Καραντίνα Vol. 2: Ταινίες και σειρές που θα σου κρατήσουν συντροφιά για… όσο χρειαστεί

Καραντίνα Vol. 2: Ταινίες και σειρές που θα σου κρατήσουν συντροφιά για… όσο χρειαστεί

Lockdown... we are ready for you!

Έλα μεταξύ μας δεν έπεσες από τα σύννεφα. Κανένας μας δυστυχώς, μιας και ένα δεύτερο lockdown ήταν τόσο αναμενόμενο, όσο και 8 κιλά μελομακάρονα που τρως κάθε χρόνο ανάμεσα σε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Τα κρούσματα ανεβαίνουν, πολλές περιοχές είναι στο κόκκινο, ή στο πορτοκαλί -νιώθω τόσο μπερδεμένη δεν ξέρω- περιοχές της Βόρειας Ελλάδας μπαίνουν και πάλι σε καθεστώς sms (το λιγουρεύτηκες;) και όλη η υπόλοιπη επικράτεια παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

Στην Αττική, από σήμερα είναι κλειστή η εστίαση, με τις προβλέψεις για τις επόμενες εβδομάδες να μην είναι και τόσο αισιόδοξες. Φράσεις όπως οικονομική καταστροφή, γεμάτες ΜΕΘ και διασπορά του ιού, είναι στο καθημερινού μενού-έπειτα από ένα μικρούτσικο διάλειμμα ελάχιστων εβδομάδων-κι εσύ, με βαριά καρδιά προετοιμάζεσαι ψυχολογικά κυρίως, για ένα δεύτερο lockdown. Δεν το θέλουμε. Κανένας δεν το θέλει, ακόμα κι αν έχει λύσει το βιοποριστικό του πρόβλημα και οι γιατροί τον διαβεβαιώνουν ότι ίδιος και η οικογένειά του έχει ανοσία στον Covid-19. Ακόμα και κάτι τέτοιο να συνέβαινε, πώς μπορείς να είσαι χαρούμενος και αισιόδοξος όταν ο διπλανός σου βλέπει αυτά που με κόπο έχτισε, να καταστρέφονται μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, από έναν εχθρό, που ούτε μπορεί να δει, ούτε και να πολεμήσει;

Επειδή όμως το βάρυνα πολύ το κλίμα, και η θέση μου, ίσως και ο προορισμός μου στη ζωή είναι ο ακριβώς αντίθετος, λέω να ελαφρύνω λιγάκι την ατμόσφαιρα με χιούμορ και λίγη παιχνιδιάρικη διάθεση. Μιας και η κοινωνική ζωή, για τον επόμενο τουλάχιστον μήνα, θα είναι ανύπαρκτη, τι θα έλεγες να το ρίξεις στις ταινίες και τις σειρές για να περνάει ευχάριστα η ώρα σου και κυρίως να έχεις κάτι να… περιμένεις (πού φτάσαμε); Παρακάτω λοιπόν, σου έχω μία λίστα με προτάσεις, πολύ προσεκτικά επιλεγμένες, διότι περιόδους σαν αυτές, δεν είναι να παίζεις ούτε με την ψυχολογία, ούτε και με τα νεύρα του κοσμάκη.

Δες οπωσδήποτε «Emily in Paris»

Προσοχή: Δεν είναι σαν το «Δες οπωσδήποτε Game of Thrones ή Breaking Bad, ή Peaky Blinders», που είναι ποιοτικά άρτιες σειρές και καλό θα ήταν να τις έχεις παρακολουθήσει. H γλυκιά φολκλόρ Emily από το Σικάγο, το μόνο που θα σου προσφέρει είναι ένα μειδίαμα οίκτου για τα βάσανά της ως μόνη Αμερικανίδα στο Παρίσι, μία εντυπωσιακή ματιά στην υπέροχη Πόλη του Φωτός, και φυσικά γούρλωμα οφθαλμού στη θέα των σέξι Γάλλων που την πολιορκούν (; )! Δεν θα προβληματιστείς, δεν θα στενοχωρηθείς και δεν θα κληθείς να συνδέσεις κανένα στοιχείο με τα προηγούμενα. Το «Emily in Paris» ανοίγει τα χαρτιά του ξεδιάντροπα θα έλεγα από την πρώτη στιγμή, και σου λέει κλείνοντας σου το μάτι: «Δες με για να νανουριστείς και να κοιμηθείς όμορφα». Και αν σε κάτι είμαι κάθετη, είναι ότι ο άνθρωπος πρωτίστως, χρειάζεται καλό ύπνο!



Παρακολούθησε τις Οσκαρικές ταινίες της προηγούμενης χρονιάς

Μπορεί κοινωνική ζωή να μην έχεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχεις και γούστο στις ταινίες. Μιας και τα αγαπημένα μας Oscars, όπως όλα δείχνουν πάνε για αναβολή, ήρθε η ώρα να αναπολήσεις τα περσινά, τότε που η ανθρωπότητα ακόμη δεν γνώριζε τι σημαίνει Covid και καραντίνα (αν και ήδη ο ιός είχε κάνει την εμφάνισή του στην Κίνα) και ο Joaquin Phoenix θριάμβευε, έπειτα από τη συγκλονιστική ερμηνεία του στο Joker. Σε περίπτωση που δεν το παρακολούθησες, μάλλον πρέπει να το κάνεις, όχι γιατί η ταινία είναι κάτι το συγκλονιστικό, αλλά για την ανατριχιαστική ερμηνεία του Phoenix. Στα Dos της λίστας μου βρίσκεται το «Jojo Rabbit», το πρωτότυπο και βραβευμένο «Parasite», το «Once Upon a Time in… Hollywood» το οποίο πιθανότατα να βαρεθείς αλλά δε σε νοιάζει γιατί παίζει ο Brad και ο Leo αλλά και το «Marriage Story», αν είσαι φαν του «Kramer vs Kramer» (και ποιος δεν είναι) και θέλεις κάτι πιο σύγχρονο. Μέσα σε ένα μήνα, θα εξελιχθείς στην απόλυτη σινεφίλ και όλοι αυτοί που πίστευαν ότι η αγαπημένη σου ταινία είναι το «Pretty Woman» και οτιδήποτε με την Aniston, θα μείνουν με το στόμα ανοιχτό! Βασικά ακόμα αυτές είναι οι αγαπημένες σου ταινίες, αλλά δεν πειράζει να πεις και ένα ψέμα.

Και μιας και μπήκε ο Νοέμβριος…

Βγάλε από το πατάρι δέντρα και φωτάκια και πιάσε δουλειά. Φέτος, περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη το Christmas Spirit, και κανένας δεν θα σε παρεξηγήσει αν αρχίσεις από τώρα να κυκλοφορείς σαν τον Άγιο Βασίλη. Φτιάξε μελομακάρονα, κέρνα και τους γείτονες, ρίξε κόκκινες βελέντζες στο πάτωμα, βάλε και το φρικαλέο σου χριστουγεννιάτικο πουλόβερ, και ξεκίνα μαραθώνιο χριστουγεννιάτικων ταινιών. Όλες είναι υπέροχες και όλες έχουν αισιόδοξα μηνύματα. Ίσως νιώσεις λίγο περίεργα που θα παρατηρήσεις τον κόσμο να παρτάρει ο ένας πάνω στον άλλο και μάλιστα χωρίς μάσκες, αλλά οφείλω να σου θυμίσω ότι υπήρχε ζωή προ covid. Τώρα για την μετά covid… θα δείξει. Επίσης, κάπου πήρε το μάτι μου νέα ταινία εορταστική με την Emma Roberts oνόματι «Holidate». Εντάξει δεν είναι και το «Citizen Kane» αλλά τη δουλίτσα της θα την κάνει.



To Last Christmas με την Emilia Clarke είναι ό, τι πρέπει για ένα χαλαρό βραδάκι χωρίς σκοτούρες και προβλήματα.

Παρακολούθησε μία κλασική τριλογία

Και δύο και τρεις μη σου πω. Δεν έχεις χρόνο μήπως; Ξεκίνα από τα βασικά όπως τους Νονούς (δες τα πανάθεμά σε κι εσύ είναι δυνατόν;), συνέχισε με «Lord Of The Rings» και «Matrix» και συνέχισε με «Star Wars» και «Harry Potter» όπου εδώ οι ταινίες δεν είναι μόνο τρεις, και καλή επιτυχία σου εύχομαι. Φυσικά υπάρχει πάντα ο αγαπημένος «Indiana Jones» ενώ για μαραθώνιο ενδείκνυται και οτιδήποτε έχει να κάνει με το σύμπαν της Marvel. Σε περίπτωση βέβαια που θέλεις να παρακολουθήσεις ταινίες οι οποίες έχουν γράψει τη δική τους ιστορία και πάντα συνοδεύονται από τη λέξη αριστούργημα, σου έχω 5 κλασικές:

The Shawshank Redemption

Casablanca

Gravity

Moonlight

E.T. the Extra-Terrestrial (για να θυμηθείς και τα νιάτα σου).