Τέρμα οι άνδρες;

Τέρμα οι άνδρες;

Αφού επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν εργαστηριακό σπέρμα η φύση μάλλον δεν τους χρειάζεται πια.

Φυσικά τους χρειαζόμαστε εμείς διότι εκτός από την διαιώνιση του είδους είναι απαραίτητοι και σε άλλες περιστάσεις. Αλλά, το γεγονός είναι το εξής: οι άνδρες των οποίων το σπέρμα δεν είναι σε θέση να γονιμοποιήσει και να αναπαράγει το είδος τους μπορούν, πλέον να ελπίζουν.

Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν εργαστηριακά σπέρμα θηλαστικού -και, συγκεκριμένα, ποντικιού- στο εργαστήριο, κάτι το οποίο έως τώρα θεωρείτο ανέφικτο και πρόκειται για πολύ σημαντικό επίτευγμα της βιολογίας. Που τα κατάφεραν όλα αυτά; Στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Yokohama και την μελέτη της ερευνητικής δράσης τους δημοσίευσαν στο περιοδικό Nature. Το τεχνητό, εργαστηριακό σπέρμα αναπτύχθηκε σε καλλιέργεια από τμήματα οστών που πήραν από τους όρχεις ποντικών και στη συνέχεια κατάφεραν με αυτό να γονιμοποιήσουν ωάρια θηλυκών ποντικιών και να γεννηθούν υγιή βρέφη.

Φυσικά οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί και δεν είναι σίγουροι πως η μέθοδος αυτή θα έχει την ίδια επιτυχία σε μεγαλύτερα θηλαστικά και στους ανθρώπους αλλά πρόκειται για μια πολύ σημαντική αρχή και ένα πολύ καίριο πρώτο επιστημονικό βήμα.