Μήπως είσαι εθισμένη στο κινητό σου τηλέφωνο;

Η ψυχή έχει ανάγκη από τη διεύρυνση της ανθρώπινης εμπειρίας, όχι τη συρρίκνωσή της. Από την οπτική γωνία της ψυχής, τα smartphones εμποδίζουν την πρωταρχική, έμφυτη επιθυμία να συνδεθεί ο ένας με τον άλλον.

Αν βρίσκεσαι με το κινητό σου στο χέρι όλη την ώρααπό επιλογή, μπορεί να είσαι εθισμένη. Σωστά; Όχι, απαραίτητα. Ο ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα εθισμού Carder Stout, PhD, βοηθά ανθρώπους που παλεύουν με την εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, αλλά και από τη ματαιοδοξία, τη δυσαρέσκεια, την αγάπη, την υπερβολική σκέψη. Στο νέο του βιβλίο, «We Are AllAddicts», ο Stout υποστηρίζει ότι κάθε εμμονή που σεαποσυνδέει από την έμφυτη ανθρωπιά, μπορεί να θεωρηθεί εθισμός. Αν το τηλέφωνό σου έχει εξελιχθεί σεπρόβλημα, προτείνει να κάνεις μερικά μικρά βήματα -ακολουθούμενα από μεγαλύτερα- προς την ψηφιακή νηφαλιότητα.

Μερικοί απλοί τρόποι για να γίνεις διάσημη σε έναν χρόνο

«Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχω έναν αυστηρό κανόνα στο θεραπευτικό μου γραφείο - ζητώ από τους ασθενείς μου να απενεργοποιούν τα τηλέφωνά τους στην αίθουσα αναμονής πριν εισέλθουν. Η πλήρης απενεργοποίηση του τηλεφώνου δημιουργεί μια διαφορετική ενέργεια από την ενεργοποίηση της λειτουργίας σε πτήση και έχω παρατηρήσει ότι οι ασθενείς μου χαλαρώνουν με διαφορετικό τρόπο όταν είναι εντελώς αποσυνδεδεμένοι. Οι ασθενείς μου με ευχαριστούν για αυτό το, ενώ πολλοί από αυτούς μου λένε ότι αυτή θα είναι η μόνη φορά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που το τηλέφωνό τους θα είναι απενεργοποιημένο. Ορισμένοι δεν έχουν ιδέα πώς να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν το τηλέφωνο, καθώς δεν το έχουν ξανακάνει ποτέ στο παρελθόν. Περίπου οι μισοί από αυτούς είναι σύμφωνοι ή συμμορφώνονται, ωστόσο πολλές φορές το τηλέφωνο έχει χτυπήσει κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, αφού ο ασθενής με διαβεβαίωσε ότι είναι απενεργοποιημένο.


Η αγωνία του να μείνουν χωρίς το τηλέφωνό τους, ακόμη και για ένα σύντομο πεντάλεπτο, είναι αιτία να είναι ανέντιμοι με τον ψυχολόγο τους. Στην πραγματικότητα, αρκετοί άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το ιατρείο μου ρητά λόγω των κατευθυντήριων γραμμών για το τηλέφωνο. Ήταν ένα ενδιαφέρον, τυχαίο πείραμα για την ανθρώπινη φύση στην εποχή της τεχνολογίας. Βλέπω πόσο προσκολλημένοι είναι οι άνθρωποι στα τηλέφωνά τους. Θα πουν ψέματα, θα επιχειρηματολογήσουν, θα δικαιολογηθούν και θα απαιτήσουν να είναι ενεργοποιημένο και διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή. Τώρα, πείτε μου - πιστεύετε ότι αυτό είναι υγιές; Σας φαίνεται οικείο; Ξέρετε πώς να απενεργοποιείτε το τηλέφωνό σας;» λέει χαρακτηριστικά.

