12 Λόγοι για να σταματήσεις να κάνεις photoshop στη ζωή σου

12 Λόγοι για να σταματήσεις να κάνεις photoshop στη ζωή σου
Pexels

Το για πάντα «ακόλουθος» και όσα πρέπει να σκεφτείς.

«Απλά να είσαι ο εαυτός σου». Όλοι έχουμε ακούσει τον χρυσό κανόνα χιλιάδες φορές στο παρελθόν, όμως πόσοι από εμάς μπορούμε να πούμε ειλικρινά ότι εκθέτουμε ανοιχτά την πλήρη, «αμοντάριστη» εκδοχή του αυθεντικού μας εαυτού για να τη δει ο κόσμος - με ατέλειες και όλα τα ψεγάδια;

Είτε μιλάμε για ένα ανεπαίσθητο ρετούς των αντιληπτών ατελειών μας, είτε για ένα χάσμα ανάμεσα στη μάσκα που φοράμε δημοσίως και τον αληθινό εαυτό που κρύβουμε μέσα μας, σχεδόν όλοι κρατάμε κάποιες έντονα εξαρτημένες πεποιθήσεις γύρω από το τι πρέπει να παρουσιάσουμε στον κόσμο προκειμένου να ταιριάξουμε, να γίνουμε αποδεκτοί, να μας συμπαθήσουν και να μας αγαπήσουν. Όμως, ο βαθμός στον οποίο αυτό το airbrushing της μη αυθεντικότητας μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τη ζωή μας, μπορεί να είναι βαθύτερος απ' ό, τι νομίζουμε.

Μήπως βρίσκεσαι σε έναν φαύλο συναισθηματικό κύκλο ντροπής και θλίψης;

1. Μια «συνταγή» για τη λύπη

Το να ζεις ευθυγραμμιζόμενη με τα ιδανικά κάποιου άλλου και όχι με τα δικά σου θα σε βάλει γενικά σε ένα σίγουρο μονοπάτι προς την απογοήτευση, ανεξάρτητα από το τι θα πετύχεις. Ασχέτως από το πόσα διαγράφεις από την κοινωνικά προδιαγεγραμμένη λίστα επιθυμιών ή από το πόσες προσδοκίες των ανθρώπων καταφέρνεις να ικανοποιήσεις, ο πόνος της λύπης που δεν κατάφερες να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου και δεν κυνήγησες τα όνειρά σου, είναι μεγάλος και αδύνατον να τον αποφύγεις.

2. Αυτό-σαμποτάζ

Αν εμποδίζεις τον αυθεντικό εαυτό σου να λάμψει, ανακόπτεις τη ροή της αληθινής προσωπικής σου δύναμης και στερείς από τον κόσμο όλα όσα είσαι ικανή να δώσεις σε αυτόν. Είσαι η καλύτερη στο να είσαι απλά εσύ, οπότε γιατί να μην το κάνεις με υπερηφάνεια; Όταν αποφασίζουμε να προσπαθήσουμε να ζήσουμε σύμφωνα με το μονοπάτι κάποιου άλλου ή να συγκριθούμε με αυτό, παραιτούμαστε από το οδηγηθούμε στο μοναδικό μας μεγαλείο.

3. Η υποβάθμιση της αυτοεκτίμησης

Οποιαδήποτε πεποίθηση ότι η πραγματική εκδοχή του εαυτού σου πρέπει να υποστεί επεξεργασία, για να εκτεθεί στον κόσμο, υποδηλώνει στον αληθινό σου εαυτό ότι κατά κάποιο τρόπο δεν είναι αρκετά καλός, ότι του λείπει κάτι ή ότι κάτι σαφώς δεν πάει καλά με εσένα.

Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να παρουσιάζεις επιφανειακά, το να ζεις αναντίστοιχα με τον αυθεντικό εαυτό σου οδηγεί στην καλλιέργεια μιας επιζήμιας χαμηλής αίσθησης αξίας που ο κόσμος δεν μπορεί παρά να «αντανακλά» αυτή τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Γιατί κλαίμε, τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν το κάνουμε και γιατί οι άντρες κλαίνε πιο σπάνια;

4. Για πάντα «ακόλουθος»

Οι άνθρωποι μαγνητίζονται από έναν ηγέτη που ξεχωρίζει από το πλήθος και αφήνει ελεύθερη να λάμψει τη μοναδική «γεύση» της μεγαλοπρέπειάς του - οι λίγοι που πραγματικά ζουν και κατέχουν την αυθεντική τους αλήθεια, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι. Εκείνοι που αναζητούν την αποδοχή, τον θαυμασμό και τον σεβασμό προσπαθώντας να ταιριάξουν στο μοντέλο αυτού που νομίζουν ότι όλοι θέλουν, είναι προορισμένοι να ακολουθούν πάντα την άμορφη επιταγή της μάζας.

5. Το απάνθρωπο άγγιγμα

Το να επιτρέψεις στον αληθινό σου εαυτό να είναι ευάλωτος,είναι το κλειδί για να «ξεκλειδώσεις» το μεγαλύτερο επίπεδο σύνδεσης με τους άλλους. Σε έναν κόσμο που φοράει μάσκες, οι άνθρωποι χαίρονται με την απελευθέρωση του να μπορούν να αφήσουν την άμυνά τους και να είναι πραγματικά ο εαυτός τους. Μάλιστα, μοιραζόμενοι τις λεγόμενες «ατέλειές» μας δίνουμε στους άλλους την άδεια να κάνουν το ίδιο. Σκέψου αυτούς που σε ελκύουν και θες να «ανοιχτείς» κοντά τους και πώς σε κάνει αυτό να αισθάνεσαι, σε σχέση με το βάθος της σχέσης που είσαι σε θέση να βιώσεις με κάποιον που παρουσιάζει μια φαινομενικά τέλεια μεταμφίεση.

