας δημιουργήσει χαρά. Σε αυτό θέλω να καταλήξω. Θελήσαμε να μας δημιουργήσει χαρά.

Ό,τι και όποιος μπορεί εντός ωρών ή ακόμα και λεπτών να αλλάξει τις σκέψεις ή την διάθεσή μας είναι αυτό ή αντίστοιχα αυτός που μας ελέγχει. Έχει την δυνατότητα κάλλιστα και μας χειρίζεται σαν μαριονέτα. Τον αφήνουμε και μας κάνει ό,τι θέλει, έχει βρει τα κουμπιά μας και ξέρει να παίζει καλά μαζί μας. Ενδεχομένως εμείς εκείνη την στιγμή, να ορκιζόμαστε πως δεν θα αφήσουμε να μας επηρεάσει ποτέ ξανά, αλλά επειδή η λέξη ποτέ έχει τόσο μεγάλο νόημα που μας διαψεύδει και καλά κάνει, η παραμικρή αλλαγή που παρουσιάζουμε στην συμπεριφορά μας είναι εμφανέστατη.

happy 2

Οφείλουμε να έχουμε όνειρα και στόχους, καθώς παράλληλα να βρίσκουμε και την δύναμη να ξεχωρίζουμε που πρέπει να σταματήσει το καθετί που θα μας επηρεάζει και το που να συνεχιστεί. Εμείς έχουμε τον έλεγχο και την αντοχή να μπορέσουμε να αψηφήσουμε οτιδήποτε μπορεί να μας επιβάλλει ο κόσμος με τον δικό του τρόπο μόνο και μόνο για να μας ελέγξει.

Η αξία όμως του εαυτού μας ορίζεται από εμάς τους ίδιους και δεν στηρίζεται σε κανέναν. Είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας, για τον εαυτό μας, για τις επιλογές μας καθώς και για την ευτυχία μας διότι είναι τόσο σημαντική που στο χέρι μας είναι κάθε πότε την επιλέγουμε. Αν συνεχώς εξαρτόμαστε από άλλους και δεν μπορούμε να σεβαστούμε τον εαυτό μας εμείς οι ίδιοι, δεν θα το κάνει κανείς άλλος για μας. Είμαστε ικανοί να δεχτούμε και την απώλεια στη ζωή και την θλίψη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να πορευόμαστε με αυτά από την στιγμή που αναπόφευκτα θα μας προκύψουν.

Την ευτυχία ο καθένας μας μπορεί να την ορίσει όπως ακριβώς τον εκφράζει. Είναι δικαίωμα μας να επιλέγουμε ‘’αυτό’’ το οποίο θα μας κάνει ευτυχισμένους, με την αξία και τον δικό μας κόπο, χωρίς να βασιζόμαστε στους άλλους. Ξέρω θέλει κότσια αρκετές φορές ώστε να μην επηρεαστούμε από τα διάφορα που συμβαίνουν γύρω και μέσα μας κυρίως όταν δεν βρίσκουμε κανέναν λόγο για να χαρούμε, όταν όλα γύρω μας νιώθουμε ότι καταρρέουν, ότι όλα πάνε στραβά και φαίνονται μαύρα, πρέπει τότε να βρούμε την δύναμη και να δούμε την άλλη πλευρά, την λίγο πιο θετική. Το αύριο είναι πολύ κοντά, μια νέα μέρα ξημερώνει και νέες ευκαιρίες έρχονται με σκοπό να μπορέσουμε να βρούμε πράγματα που μας κάνουν να γελάμε έχοντας στο πλευρό μας τους δικούς μας ανθρώπους.

Εφόσον όμως η ευτυχία είναι επιλογή, έχουμε την δυνατότητα να την κάνουμε να προκύψει σαν αποτέλεσμα δικών μας καταστάσεων και γεγονότων, χωρίς να τα έχουμε ή να τα θέλουμε όλα για να είμαστε πλήρεις και ευτυχισμένοι. Αρκούμαστε με τα λίγα και καλά αφού εμείς κυνηγάμε την ευτυχία, εμείς την φτιάχνουμε. Ξέρω πως δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση. Είναι στιγμές. Αυτές κρατάμε όμως για να μπορούμε να συνεχίζουμε. Αρκετά από αυτά που βλέπουμε στα social media έχουν ένα τρόπο να νομίζουμε πως η ευτυχία είναι παντοτινή, πως όλα βρίσκονται σε ένα ροζ συννεφάκι. Η αλήθεια είναι πως απλά βλέπουμε την μια πλευρά της ζωής και προφανώς την πιο χαρούμενη και ουτοπική κάποιες φορές, αφού είναι αρκετά σπάνιο κάποιος να ποστάρει τις δυστυχίες που του συμβαίνουν. Προτιμά και επιλέγει να ποστάρει κυρίως τις στιγμές ευτυχίας κάτι που μπορεί να δίνει την δύναμη να ξεπεράσει ο,τι μπορεί να συμβαίνει.

Επομένως λοιπόν, αφού η ευτυχία είναι στιγμές, ας μαζέψουμε όσο περισσότερες στιγμές μπορούμε από τα πιο απλά καθημερινά πράγματα και ας πορευόμαστε με αυτές, ώστε να έχουμε την δυνατότητα να τις επιλέγουμε σε κάθε δυσκολία, για να μας θυμίζουν πως η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας και μπορούμε να την διαλέγουμε. Να δίνουμε χαρά στον εαυτό μας μόνοι μας χωρίς να περιμένουμε τους άλλους να το κάνουν. Και θυμήσου: Μην περιμένεις να έρθει η χαρά από μόνη της εάν δεν κουνήσεις και εσύ λίγο το δαχτυλάκι σου!