5 +1 λάθη που κάνεις όταν πλένεις τα χέρια σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
5 +1 λάθη που κάνεις όταν πλένεις τα χέρια σου

Μόνο του το αντισηπτικό δεν θα κάνει δουλειά

Κάθε φορά που πηγαίνεις στο μπάνιο και πλένεις τα χέρια σου σίγουρα κάνεις κάποια λάθη που δεν τα καταλαβαίνεις, με αποτέλεσμα αντί να σκοτώσεις τα μικρόβια και τα βακτήρια να τα εξαπλώνεις. Και σίγουρα με έναν ιό να είναι σε έξαρση, δεν είναι το θέλουμε αυτό. Χτες έμαθες ποιος είναι ο σωστός τρόπος να πλένεις τα χέρια σου, οκ εύκολο. Είναι μόνο ο τρόπος όμως που έκανες λάθος τόσο καιρό;

Ξέρεις λοιπόν πως για να προστατευτείς αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πλύνεις σωστά τα χέρια σου κι έπειτα να τα στεγνώσεις. Ποιο είναι όμως το πρόβλημα; Πως το κάνεις με τον λάθος τρόπο. Σύμφωνα λοιπόν με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών το πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι μπορεί να σε προστατέψει. Τι κάνεις όμως λάθος;

#1. Πιάνεις πρώτα το σαπούνι
Όταν πρόκειται να πλύνεις τα χέρια σου ανήκεις σε μία από τις δύο ομάδες. Είτε βρέχεις πρώτα τα χέρια σου και μετά πιάνεις το σαπούνι, είτε πιάνεις πρώτα το σαπούνι στα χέρια σου. Μπορεί να νομίζεις πως δεν έχει μεγάλη διαφορά, όμως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών προτείνουν πρώτα να τα βρέχεις, αφού το υγρό δέρμα μπορεί να απορροφήσει καλύτερα το σαπούνι.

#2. Δεν τα τρίβεις για αρκετή ώρα
Και αυτό είναι επίσης λάθος. Μια δημόσια τουαλέτα δεν είναι ακριβώς ένα ζεστό και φιλόξενο μέρος για να περάσεις το χρόνο σου. Το δυσάρεστο περιβάλλον μπορεί να σε κάνει να βιαστείς και να πλύνεις τα χέρια σου αρκετά γρήγορα. Αλλά αν δεν ξοδεύεις αρκετό χρόνο να τρίβεις τα χέρια σου, τότε πραγματικά δεν κάνεις και πολλά. Αν δεν αφιερώσεις το σωστό χρόνο για τον καθαρισμό, η κίνηση αυτή είναι εντελώς άχρηστη και δεν είναι αποτελεσματική στη θανάτωση μικροβίων ή βακτηρίων στην επιφάνεια του δέρματός σου.

#3. Δεν χρησιμοποιείς αρκετό σαπούνι
Μην ντρέπεσαι με το σαπούνι! Αν βιάζεσαι, μπορεί να είναι δελεαστικό να ρίξεις λίγο σαπούνι να πλύνεις, να ξεπλύνεις και να φύγεις, όμως τζάμπα θα ‘ ναι και αυτό που δεν θα τα καθαρίσεις πραγματικά.

#4. Δεν σκουπίζεις τα χέρια σου
Ακόμη και το καλύτερο πλύσιμο χεριών να κάνεις, αν δεν σκουπίσεις/στεγνώσεις τα χέρια σου δεν έχει κανένα νόημα απολύτως. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, τα βακτήρια και τα μικρόβια μπορούν να εξαπλωθούν καλύτερα από και προς τα βρεγμένα χέρια.

#5. Επαφίεσαι μόνο στο αντισηπτικό σου
Ενώ το απολυμαντικό χεριών μπορεί να σε βοηθήσει στην εξάλειψη των μικροβίων όταν δεν έχεις εύκαιρη κάποια άλλη παροχή για ένα πλήρες πλύσιμο των χεριών σου, δεν πρέπει να βασίζεσαι αποκλειστικά σε αυτό για να παραμείνεις καθαρή. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, «τα απολυμαντικά χειρός με βάση το οινόπνευμα δεν σκοτώνουν όλα τα είδη μικροβίων, όπως ένα μικρόβιο στο στομάχι που ονομάζεται νοροϊός, κάποια παράσιτα και το Clostridium difficile, το οποίο προκαλεί σοβαρή διάρροια ». Γι’ αυτό καλό θα ήταν να τα πλένεις τακτικά.

#Plus one: Όταν τελειώνεις με το πλύσιμο των χεριών σου και προτού τα σκουπίσεις ή στεγνώσεις, ακουμπάς και πάλι τη βρύση, την οποία έπιασες προτού πλύνεις τα χέρια σου. Με την κίνηση αυτή τα μικρόβια-βακτήρια βρίσκονται και πάλι στα χέρια σου.