Είσαι ψηλή; Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως κινδυνεύεις από κορονοϊό

332 SHARES

Δεν πρόκειται για φάρσα

Ο κορονοϊός που βρίσκεται στη ζωή μας εδώ και 7 μήνες μας έχει ταλαιπωρήσει πολύ. Φυσικά αυτό ισχύει και για ότι φέρνει μαζί του ο ιός, aka social distancing, χρήση μάσκας, καραντίνα κ.ο.κ. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά έρχεται μία νέα έρευνα που μας δημιουργεί λίγο άγχος ακόμη, παρά το γεγονός πως δεν ξέρουμε 100% αν τα αποτελέσματά της είναι ακριβή. Διεθνής έρευνα στην οποία συμμετείχε Έλληνας καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Manchester δείχνει ότι το ύψος παίζει ρόλο στο πόσο ευάλωτοι είμαστε στον ιό.

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά στη εμφάνισή μας που δείχνουν πόσο ευάλωτοι είμαστε στον νέο ιό. Όσο περίεργο και απίστευτο και αν σου ακούγεται το ύψος ενός ανθρώπου παίζει ρόλο στον κίνδυνο που διατρέχει να μολυνθεί από κορονοϊό. Οι ψηλοί άνθρωποι -με ύψος άνω του 1,80μ.- διατρέχουν τουλάχιστον διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με όσους είναι κοντύτεροι, να νοσήσουν από κορονοϊό, όπως επεσήμανε έρευνα που διενήργησαν Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες.

Τα ευρήματα της έρευνας, έδειξαν ότι ο νέος κορονοϊός μένει στον αέρα, αφού το ύψος δεν θα έκανε τη διαφορά αν μεταφερόταν μόνο μέσω σταγονιδίων, αναφέρουν οι συντάκτες. Μία διεθνής ομάδα ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων από το Πανεπιστήμιο του Manchester και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, πραγματοποίησαν έρευνα σε δείγμα δύο χιλιάδων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ για να εξετάσουν εάν τα προσωπικά χαρακτηριστικά, η εργασία και οι συνθήκες διαβίωσης υπάρχει περίπτωση να επηρεάζουν την μετάδοση του ιού.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα ψηλότερα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται και μέσω του αέρα επειδή το ύψος δεν θα έκανε τη διαφορά εάν οι άνθρωποι κολλούσαν αποκλειστικά μέσω των σταγονιδίων που εκτοξεύονται όταν βήχουμε.

«Τα αερολύματα μπορούν να συσσωρευτούν σε περιοχές με χαμηλό αερισμό και μεταφέρονται από ρεύματα αέρα. Τα σταγονίδια, ωστόσο, είναι μεγαλύτερα από τα αερολύματα και πιστεύεται ότι ταξιδεύουν σχετικά μικρές αποστάσεις και δεν μπορούν να παραμείνουν για πολύ στον αέρα», όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.

Ο Έλληνας καθηγητής Ευάγγελος Κοντοπαντελής από το Πανεπιστήμιο του Manchester δήλωσε στην «Telegraph»:

«Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ ύψους και διάγνωσης δείχνουν ότι η μετάδοση σταγονιδίων προς τα κάτω δεν είναι ο μόνος μηχανισμός μετάδοσης και η μετάδοση μέσω αερολυμάτων είναι εφικτή. Αν και το social distancing εξακολουθεί να είναι σημαντικό, επειδή η μετάδοση μέσω σταγονιδίων είναι πιθανό να συμβεί, αυτό υποδηλώνει ότι η χρήση μάσκας μπορεί να είναι εξίσου - αν όχι περισσότερο - αποτελεσματική στο θέμα της πρόληψης».

Έρευνα

332 SHARES
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