3 μύθοι για την γρίπη

3 μύθοι για την γρίπη

Από τι μπορούμε να κολλήσουμε τελικά γρίπη και από τι όχι;

Μπορεί η άνοιξη να μπαίνει δειλά-δειλά, αν και δεν φαίνεται ιδιαίτερα στον καιρό, οι επίμονες γρίπες και ιώσεις όμως που μας ταλαιπωρούσαν τόσο καιρό (ειδικά αυτή με τον βήχα που έκανε τη μισή πόλη να κάνει σαν να βγάζει το χτικιό) είναι ακόμα εδώ και συνεχίζουν τον πόλεμο στην υγεία μας.

Πριν όμως πάρετε δραστικά μέτρα για να τις αντιμετωπίσετε, ή ακόμα κι αν έχετε ξεκινήσει να μάχεστε απέναντί τους με νύχια και με δόντια, καλό είναι να ξέρετε δυο-τρία πράγματα σχετικά με το πώς μπορούμε να κολλήσουμε. Ή, για την ακρίβεια, τους μύθους σχετικά με αυτές, ώστε να χαλαρώσετε λίγο και να μην το παρακάνετε με την προστασία.

  1. Το φιλί μπορεί να μεταδώσει την ίωση
    Λάθος: Οι περισσότερες ιώσεις περνούν στον οργανισμό από τη μύτη και τα μάτια, όχι από το στόμα. Στην πραγματικότητα, οι έρευνες έχουν δείξει πως μόλις το 8% των ανθρώπων αρρωσταίνουν επειδή φίλησαν κάποιον που κουβαλούσε τον ιό. Οι γιατροί μάλιστα λένε πως είναι ασφαλέστερο να φιλάς κάποιον άρρωστο, παρά να κάνεις χειραψία μαζί του.
  2. Ένα δωμάτιο ξενοδοχείου μπορεί να μας κολλήσει τον ιό
    Αλήθεια: Το ένα τρίτο ενός δωματίου ξενοδοχείου μπορεί να είναι γεμάτο μικρόβια για μια ολόκληρη μέρα αφού το άρρωστο άτομο που έμενε εκεί φύγει. Γι' αυτό καλό θα είναι να σκουπίζετε με καθαριστικά μαντιλάκια τις σκληρές επιφάνειες όπως τα πόμολα, τους διακόπτες των λαμπτήρων και τα τηλεχειριστήρια, πριν εγκατασταθείτε για τα καλά και αρχίσετε να τα χρησιμοποιείτε.
  3. Μια παλιά οδοντόβουρτσα μπορεί να μας αρρωστήσει
    Λάθος: Δεν υπάρχει λόγος να πετάξετε την οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιούσατε όσο ήσασταν άρρωστοι μόλις γίνετε καλύτερα, καθώς δεν μπορείτε να ξανακολλήσετε τον εαυτό σας. Όταν αρρωσταίνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα δημιουργεί αντισώματα ειδικά για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ιού. Αυτά τα αντισώματα μένουν στο σώμα μας ούτως ώστε να μην νοσήσουμε ποτέ ξανά από τον ίδιο ιό.