Ιστορική παρουσία-ομιλία του James Watson στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Μια Χρυσή Σελίδα για το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
O Καθηγητής James D. Watson, Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας για την Ανακάλυψη της Διπλής Έλικας του DNA, το 1962, ήταν ο Κεντρικός Ομιλητής και το Τιμώμενο Πρόσωπο στο 12ου Συνέδριο Ιατρικής Χημείας, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στο τριήμερο 12 – 14 Απριλίου 2011. Η Ανακάλυψη αυτή έχει χαρακτηριστεί ως το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα του 20ου αιώνα και από πολλούς ως η σημαντικότερη Ανακάλυψη όλων των εποχών.
Η Ομιλία του James Watson με τίτλο "Discovering the Double Helix of DNA", πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 και ήταν μια συγκλονιστική περιγραφή της μεγάλης ανακάλυψης. Η Ομιλία του περιελάμβανε λεπτομέρειες της επικοινωνίας του με τον Francis Crick, τον Maurice Wilkins και άλλους συνεργάτες του, καθώς προσέγγιζαν το 1953 τον μεγάλο στόχο της διευκρίνησης της δομής του DNA και της αποκρυπτογράφησης του κώδικα μεταφοράς γενετικού υλικού.
Το Συνέδριο είχε τεράστια και πρωτοφανή επιτυχία, με την συμμετοχή άνω των 2.500 ατόμων από όλη την Ελλάδα, που παρακολούθησαν την Ομιλία του James Watson. Στο τέλος της Ομιλίας ο James Watson καταχειροκροτήθηκε από το σύνολο των παρισταμένων, μέσα σε μια ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, ενώ για αρκετή ώρα εν συνεχεία υπέγραφε βιβλία φοιτητών και με προθυμία δεχόταν την φωτογράφηση μαζί τους.
Την προηγούμενη ημέρα, Τετάρτη 13 Απριλίου το πρωί, έγινε η Αναγόρευση του James Watson σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών της Πρυτανείας. Τον Τιμώμενο παρουσίασαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, κ. Γ. Παναγιωτάκης, η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, κα Β. Κυριαζοπούλου και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, κ. Χ. Γώγος. Την παρουσίαση του έργου του, με έμφαση στην ανεκτίμητη συμβολή του στην Μοριακή Βιολογία και στο Πρόγραμμα Αποκωδικοποίησης του Ανθρώπινου Γονιδιώματος, έκανε ο Καθηγητής Ιατρικής και Μοριακής Γενετικής κ. Νικόλαος Μοσχονάς. Ακολούθησε η περιένδυση του Τιμώμενου με την τήβεννο και ομιλία του με θέμα "Personal Genomes". Της Αναγόρευσης προηγήθηκε επίσκεψη του στο γλυπτό της Διπλής Έλικας του DNA στο Τμήμα Βιολογίας, μοναδικό στον κόσμο για την αρχι-τεκτονική του, όπου τον υποδέχθηκαν πολλοί Καθηγητές και Φοιτητές του Τμήματος, με επικεφαλής τον πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή Γενετικής κ. Στ. Αλαχιώτη.
Το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε η Επίσημη Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου, όπου τιμήθηκε ο James Watson από το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Πόλη, το ΜΠΣ «Ιατρική Χημεία», την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) και τον Σύλλογο Αποφοίτων Ιατρικής για την προσφορά του στην Επιστήμη, την Κοινωνία και την Ανθρωπότητα. Ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος κ. Ι. Ματσούκας παρουσίασε το Πρόγραμμα, την ακαδημαϊκή του διαδρομή, τονίζοντας την σύνδεση του με την Κοινωνία. Αναφέρθηκε στην 28η Φεβρουαρίου, 1953, γενέθλια ημέρα της Κοσμογονικής Ανακάλυψης, ημέρα σταθμό στην Ιστορία της Ανθρώπινης Ζωής και της Εξέλιξης και καμπή μετάβασης από τον προηγούμενο αποκρυφικό στον νέο κόσμο της Επιστήμης
Ακολούθησε προς τιμήν του James Watson, μεγάλη Συναυλία του διακεκριμένου συνθέτη Μίμη Πλέσσα, στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου με την συμμετοχή της Νεανικής Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών υπό την Διεύθυνση της κας. Ελένης Αραβαντινού – Παπαδοπούλου και της Ορχήστρας Νυχτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων υπό την Διεύθυνση του κ. Θανάση Τσιπινάκη. Συμμετείχαν οι Σολίστες Φωτεινή Δάρρα, Σπύρος Κλείσσας και Ιώ Νικολάου. Το ίδιο βράδυ, φωταγωγήθηκε η Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης προς Τιμήν του Νομπελίστα.
Την Τρίτη 12 Απριλίου 2011, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Συνεδρίου Στρογγυλό Τραπέζι που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος "Άλμα Ζωής" με Θέμα: «Πρόοδοι και Εξελίξεις στην Έρευνα και στην Αντιμετώπιση του Καρκίνου», που συντόνιζε ο Καθηγητής Χειρουργικής κ. Δημήτριος Κούκουρας. Στο Συνέδριο συμμετείχαν επίσης Διακεκριμένοι Ερευνητές απ' όλη την Ελλάδα, οι οποίοι σε σύντομες και επικεντρωμένες στον Ερευνητικό Στόχο ομιλίες, παρουσίασαν τις προόδους και τα αποτελέσματα των μελετών τους σε σημαντικούς τομείς Βιοϊατρικής και Φαρμακευτικής Έρευνας.
Ο James Watson εξέφρασε τη συγκίνηση, την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα και ιδιαίτερα στους φοιτητές για την θερμή υποδοχή, τη φιλοξενία και τη μεγάλη αγάπη που δέχτηκε. Με τη σύζυγό του Ελισάβετ, επισκέπτονται για πρώτη φορά μαζί την Ελλάδα, μετά την τελευταία επίσκεψη του το 1966 σε ένα θερινό Σχολείο Βιολογίας στις Σπέτσες. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, εξεδήλωσε την επιθυμία και επισκέφθηκε το Νέο Μουσείο Ακρόπολις και τον Παρθενώνα. Μετά την ομιλία του στην Πάτρα, σε σύντομη επίσκεψη, επισκέφθηκε και την Αρχαία Ολυμπία εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την κοιτίδα του σύγχρονου Πολιτισμού.