Μήπως το πραγματικό μας σπίτι χρειάζεται περισσότερη φροντίδα;

Νατάσσα Σχοινά
Μήπως το πραγματικό μας σπίτι χρειάζεται περισσότερη φροντίδα;

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αλλά τελικά αυτή θα έπρεπε να είναι κάθε μέρα.

Οι πόρτες έκλεισαν. Οι τοίχοι έγιναν πιο στενοί από ποτέ. Οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν. Οι δρόμοι ερήμωσαν. Το άγχος κάλπασε. Η ζωή άλλαξε ουσιαστικά, με τρόπους που φάνταζαν σε σκηνή μεγάλης παραγωγής του κινηματογράφου. Όμως, αυτή η φαντασία έγινε πραγματικότητα αναγκάζοντας την καθημερινότητα να αποκτήσει άλλους ρυθμούς. Πιο προσεκτικούς. Πιο διστακτικούς. Που, αν και θέλουμε, ακόμη δεν πρέπει να αποβάλουμε.

Κι όμως, μέσα σε όλο αυτό το κλίμα της ανθρώπινης αμφιταλάντευσης και δυσφορίας, εμφανίστηκε ένα απρόσμενο καλό. Κάτι που, μέσα σε όλο αυτό το χάος του κορονοϊού, λίγοι είχαμε στο μυαλό μας, αλλά δούλευε εν αγνοία μας για εμάς: Το περιβάλλον έδειξε να ανασαίνει.

Για κάποιον λόγο, έπρεπε να φτάσει ο COVID-19 για να δούμε βελτίωση στην ποιότητα του αέρα. Με κλειστά τα εργοστάσια, τις πτήσεις σε αναστολή και τα οχήματα μόνιμα σταθμευμένα στα γκαράζ και στους δρόμους, παρατηρήθηκε ότι η ρύπανση του αέρα μειώθηκε.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχω δει τόσο δραματική μείωση σε μία ευρεία περιοχή για ένα τόσο συγκεκριμένο γεγονός», είπε η Fei Lu, ερευνήτρια της ποιότητας αέρα της NASA στην Guardian σχετικά με την κατάσταση στην επαρχιακή πόλη της Κίνας, Hubei.

hmera perivallontos3


Να επιστρέψουμε, λοιπόν, στην κανονικότητα, αλλά γιατί αυτή να μην είναι λίγο πιο αναβαθμισμένη; Γιατί να μην περιλαμβάνει μερικές νέες συνήθειες που θα λειτουργούν υπέρ μας αλλά με έναν βαθύτερο και πιο θεμελιώδη τρόπο; Οι αλλαγές φαίνονται μικρές αλλά το μέγεθος είναι τέτοιο μόνο όταν το κάνουν οι λίγοι. Όταν το κάνουν οι πολλοί, είναι κάτι μεγάλο κι εντυπωσιακό και μας δίνει πίστη για όσα μπορούμε να καταφέρουμε όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας.

  • Κάνε το ποδήλατο μέρος της καθημερινότητάς σου. Αν η δουλειά σου έχει εύκολη πρόσβαση με Μέσα ή βρίσκεται σε μία σχετικά κοντινή απόσταση, έτσι και θα συμβάλλεις στο περιβάλλον και θα βελτιώσεις τη σωματική σου υγεία, εξωτερικά και εσωτερικά.
  • Αν παρόλα αυτά πρέπει να το πάρεις, μην ξεχνάς να κλείνεις τη μηχανή όταν δεν κινείται. Δεν υπάρχει λόγος για ακόμα μεγαλύτερες εκπομπές καυσαερίου.
  • Μοιράσου τις διαδρομές με συναδέλφους σου. Έτσι, δε θα κυκλοφορούν δύο και τρία αυτοκίνητα για τον ίδιο σκοπό.
  • Άφησε τα πλαστικά μπουκάλια και επένδυσε σε ένα παγούρι. Υπάρχουν τόσα μεγέθη στην αγορά που δε θα δυσκολευτείς να βρεις αυτό που ανταποκρίνεται στην εκάστοτε ανάγκη σου.
  • Αντικατάστησε τα πλαστικά καλαμάκια με προϊόντα που έχουν παρασκευαστεί από βιοδιασπώμενα υλικά.
  • Προμηθεύσου μεγάλες υφασμάτινες σακούλες για τα ψώνια σου και άσε τις δεκάδες πλαστικές στα ταμεία των σούπερ μάρκετ. Ακόμη και αυτές που μοιάζουν με δίχτυ.
  • Έχε διαφορετική σακούλα για τα σκουπίδια της ανακύκλωσης. Οι περισσότεροι Δήμοι παρέχουν κάδους ανάλογα με την κατηγορία τους. Η βοήθεια είναι μεγάλη για τη μείωση της ανάγκης για νέα ακατέργαστα υλικά και κατά συνέπεια και της απαιτούμενης ενέργειας για την εξαγωγή τους.
  • Μην αφήνεις τη βρύση να τρέχει όταν δεν τη χρησιμοποιείς. Όσο βουρτσίζεις τα δόντια, όσο σαπουνίζεις τα χέρια, όσο βάζεις σαμπουάν στα μαλλιά. Μη σπαταλάς άσκοπα το νερό που για πολλούς δεν είναι αυτονόητη παροχή.

Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε μέχρι κάποια απειλή να σημάνει συναγερμό. Δε χρειάζεται να έρχονται πανδημίες και καταστροφές για να κινητοποιούμαστε σχετικά με την περιβαλλοντική δράση. Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και, όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε κι αρχίζουμε να το φροντίζουμε, τόσο περισσότερο θα ανταποδώσει όσα εισπράττει. Αφιερώνουμε χρόνο, ενέργεια και χρήματα στη διακόσμηση των εκάστοτε τοίχων που αποκαλούμε «σπίτι», δεν είναι κρίμα να μη μεριμνάμε για το πρώτο που μας έδωσε η φύση τόσο γενναιόδωρα;