5 πράγματα που σε κάνουν να «μαγνητίζεις» τα κουνούπια

Νάνσυ Μητσοστέργιου
5 πράγματα που σε κάνουν να «μαγνητίζεις» τα κουνούπια

Έφτασε πάλι αυτή η εποχή 

Έχουμε μπει πια στο καλοκαίρι, οκ διανύουμε τις δέκα πρώτες μέρες του και όχι δεν είναι η ζέστη αυτή που μας έκανε να το καταλάβουμε, αλλά τα κουνούπια που ζουζουνίζουν στα αυτιά μας κάθε τρεις και λίγο είτε κοιμόμαστε, είτε όχι. Είναι, αυτό που ένα κουνούπι σκοτώνεις προτού πας για ύπνο και με το που ξαπλώνεις εμφανίζονται άλλα δέκα. Λες και η θανάτωση του προηγούμενου είναι κάποια ιεροτελεστία που τα καλεί όλα μετά να σου επιτεθούν. Ναι, τα κουνούπια είναι ό,τι πιο ενοχλητικό έχει δημιουργηθεί σε αυτόν τον πλανήτη, όμως ακόμη πιο ενοχλητική είναι η φαγούρα που σου αφήνει μετά, ειδικά όταν είσαι τόσο κουρασμένη και θες να κοιμηθείς και εν τέλει απλά κάθεσαι ξύπνια και ξύνεσαι.

Υπάρχουν τρόποι να τα ξεφορτωθείς και βρίσκονται γύρω σου και μέσα στο ίδιο σου το σπίτι. Και ίσως απλά να μην είχε περάσει ποτέ από το μυαλό σου πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλα αυτά τα φυσικά συστατικά για να απωθήσεις τα κουνούπια. Μπορείς να δεις τους τρόπους εδώ, αλλά πριν γίνει αυτό δεν θες να μάθεις τους λόγους για τους οποίους λειτουργείς σαν μαγνήτης γι’ αυτά; Θα σου πούμε εμείς τα μυστικά γιατί κάποιος πρέπει να βάλει τα κουνούπια στη θέση τους.

#1. Η αναπνοή σου

Ναι, οκ πάντα πλένεις τα δόντια σου πριν πέσεις για ύπνο, όμως αρκετά κουνούπια βρίσκουν το επόμενο θήραμά τους από την αναπνοή. Τα κουνούπια προσελκύονται σε άτομα με υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό επειδή παράγουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό κάνει τους άντρες πιο ελκυστικούς από τις γυναίκες στα κουνούπια- επειδή οι άντρες είναι συχνά μεγαλύτεροι σε όγκο (όχι λόγω πάχους) και έτσι εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Γιατί αυτή η χημική ουσία; Επειδή τα κουνούπια έχουν εξελιχθεί για να αισθανθούν τους ανθρώπους μέσω αυτής της ένωσης.

#2. Υπερβολικός ιδρώτας.

Τα κουνούπια προσελκύονται από βακτήρια ή χημικές ουσίες που ζουν στον ιδρώτα σου, συμπεριλαμβανομένου του γαλακτικού οξέος. Τα κουνούπια αισθάνονται επίσης τη θερμότητα του σώματος, λένε οι ειδικοί, το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί από σκούρα ρούχα ή από πολλές κινήσεις.

#3. Φοράς κολόνια με άρωμα λουλουδιών.

Αν και αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, οι ειδικοί εικάζουν ότι ένα άρωμα λουλουδιών είναι πιθανό να προσελκύσει τα κουνούπια επειδή η κύρια πηγή ενέργειας τους είναι τα λουλούδια, όχι το αίμα. Τα μόνα κουνούπια που χρειάζονται αίμα είναι τα θηλυκά κουνούπια, τα οποία το χρησιμοποιούν ως πηγή πρωτεΐνης για την ανάπτυξη των αυγών τους. Τα αρσενικά κουνούπια δεν δαγκώνουν καθόλου.

#4. Η γενετική σου

Δυστυχώς, μεγάλο μέρος αυτού που σε κάνει το τέλειο γεύμα κουνουπιών είναι εκτός του ελέγχου σου. «Η ελκυστικότητά σου για τα κουνούπια βασίζεται τουλάχιστον εν μέρει σε γενετική βάση», λέει ο Conlon. Μερικά από τα βακτήρια που παράγει το δέρμα σου όταν ιδρώνεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα δελεαστικά για τα κουνούπια, καθώς και ο τύπος του αίματός σου. Μια μελέτη του 2004 από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ελέγχου Παρασίτων διαπίστωσε ότι τα κουνούπια προσελκύονταν περισσότερο από το αίμα τύπου Ο από αυτούς που έχουν Α ή Β.

#5. Ξεχνάς να βάλεις εντομοαπωθητικό σε μέρη του σώματος σου

Τα κουνούπια προσελκύονται σε περιοχές με υψηλή αγγείωση. Επιπλέον, «πολλά είδη προτιμούν τα κάτω άκρα», όπως τα πόδια. Παρόλο που το εντομοαπωθητικό στα χέρια και τα πόδια είναι σημαντικό, μην παραμελείς τις κορυφές των ποδιών σου.
Ίσως πιστεύεις ότι τα κουνούπια τραβιούνται στις αρθρώσεις σου - όπως τα γόνατά σου ή το εσωτερικό των χεριών - αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. «Οι αρθρώσεις έχουν πολλές νευρικές απολήξεις», εξηγεί, η οποία μπορεί να κάνει ένα δάγκωμα στο γόνατο πολύ πιο ερεθιστικό και ευαίσθητο από ένα δάγκωμα στο χέρι σου.