Μπορεί το fast food να μας προκαλέσει... κατάθλιψη;

Μπορεί το fast food να μας προκαλέσει... κατάθλιψη;

Αν θεωρείτε ότι ένα γεύμα από το αγαπημένο σας fast food εστιατόριο σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα, μία νέα έρευνα έρχεται για να σας διαψεύσει: σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η κατανάλωση γρήγορου, πρόχειρου φαγητού συνδέεται με την κατάθλιψη.

Η έρευνα διεξήχθη σε χρονική περίοδο έξι μηνών, ενώ οι 9.000 άνθρωποι που συμμετείχαν δεν είχαν διαγνωστεί ποτέ στο παρελθόν με την νόσο, ούτε είχαν καταναλώσει αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Στην πορεία της έρευνας, περίπου οι 500 από αυτούς εκδήλωσαν κατάθλιψη και χρειάστηκαν να ξεκινήσουν φαρμακευτική αγωγή. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν, σε μόνιμη βάση, fast food είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την αρρώστια (με τις πιθανότητες να αυξάνονται ανάλογα με τις ποσότητες κατανάλωσης), ενώ ακόμα και όσοι έτρωγαν μικρές ποσότητες από αυτό, ήταν περισσότερο ευπαθείς απέναντι στην κατάθλιψη.

Στις παρατηρήσεις τους οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε επί μονίμου βάσεως fast food είναι, ως επί το πλείστον, πιο επιρρεπείς στις ανθυγιεινές συνήθειες γενικότερα, που επίσης αποτελούν αιτίες εκδήλωσης της νόσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η διατροφή μας συνδέεται με την ψυχική υγεία- σύνδεση που μπορεί να γίνει με θετικό αλλά και με αρνητικό πρόσημο.