Πώς να παραιτηθείς από μια δουλειά με επαγγελματικό τρόπο

Και προσθέτει: «Όταν επιστρέφω στο σπίτι από τη δουλειά, εφαρμόζω μια άλλη τελετουργία. Ελέγχω το τηλέφωνό μου για να δω αν κάποιο επείγον θέμα χρειάζεται απάντηση, και αφού ολοκληρώσω αυτή την εργασία, το κλείνω - εντελώς. Μεταξύ των ωρών 7:00 μ.μ. και 7:00 π.μ., είμαι χωρίς τηλέφωνο. Αυτό μου φάνηκε παράξενο στην αρχή, καθώς είχα κι εγώ δημιουργήσει μια εξάρτηση από αυτό, αλλά μετά από λίγο άρχισε να μου φαίνεται φυσιολογικό. Επέστρεφα στις μέρες της παιδικής μου ηλικίας, πριν εφευρεθούν τα smartphones. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο αναζωογονητικό είναι να ξεκολλάω από το συνεχές πάρε-δώσε με το τηλέφωνό μου. Επικεντρώνω την ενέργειά μου στην καλλιέργεια των σχέσεών μου με τα δύο μου παιδιά και τη σύζυγό μου. Διαβάζουμε μαζί ιστορίες, μιλάμε για τις μέρες μας, παίζουμε παιχνίδια και τρώμε γεύματα χωρίς διακοπή. Πιστεύω ότι αυτός ο χρόνος είναι ιερός -δεν θα τον ξαναπάρουμε ποτέ πίσω και πρέπει να τον βελτιστοποιήσουμε. Τα παιδιά μου θα με ευχαριστήσουν γι' αυτό κάποια στιγμή, αλλά κατά κάποιον τρόπο το κάνουν ήδη, καθώς η χαρά τους συνδέεται με τον χρόνο που τους δίνω. Δεν έχουν μεγαλώσει σε μια οικιακή κουλτούρα όπου τα τηλέφωνα χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και επομένως δεν γνωρίζουν κάτι διαφορετικό. Οι σχέσεις μου έχουν βελτιωθεί από τότε που εφάρμοσα αυτά τα όρια, και αυτό δεν με εκπλήσσει.

Η ψυχή έχει ανάγκη από τη διεύρυνση της ανθρώπινης εμπειρίας, όχι τη συρρίκνωσή της. Από την οπτική γωνία της ψυχής, τα smartphones εμποδίζουν την πρωταρχική, έμφυτη επιθυμία να συνδεθεί ο ένας με τον άλλον και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τους ανθρώπους στη ζωή μας, ακόμη και αυτούς που θεωρούμε πιο κοντινούς μας. Θυμηθείτε, η ψυχή είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας όταν πρόκειται για θεραπεία. Ο κύριος σκοπός της είναι να μας δείξει εναλλακτικές λύσεις στις αρνητικές και καθοδηγούμενες από το “εγώ” επιδιώξεις μας και να μας βοηθήσει να αποκαταστήσουμε την ευτυχία και την αγάπη στον ψυχισμό μας. Η ψυχή είναι πάντα ακλόνητη και αδιαπέραστη από βλάβες. Είναι η μόνη σταθερά στη ζωή μας που καθορίζει το πώς αισθανόμαστε αυθεντικά και μας ωθεί σταθερά να γίνουμε καλύτεροι. Η ψυχή ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για την καλλιέργεια των ανθρώπινων σχέσεων μέσω της άμεσης εμπειρίας παρά με τεχνητά μέσα. Το τηλέφωνο είναι καθαρά προϊόν του “εγώ”, και ο εθισμός αγαπά οτιδήποτε καθοδηγείται από το “εγώ”. Η ψυχή αγαπά την ελευθερία, ενώ το “εγώ”παρασύρεται από τη δέσμευση. Η ψυχή γνωρίζει ότι δεν πρέπει να βασίζεται κανείς στην επικύρωση ή στις φιλοφρονήσεις για να εδραιώσει την αίσθηση του εαυτού του, αλλά το “εγώ” αντλεί τη φύση του από αυτήν ακριβώς τη διαδικασία.

Οι καθημερινές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Όταν δεν το χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να βάζετε το smartphone σας στην άκρη. Όταν βρίσκεστε με άλλους, γυρίστε το στη λειτουργία πτήσης και εστιάστε την προσοχή σας ολοκληρωτικά στο πρόσωπο που έχετε απέναντί σας. Είναι δύσκολο να συγκεντρωθείτε όταν ένα μικρό ηχητικό μήνυμα σας ειδοποιεί για μια νέα ειδοποίηση. Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις ή αφήστε το τηλέφωνό σας στο αθόρυβο και απολαύστε τον χρόνο που έχετε με τους άλλους».

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης