Κινδυνεύεις από κορονοϊό αν είσαι ψηλή; Η έρευνα... και τι πραγματικά ισχύει!

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Κινδυνεύεις από κορονοϊό αν είσαι ψηλή; Η έρευνα... και τι πραγματικά ισχύει!

Αλήθεια ή υπερβολή; 

Ο κορονοϊός που βρίσκεται στη ζωή μας εδώ και 7 μήνες μας έχει ταλαιπωρήσει πολύ. Φυσικά αυτό ισχύει και για ό, τι φέρνει μαζί του ο ιός, aka social distancing, χρήση μάσκας, καραντίνα κ.ο.κ. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά έρχεται μία νέα έρευνα που μας δημιουργεί λίγο άγχος ακόμη, παρά το γεγονός πως δεν ξέρουμε 100% αν τα αποτελέσματά της είναι ακριβή. Διεθνής έρευνα στην οποία συμμετείχε Έλληνας καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Manchester δείχνει ότι το ύψος παίζει ρόλο στο πόσο ευάλωτοι είμαστε στον ιό.

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά στη εμφάνισή μας που δείχνουν πόσο ευάλωτοι είμαστε στον νέο ιό. Όσο περίεργο και απίστευτο και αν σου ακούγεται το ύψος ενός ανθρώπου παίζει ρόλο στον κίνδυνο που διατρέχει να μολυνθεί από κορονοϊό. Οι ψηλοί άνθρωποι -με ύψος άνω του 1,80μ.- διατρέχουν τουλάχιστον διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με όσους είναι κοντύτεροι, να νοσήσουν από κορονοϊό, όπως επεσήμανε έρευνα που διενήργησαν Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες.

Τα ευρήματα της έρευνας, έδειξαν ότι ο νέος κορονοϊός μένει στον αέρα, αφού το ύψος δεν θα έκανε τη διαφορά αν μεταφερόταν μόνο μέσω σταγονιδίων, αναφέρουν οι συντάκτες. Μία διεθνής ομάδα ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων από το Πανεπιστήμιο του Manchester και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, πραγματοποίησαν έρευνα σε δείγμα δύο χιλιάδων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ για να εξετάσουν εάν τα προσωπικά χαρακτηριστικά, η εργασία και οι συνθήκες διαβίωσης υπάρχει περίπτωση να επηρεάζουν την μετάδοση του ιού.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα ψηλότερα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται και μέσω του αέρα επειδή το ύψος δεν θα έκανε τη διαφορά εάν οι άνθρωποι κολλούσαν αποκλειστικά μέσω των σταγονιδίων που εκτοξεύονται όταν βήχουμε.

«Τα αερολύματα μπορούν να συσσωρευτούν σε περιοχές με χαμηλό αερισμό και μεταφέρονται από ρεύματα αέρα. Τα σταγονίδια, ωστόσο, είναι μεγαλύτερα από τα αερολύματα και πιστεύεται ότι ταξιδεύουν σχετικά μικρές αποστάσεις και δεν μπορούν να παραμείνουν για πολύ στον αέρα», όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.

Παρόλα αυτά, η παραπάνω έρευνα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αξιόπιστη πηγή εξαγωγής συμπερασμάτων, καθώς πρόκειται για γενικευμένες εικασίες και παρατηρήσεις σχετικά με το κατά πόσο πληροφορίες από το εργασιακό ή το οικιακό περιβάλλον καθώς και διάφορα προσωπικά χαρακτηριστικά, μπορεί να λειτουργήσουν ως μέσα πρόβλεψης της μετάδοσης του ιού. Ωστόσο, δεν εντοπίζεται πουθενά στην έρευνα ισχυρισμός σχετικά με ύπαρξη σχέσης αίτιου-αιτιατού μεταξύ του ύψους και του βαθμού επικινδυνότητας μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό. Μάλιστα αυτό το σημείο τονίζεται και από τους ίδιους τους ερευνητές.

Ουσιαστικά, και σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, σε περίπτωση μετάδοσης του ιού μέσω αερολυμάτων τα οποία μένουν περισσότερο χρονικό διάστημα στον αέρα, σε αντίθεση με τη μετάδοση μέσω σταγονιδίων τα οποία λόγω μεγέθους δεν αιωρούνται για πολύ, ενδέχεται πιο ψηλά άτομα να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης. Ωστόσο, η μετάδοση αποκλειστικά μέσω αερολυμάτων βρίσκεται υπό εξέταση από την επιστημονική κοινότητα και δεν αποτελεί πλήρως αποδεδειγμένο τρόπο μετάδοσης του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του ιού, αναφέρεται πως η μετάδοση αποκλειστικά μέσω αερολυμάτων εξετάζεται μεν ως πιθανότητα στα πλαίσια διαφόρων ιατρικών διαδικασιών (κατά τις οποίες υπάρχει παραγωγή αερολυμάτων) καθώς και σε κλειστούς χώρους με ανεπαρκή εξαερισμό, ωστόσο επισημαίνεται πως είναι απαραίτητο να γίνουν περαιτέρω μελέτες προς επιβεβαίωση του συγκεκριμένου τρόπου μετάδοσης. Επίσης, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ακόμα και στην περίπτωση παραγωγής αερολυμάτων κατά την εκπνοή ή την ομιλία, δεν έχει εξακριβωθεί αν τα αιωρούμενα σωματίδια περιέχουν δυνητικά λοιμώδη στελέχη του ιού τα οποία να καθιστούν εφικτή την μόλυνση μέσω αερολυμάτων.

To συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία η έρευνα την οποία έχουν επικαλεστεί τα ελληνικά δημοσιεύματα δεν αποτελεί αξιόπιστη πηγή σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2, ενώ ο ισχυρισμός πως το ύψος έχει σημασία για το κατά πόσο κινδυνεύει κάποιος να μολυνθεί από τον ιό δεν αποδεικνύεται μέσω των δεδομένων που επιστρατεύτηκαν από τα υπό εξέταση άρθρα ή από οποιαδήποτε δημοσιευμένη μελέτη μέχρι στιγμής.

Οι πληροφορίες έχουν αντληθεί από την επίσημη ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization).