... To μούδιασμα

... To μούδιασμα

Ο κόσμος των ΜΜΕ είναι γεγονός πως έχει όχι απλά αλλάξει δραματικά, αλλά ψυχορραγεί αργά και βασανιστικά. Διαβάζω τις ανακοινώσεις της ΕΣΗΑ που κάθε μέρα έχει να συμπαρασταθεί σε άλλο μέσο με τεράστια προβλήματα εργαζομένων. Ανήκω σε ένα τέτοιο άλλωστε, στο Alter και γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει να μένεις χωρίς δουλειά, χωρίς τις αμοιβές σου, να πλησιάζουν Χριστούγεννα και αυτό να ναι πηγή αγωνίας, άγχους, φόβου.

Προσπαθώ να μη βλέπω ειδήσεις γιατί με πνίγει ο θυμός, η οργή. Στέκεται η κραυγή μετέωρη γιατί αν αφεθεί θα ακουστεί στα πέρα πέρατα και μακάρι να είχε τη δύναμη πυρηνικής βόμβας να γκρεμίσει υπουργεία. Λεφτά υπάρχουν, μας έλεγαν. Εννοούσαν όχι, για τις συντάξεις δεν υπάρχουν, αλλά, ναι, υπάρχουν κάτι εκατομμύρια βοηθείας για τις τράπεζες, που ως άλλοι Σαυλοκ στην Βενετία, μας ζητάνε 30 λίβρες κρέας από πάνω μας. Λεφτά και μάλιστα με αυξήσεις για τις επιχορηγήσεις κόμματων υπάρχουν και με το παραπάνω. Λεφτά υπάρχουν για τις αμοιβές των βουλευτών που δεν έπαθαν τίποτα οι μηνιαίες αποδοχές τους, δεν μειώθηκαν ούτε ένα ευρώ.

Και ενώ, η νέα κυβέρνηση ξεχνάει να ορίσει αρμόδιο υφυπουργό η υπουργό για τα θέματα ΜΜΕ, λες και δεν έχουμε ζόρια, παλεύουμε όλοι να τα βγάλουμε πέρα, όπως παλιά κάναμε βγάζοντας την είδηση. Μόνο που τότε ξέραμε την δουλειά μας. Τώρα δε ξέρουμε να ζούμε χωρίς αυτήν! Η να ζούμε σκέτο!

Έβλεπα λοιπόν, μια νεαρή και χαριτωμένη συνάδελφο, να ξενυχτάει για το μεροκάματο της έξω απ τα μπουζούκια, μέχρι τις πρωινές ώρες, για να βγει η κυρία Άντζελα Δημήτριου! Η κυρία Άντζελα Δημητρίου, που της είπε πως αυτή την πληρώνει και που άρχισε να την σπρώχνει! Θύμωσα ξανά! Μια κοπέλα να προσπαθεί, σωστά, λάθος, να κάνει τη δουλειά της. Να σου κάνει την τιμή να σε ξεχωρίζει και να θεωρεί κάτι σημαντικό και εσύ να την σπρώχνεις, να της ασκείς βία; Γιατί Άντζελα; Γιατί;

Αν η ομερτά επιβαλλόταν στην Άντζελα και στην κάθε Άντζελα; Αν υπήρχε μια μυστική συνωμοσία, που κάνεις μας δε θα αναφερόταν σε αυτήν ξανά και στους όμοιους της; Να δούμε τότε ποιος θα πλήρωνε ποιον, σε τελευταία ανάλυση. Ξέρω πως το δίλημμα είναι «η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα». Όμως, το αν είναι έγκυος ή όχι η μια παρουσιάστρια, αν ο Ψινάκης θεωρεί για τρικ επικοινωνιακό το ότι είναι αηδία η εκπομπή που εμφανίζεται, αν η Μπαραμπαρίγου δεν ξέρει ποια είναι η Χαλυβουργική και τι σημαίνει για την οικονομία της χώρας, αν βγήκε η Μενεγάκη στον Λαζόπουλου σκορπίζοντας το σεξ απιλ της απλόχερα ως σημαία ερωτισμού αυτοδονούμενη, σύμβολο ανεμελιάς σε ένα κόσμο που πάσχει από ιογενή κατάθλιψη, σ αυτή τη φάση ποσώς με ενδιαφέρει! Σε κουβέντα να βρισκόμαστε, κυρά Άντζελα μου! Σε κουβέντα να βρισκόμαστε!

Εδώ καταπιήκαμε τα βαριά, δε θα κάνουμε γαργάρα το ότι αντίθετα από μας είχατε προβολή, σας χρίσαμε σημαντικές και σας βαφτίσαμε σταρ, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κασέ σας, να αυξάνεται η περιουσία σας και να λάμπετε ανέγγιχτες από τα προβλήματα του λαουτζίκου!

Για να δω τώρα πως θα αναδειχτεί η μεγαλόπρεπης σου είσοδος στη μπουζουκλερί που εμφανίζεσαι, με την μουσική του Εζελ και τα μάτια σου μπλε – ελεκτρικ σε συνθετική βαφή στον φακό επαφής, όπου με τεράστια γράμματα γράφεις... Αντζελ;
Εκτός αν δε το κάνες για να σχολιαστεί αλλά είναι παρεμβατική εικαστική δήλωση τέχνης! Τότε πάσο!

Μουδιασμένα λοιπόν, ασχολιόμαστε μ αυτά που ξέραμε! Μουδιασμένα και εμείς, κάνουμε πως μας νοιάζει. Ως που το μούδιασμα να γίνει πλήρης ακινησία! Και να ισχύσει η Ομερτά! Και τότε τα ξαναλέμε...