«Οι μόνοι φυσιολογικοί άνθρωποι είναι αυτοί που δεν γνωρίζεις πολύ καλά» - Joe Ancis

6. Ζώντας με φόβο

Όταν η περσόνα που παρουσιάζεις στον κόσμο είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από απόλυτα αυθεντική, ζεις με τη διαρκή απειλή ότι θα σε «ανακαλύψουν» και κουβαλάς ένα περιοριστικό βάρος ανησυχίας ότι κάθε μέρος που δεν συνάδει με αυτό το ιδανικό πρέπει να παραμείνει σταθερά κλειδωμένο. Όταν κατέχεις πλήρως την αλήθεια σου, δεν έχεις τίποτα να κρύψεις και τίποτα πια να φοβηθείς.

7. «Ασπίδες» προστασίας

Προκειμένου να διατηρήσουμε ένα ισχυρό προσωπείο και να προστατεύσουμε την πλήρη αποκάλυψη του εαυτού μας, τείνουμε να αναπτύσσουμε μερικές αρκετά αποτελεσματικές άμυνες. Δυστυχώς, αυτές έχουν γενικά το αντίθετο αποτέλεσμα από το να έχουμε τη σύνδεση που πραγματικά αναζητούμε, καθώς είναι κυρίως σχεδιασμένες για να κρατούν τους άλλους σε μια άνετη απόσταση από το να εμπλακούν ποτέ πολύ βαθιά ή να εισέλθουν στη ζωή σας πέρα από τα όρια που περιφρουρούμε.

8. Ποιον νομίζεις ότι κοροϊδεύεις;

Οι άνθρωποι μπορούν να διαισθανθούν πολύ βαθύτερα από το επιφανειακό επίπεδο αλληλεπίδρασης που είσαι σε θέση να προσφέρεις. Το ξέρουν. Το ξέρεις. Και όσο πιο σαθρή είναι η αυθεντικότητα αυτής της γυαλισμένης εξωτερικής εμφάνισης, τόσο πιο ισχυρή ασυνείδητη συζήτηση διεξάγεται μεταξύ σας.

9. Αγάπη υπό όρους

Όσο περισσότερο δίνεσαι σε μια σχέση, τόσο περισσότερο είναι και το βάθος της αγάπης και της ολοκλήρωσης που μπορείς να βιώσεις σε αυτή τη σχέση. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να αφήνουν τον εαυτό τους να φιλτράρει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές που μοιράζονται ακόμη και με τον πιο στενό τους σύντροφο. Για να βιώσεις την ιερότητα της αγάπης χωρίς όρους πρέπει να υπάρχει η προθυμία να εκθέσεις την πιο αληθινή εκδοχή της ψυχής σου, αλλιώς δεν θα νιώσεις ποτέ πραγματικά αποδεκτή για οτιδήποτε άλλο εκτός από το γυαλισμένο προσωπείο που παρουσιάζεις.

10. Καχεκτική ανάπτυξη

Η πιο επιδραστική σχέση στη ζωή μας είναι αυτή που έχουμεμε τον εαυτό μας - αλλά πόσο πρόθυμοι είμαστε να κοιτάξουμε βαθιά μέσα στη δική μας αλήθεια, να αποδεχτούμε με ειλικρίνεια τις ατέλειές μας και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας γι' αυτό που πραγματικά είμαστε; Μόνο όταν κάνουμε ένα βήμα στην άκρη από τις στρεβλώσεις του εγώ μας και βλέπουμε ξεκάθαρα πού υπάρχουν τα κενά, μπορούμε να προσκαλέσουμε την πραγματική αλλαγή, την ανάπτυξη και την πρόοδο που θα τα γεμίσει πραγματικά, αντί απλώς να «βάψουμε» τις ρωγμές με ένα φρέσκο στρώμα άρνησης.

11. Σπατάλη ενέργειας

Ας το παραδεχτούμε, το να κρατάς συνεχώς τα προσχήματα μπορεί να συνεπάγεται πολλή προσπάθεια, ενέργεια και εξαντλητική ένταση που θα μπορούσε να δαπανηθεί πολύ καλύτερα αλλού. Πόσα περισσότερα πράγματα θα μπορούσεςνα πετύχεις με την ενέργεια που διοχετεύεις αβίαστα στο να προσποιείσαι;

12. Αυτό- υποτίμηση

Τελικά, το να φοράμε τον προστατευτικό εξοπλισμό που κρατάει τον αυθεντικό εαυτό μας σε απόσταση ασφαλείας από την έκθεση στα πιθανά χτυπήματα και τους μώλωπες κατά μήκος του ταξιδιού της ζωής, μας εμποδίζει επίσης από το να πετύχουμε τους υψηλότερους στόχους μας. Η πραγματική ολοκλήρωση έρχεται με το να ζούμε ελεύθερα, να ζούμε πλήρως και να ζούμε την αλήθεια μας.